Belföld

Sűrűsödik a homály „bekapja, vagy nem kapja be”-ügyben

2006. március 6., -

A titokzatos X faktor is megjelent a választási kampányban, árulták el a Pufajkás Turulnak ausztrál tudósok, akik rámutattak: a rejtélyek gombamód szaporodnak Magyarországon. Friss: Újabb videofelvétel segíti a nyomozást!

Emlékeznek, a múlt héten bekaphatta Magyarország. Legalábbis az egyik fele. Hogy most éppen melyik, azt nem akarjuk eldönteni, mi már attól nyugodtabbak vagyunk, hogy mindenki úgy tudja, nem ő, hanem a másik fele kapta be. Jobb a békesség.

Aki síelt volna a múlt héten: Gyurcsány Ferenc karcagi fórumáról elmenőben, kocsijába beszállva intett egyet egy csoport ellentüntetőnek, akik a nevét kiabálták.

A mozdulat egy fotón megörökített pillanatáról Deutsch-Für Tamás azt állította, hogy a kormányfő ökölbe szorított keze és lefelé mutató hüvelykujja az "egyezményes" "kapd be!"-intést produkálta.

Egy fotóból egy konkrét mozdulatra következtetni nem túl szerencsés, legalábbis ezt igazolta a Karcag TV videofelvétele, amin az intés az elejétől a végégig látható, és nem úgy tűnik, mintha Gyurcsány gusztustalanságokat üzent volna az ellentábornak. (A felvétel a Híradó honlapján megnézhető, a hírműsor legvégén kezdődik.)

Pénteken a Fidesz újabb videókat mutatott be Gyurcsány mozdulatáról Szentkirályi utcai székházában, tudósítónk azonban hiába játszatta le újra és újra Szijjártó Péterrel a felvételt, a bemutatásnak nyoma sem volt (Ettől függetlenül Szijjártó Péter nem rendült meg hitében, de a videofelvételeket mégsem adták oda alaposabb tanulmányozásra).

Felejtő, gondoltuk mi belefáradva az egész ügybe.

Aztán észrevettük, hogy mások észrevették, hogy a Fidesz fotója és a Karcag TV felvétele között több eltérés található. A rejtélyt nem tudtuk megoldani, egy elemzésre futotta. Íme két kép:


A Fidesz által először bemutatott fénykép


A Karcag TV felvétele az előző fotó készültének pillanatában

Jelmagyarázat: A Fidesz fotóján Gyurcsány Ferencet piros körrel, két, illetve három, a Karcag TV felvételén is látható testőrét zölddel (számozva 1-től 3-ig), a csak a Fidesz fotóján látható testőrt sárgával jelöltük.

Két titokzatos eltérés foglalkoztat néhány szóbatudóst:

  • Hogy kerül a sárga testőr Gyurcsány elé, ha a Karcag TV felvételén nem látható? A Fidesz manipulált? Vagy fordítva?
  • Miért nem látható a Fidesz fotóján a 1-es számú, zöld testőr?

Az első kérdésre válaszul egy rajzot készítettünk, ami felülnézeti helyzetben ábrázolja a szituációt.


Felülnézeti rajz a szituációról

Fotósunk szakvéleménye: a fénykép 77 milliméteres fókusztávolságú objektívvel, 9-es rekesznyílással készült, ez kiderül a képfájlból. Vagyis könnyen elképzelhető, hogy a sárga testőr a rajzon feltüntetett, a Karcag TV felvételén már nem látható szürkével jelölt területen lévő körben állt. Bár úgy tűnik, a sárga testőr közel áll Gyurcsányhoz, egy 9-es rekesszel, közepes látószögű objektívvel készült képen viszonylag pár méteres távolságon belül is élesek maradhatnak a kontúrok, tehát a testőr simán álldogálhatott a fotóshoz sokkal közelebb, még éles maradhatott az arca.

A másik ellenvetésünk a manipulálás vádja ellen: miért montázsolna be valaki egy testőrt pont az elé a kéz elé, amire ekkora hangsúlyt fektet?

A második kérdésre nem találtunk megnyugtató választ: A Fidesz fényképén nem látszik a zöld 1-es számú testőr, akinek pedig a Karcag TV felvétele szerint ott kéne lennie Gyurcsány háta mögött. Lehet, hogy pont kitakarják, de az is lehet, hogy az ufók vitték el. (A testőrökön kívül még két öreg úr is a közelben bámészkodik, a tévé felvételén ők sem látszanak. Vagy a képkivágás csap be minket, vagy az ufók.)


Egy másik felvétel a HírTv jóvoltából. Összehasonlító videó itt és itt!

Frissítés: Szutyok5 oldalán található remek, az esetről készült két videofelvételt összehasonlító videó (Xvid codeckel) egy csomó dolgot tisztáz. Például látszik az 1-es számú testőr mozgása, aki ezek szerint joggal "került ki" a képből, de valahogy akkor sincs meg az összes, a Fidesz fotóján látható mellékszereplő.

Tanulmányunk végén a következőket állapíthatjuk meg százszázalékos biztonsággal: a homály nem ritkul, hanem sűrűsödik, az ausztrál tudósoknak pedig igazuk van: a rejtélyek gombamód szaporodnak Magyarországon.

N;
hirdetés
N;