Belföld

Bemontírozták a nagygyűlésre a gödi MSZP elnökét

2006. május 9., -

Önmagát montírozt(att)a az április 1-ei MSZP-s nagygyűlésről készült és a gödi pártlapban megjelent fényképre Pinczehelyi Tamás a párt városi szervezetének elnöke.

Forrás: Mszp.hu

A Gödi Szegfű c. szocialista kampánylap áprilisi számára a gödi függetlenek lapja, a Városvédők Egyesülete hívta fel a figyelmet.

A lap címlapján - egy apró különbséggel - ugyanaz a kép szerepelt, ami megtalálható az MSZP gödi szervezetének honlapján is a képtár rovatban (április 1-ei galéria, második kép).

Az "IGEN" táblákat tartó tömegről talán egy gödi aktivista, vagy maga a városi szervezet elnöke készíthetett képeket, mindenesetre az eredeti felvételeken Pinczehelyi Tamás nem szerepel. (Nem állítjuk, hogy nem volt ott! Az is lehet, hogy az első sorban csápolt, de a fotós lemaradt róla.)

A Gödi Szegfű címlapján azonban már ő is a lelkes párthívek között mosolyog a távolba. Az eredeti képen lefelé néző kisfiút takarta ki az ősz hajú politikus, aki mellesleg felelős szerkesztője is a lapnak.

Bár a Városvédők a sztálini képhamisítás hagyományainak feltámasztásáról beszélnek, mi a Photoshop-művészet a helyi politikába gyűrűzését emelnénk ki. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen hevenyészett montírozásért valószínűleg a gulágra küldték volna a sztálini kor képhamisítóit: Pinczehelyi alakja életlenebb, a bevágott fotó színhőmérséklete pedig teljesen eltér a többiekétől.

Sajnos Pinczehelyit, bár kerestük, nem sikerült elérni. Pedig kíváncsiak lettünk volna például arra, hogy egy másik képből vágták-e ki alakját, vagy külön fotóztak róla portrékat a montírozáshoz.

Lett volna egy másik kérdésünk is, erre a Városvédők is felhívták a figyelmet, nevezetesen a történtek fényében hogyan kell értelmezni a következő, Pinczhelyi száját valamikor 2004-ben elhagyó mondatot:

"Minden más csoportosulásban csak ... meghamisított múltidézésnek lehetünk tanúi. ... a tények tudatos elferdítésével, a történelem újraírásával igyekeznek szavazóbázisukat növelni."

Frissítés: Pinczehelyi Tamás levelet írt a Turulnak, amiből részletet közlünk:

"Először is köszönöm a reklámot.
ha kérhetem hagyják fenn sokáig a honlapjukon.

Az általam idézett sorokat, ha megpróbálná értelmezni,
semmi köze az Ön által szenzációnak vélt esethez.
(...)
ott voltam az MSZP rendezvényen, úgy mint a többi megmozduláson is, Innen fogva, számomra és sokunk számára a fotó hiteles."

N;
hirdetés
N;