Belföld

Itt az új szoci sláger: Free Cuslág!

2007. október 24., -

Nem kell a szomszédos cserkésztáborba menni egy jó csapatépítő nótáért, nem kell többet Koppány helyett Gyurcsányt énekelni. A Kéne zenekar új számát minden szabadságszerető rockernek ajánljuk!

Gondolta volna, hogy nemcsak a Kossuth téren számít nagy slágernek az István a király c. rockopera, hanem négy fal között a fiatal szocialisták is imádják üvölteni?

Valamikor a 2006-os kampány hevében, valahol vidéken a Turul szem- és fültanúja volt annak, amint fiatal szocialista vezetők a rockopera Nincs más út, csak az Isten útja c. számát énekelték, a tömeg "Koppány! Koppány!" vokálját "Gyurcsány! Gyurcsány!"-ra ferdítvén el. Mert hát jó, jó az a Geszti-féle Igen, igen, de semmi radikális nincs benne, amit az ember torkaszakadtából üvöltene.

Ennek a sajátos korszaknak azonban itt a vége, nem kell a szomszéd cserkésztáborba menni egy csapatépítő nótáért! A Nemkéne zenekar ugyanis - Kéne néven - olyan slágert tett le az asztalra, amit még csak elferdíteni sem kell. A "Free Cuslág!" c. nóta arról szól, amiről ma Magyarországon egy szélsőségesen szocialista slágernek szólnia kell: Szabadítsátok ki Zuschlag Jánost!

Függetlenül attól, hogy a zenekar ironizál-e vagy sem, a Jimi Hendrix alapokra ültetett szám álláspontja tökéletesen érthető, börtönben lenni szar, az ember visszaeső lesz, leszakad stb., aki ott van, előbb-utóbb ki kell hozni. Ízelítőül a dalszöveg, amiben maga Zuschlag is kap egy lírai szólamot:

Jól érzed magad, és tévét nézel
Fekszel a paplan alatt, vagy nyugiban vécézel
Addig valaki odabent szenved a börtönben helyetted.
Depis és álmatlan, pedig te is gyakran megfejed
Az államot, ezt a tehenet, ezt a bőkezű templomi egeret
(...)
Szegény Cusi, nincs több szusi
(...)
Teljesen magam alatt vagyok, engem a főnök cserbenhagyott
Kezed a zárkám kulcsán, mondd, nem érzed mgad furcsán?!
Free Cuslág!

A slágert természetesen Budaházy Gyuri vagy Toroczkai Laci nevével is lehet ferdítve énekelni. Hadd szóljon!

N;
hirdetés
N;