Belföld

Fata Jánosné visszatér

2006. március 17., -

Fata Jánosné megtanult mosolyogni, a gázáremeléstől rettegő asszony egész családjával együtt kivirult, a munkanélküliségen búsongó statiszta hátán is megjelent a jövőkép. Plakátokat cserélt a Fidesz. A szocialisták péntektől látható reklámfilmjükben Orbán Viktort keresik egy hugyozó magyar vizsla segítségével.

A Fidesz új szlogenje pénteken került új plakátokon az utcákra. A karakterek a régiek: a munkanélküliségen búsongó statiszta, a szívgyógyszer-áremeléstől depressziós Fata Jánosné, illetve a gázáremelt családját féltő anyuka. Csakhogy az új plakátokon minden megváltozott: a szereplők kivirultak, a fekete háttér kifehéredett, a plakátokon a szocialista pirosnak nyoma sincs, fideszes narancssárgára optimalizálódott.


Felvidultak az utcák - Klikk!

"A Fidesz kétszázezer új munkahelyet teremt" - olvasható a most derülő egykori munkanélküli elegáns fehér ingének hátára tűzve. Fata Jánosné "A Fidesz ismét megállítja a gyógyszerárak emelkedését" bíztatásra mosolyog (bár a szeme sarkában mintha kissé "citromba haraptam" érzést sugallnának a disztingvált szarkalábak). A kivirult családanya ezúttal családcentrikusan jól táplált gyermekeivel hirdeti: "A Fidesz féken tartja az energiaárakat". A Fidesz a párt vasárnapi kongresszusa után újabb plakátokkal rukkol elő, és bár Rogán Antal korábban azt mondta, pártjának nincsenek titkai, az erre a célra létrehozott oldalon nyomuk sincs a párt új kreatív anyagainak.

Pénteken kezdték sugározni a televíziók az MSZP első kampányfilmjét. A filmben a szocialisták Orbán Viktort keresik, de nem találják. Viszont beírnak az ellenőrzőjébe 9576 (nem tudjuk, igazolt vagy igazolatlan) hiányzást a parlamenti szavazásokról. Tudd, drága választó, Orbán nem szavazta meg a 13. havi nyugdíjat, a rászoruló gyerekek igyenebédjét, a babakötvényt, és az áfa 20 százalékra csökkentését sem, sőt valamiért a Gyurcsány-kormány 100 lépése alatt sem csápolt elszántan a T. Házban.


Klikk a képre!

Az aláfestő zene drámai (a mélyvonósok zokognak mintegy), a narrátor hangja akár egy nekibúsult apáé: nem tudni mit csinált Orbán, miért hiányzott a parlamenti szavazásokról. Ki tudja, merre járt? A kép azért segít találgatni (szájba rág, mondanák a kákán is csomót keresők): öltözőfolyosó, labdát pattogtató sportember, hátulról, felirat: Felcsút SE, öltöző. Snitt. Pincesor, gazdaféle, hátulról, kockás ing, melles nadrág, felirat: Tokaj-Hegyalja. Snitt. Káderdűlői villakerítés, vizslát hugyoztató öltönyös, hátulról. Felirat: Szabadság-hegy. Értik, ugye? Felcsút, Tokaj, Szabadság-hegy. Meg vizsla, sőt: Vizsla... (Mi még egy dolomitbányát el tudnánk képzelni, futólag.)

Igaz, odáig még a szocialista kampánystáb se ment, hogy Orbán házát vizeltessék le az ebbel. A reklámfilm végén feltűnik Orbán üres parlamenti széke, és a hang drámaisága kulminál: "A jegyzőkönyvek szerint Orbán Viktor 9576 alkalommal nem szavazott. Ön, hogyan értékelné a munkáját?" És megint felirat: "Ön dönt, 2006. április 9.".

Hát, igen, rá is vágnánk rögtön: "Jó választás, jobb élet." Ja, bocs, ez a Fidesz új szlogenje.

N;
hirdetés
N;