Belföld

Sarkozy, apád miért menekült el Magyarországról?

2006. december 11., -

Nem a néger-magyar háború tört ki, de jó esély van arra, hogy a 2007-es francia elnökválasztás Sarkozy-ellenes erői az utcán "Apád miért menekült el Magyarországról?" sort fogják skandálni. Egy afrikai zenész reggaeslágert komponált az elnökválasztásra Sarkóról "Egy magyar a galloknál" címmel.

"Nicolas Sarkozy, apád miért menekült el Magyarországról?" - énekli Egy magyar a gallok között c. dalában Zedess, a Burkina Faso-i (burkinabé) rasztafári, aki legújabb dalával segíti a 2007-es elnökválasztásra készülő "Sarko"-ellenes erőket.

A legnagyobb francia jobboldali párt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökjelöltje, belügyminiszter nagy népszerűséget szerzett magának, amikor a franciaországi külvárosi zavargások idején "csőcseléknek" nevezte a dühöngő fiatalokat, és kilátásba helyezte, hogy az autók gyújtogatásában résztvevő nem francia állampolgárokat kiutasíttatja az országból.

A magyar származású belügyminisztert persze a másik oldalról erős kritika érte, neve pedig jó ideje állandósult szókapcsolatba került a legkülönfélébb szitkokkal az afrikai bevándorlók körében, nem véletlen hát, hogy a Burkina Fasóban 1990 óta reggaekarriert építő, és francia nyelvű dalainak köszönhetően némi nemzetközi ismertségre is szert tett Zêdess egy egész nótát írt róla.

A magyar vonal persze lehetne akár görög is, hiszen az 1955-ös párizsi születésű Sarkozy anyja sem őshonos francia, hanem görög származású zsidó volt. Tény azonban, hogy apjának, Nagy-Bócsay Sárközy Pálnak kellett elmenekülni szülőhazájából a közelgő Vörös Hadsereg elől 1944-ben, majd pár évig az idegenlégió és az emigránsok keserű kenyerét kényszerült ennie.


Hát a te apád miért lépett le magyarból?

A nyáron megjelent önéletrajzkötetében Sarkozy maga is elmeséli apja történetét, és azt is, hogy a kezdetek kezdetén nem volt egyszerű magyar nevével érvényesülnie Franciaországban. Zêdess, a politikai témákban (Bush, háború, Afrika és a globalizáció stb.) már többször megnyilvánult reggaezenész erre a belügyminiszter múltja és a bevándorlók jelene közötti hasonlóságra építette fel - zeneileg meglehetősen sablonos - szerzeményét.

A klip Sarkozy csőcselékezésével indul, majd egy Burkina Faso-i humorista, Zongo tűnik fel, és Sarkozyt hívja telefonon. "Te még sosem ettél másnál?" - utal Sarkozy vendégszeretére. A klip végén újra őt látjuk, a telefonban arról beszél, bár Burkina Fasóban szegénység van, még sincsenek koldusok az utcán, mint Franciaországban.

Bár sok konkrétum nem derül ki a Sarkozy család magyar vonatkozásairól, Sarkozyről megtudjuk, ő "egy magyar, aki a galloknál akarja magát megkoronáztatni". Ezután Sarkozynek az afrikai bevándorlókról és bevándorláspolitikáról tett kevésbé szerencsés megjegyzései következnek (az afrikaiaknak sok gyerekük van, poligámiában élnek, és gyújtogatnak; Franciaország is eldöntheti, hogy kit enged be, és kit nem).

A Sarkozy-féle Franciaországban véget ér az izmos és szépfogú fekák világa, helyettük csak intelligens, diplomázott feketékkel találkozik majd az ember, énekli Zêdess.

Zêdessnek nemrég jelent meg legújabb, negyedik stúdióalbuma, ezt a számot azonban később írta, a klip december elején került ki a zenész oldalára, azóta a francia RFI rádióban is játszották már.

N;
hirdetés
N;