Belföld

Gyurcsány Ferenc és a szöges ellentét

2007. november 14., -

A miniszterelnök tovább turnézik vidéken, Kovács Vincéék bakonszegi nyoszolyája még ki sem hűlt, amikor Gyurcsány Ferenc már Baján látogatott borászatot. Ahol Zoltánnal beszélgetett. Vagy Józseffel. És jó bort ivott. Vagy rosszat.

"Tegnap este Baján fejeztük be a programot. Egy dinamikusan fejlődő borászatot látogattunk meg: Sümegi Zoltán vállalkozását. Sümegi úr hihetetlen ismeretekkel és tudással felvértezve elemzi a világ borpiacát Chilétől Franciaországig, meghökkentően pontos és részletes adatokat mondott nekünk, hogyan és milyen módon kellene hozzáigazítani a magyar borászatot a világ tendenciáihoz" – olvasta a miniszterelnök tegnapi borbejegyzésében a pufajkás turul. Amely (aki) eléggé elmélyült az elmúlt években a borok világában – még ha szakértőnek semmi pénzért sem nevezné is magát –, ezért meglepődött kissé.

Mert eddig úgy tudta, az említett 80+120 hektáros borászat tulajdonosát, aki – a kormányfő szavaival élve – egész életét ebben a szakmában töltötte, történetesen Józsefnek hívják. Sebaj, mondhatnánk, vannak ennek a Sümeginek fiai is –de azok neve sem Zoltán, hanem Zsombor meg András, ha minden igaz.

Akárhogy is, Sümegi József/Zoltán – aki mellesleg a Magyar Bor Akadémia igen magas rangú tisztségviselője, korábban meg a nagypincészeteket tartalmazó Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke volt – "arról számolt be, hogy az európai tendenciákkal szöges ellentétben, újabb telepítéseken dolgozik. Mi több, egy távoli országban, Kínában szeretne pár száz hektár új ültetvényt telepíteni".

Sümegiék e törekvését másutt már üdvözöltük, drukkolunk neki, ahogyan azt is szeretnénk, hogy végre jó borok készüljenek a birtokon. Azt pedig talán hagyjuk is, hogy a kivágás nem tendecia, hanem az Európai Unió által generált kényszer.

"Megvolt a vállalkozó kedv, megvolt a terv, a teljesítmény pedig, ami a semmiből az elmúlt tizenegynéhány évben mindazt megteremtette, amit láttunk, lenyűgöző" – fejezte be bajai kalandjainak ismertetését a Gyurcsány Ferenc.

Hiába, egy miniszterelnöknek ehhez sem muszáj feltétlenül értenie.

N;
hirdetés
N;