Belföld

Jobb jelöltjeink vannak, mint Gyurcsánynak

2008. május 6., -

Gyurcsány Ferencet sokan vádolják azzal, hogy súlytalan embereket nevezett ki (a rendszerváltás óta) az első tisztán szocialista kabinet miniszteri posztjaira. Ez nem igaz, csak amolyan politológusi okoskodás. Ha az Indexen múlt volna, akkor még a jelenlegieknél is súlytalanabb miniszterek irányítanának hat tárcát.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Gyurcsány minisztere: Szabó Imre

Az Index jelöltje: Matula Bácsi

Szabó Imre nem tartozik a szószátyár országgyűlési képviselők közé. Ezzel Matula bácsit sem lehet vádolni, de a Tüskevár hőse – ellentétben az új miniszterrel – jól ismeri mind a környezetvédelmet, mind a vízügyet. Az MSZP-be való beágyazottsága is jóval kisebb Szabóénál, ami kifejezetten előnyös lehet a miniszterelnöknek, bár Fekete István regényéből nem derül ki, hogy Matula bácsi tagja volt-e az MSZMP-nek. Ha igen, akkor újabb jó pont az öreg mellett.

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Gyurcsány minisztere: Szűcs Erika

Az Index első számú jelöltje: Surda

Ki testesíthetné meg jobban a hazai munkamorált, mint Surda, akit Ljubisa Samardzic formált meg. Ugye, emlékeznek vergődésére a munkaerőpiacon? Volt taxis, bolti biztonsági őr, teherautósofőr, lakáshivatali adminisztrátor, és még ki tudja, mi minden. Káderlapján igazán jól mutatna egy miniszteri poszt. Egy kávéért cserébe bármit megtesz a kisebbségi kormány miniszterelnökének.

Az Index második számú jelöltje: Viszkis

Mindenféle pletykát lehet hallani arról, hogy miként szűnt meg a kilencvenes évek végén a Szűcs Erika által igazgatott Rákóczi Bank Rt. Ha már mindenképpen exbankost akart Gyurcsány a szociális és munkaügyi tárca élére ültetni, akkor sokkal jobb jelölt lehetne a Viszkis rabló, akinek egykori banki tevékenységéről semmiféle pusmogás nincs, az egész ország tudja, hogy virágcsokorral a kezében járt bankot rabolni, és most megérdemelt börtönbüntetését tölti. További népszerűségnövelő tényező lehet, hogy a Viszkis első osztályú hokis volt, a sportág pedig éppen most megy mennybe Magyarországon.

Egészségügyi Minisztérium

Gyurcsány minisztere: Székely Tamás

Az Index jelöltje: Mágenheim doktor

Egy rettenthetetlen ember kell a tárca élére. Mágenheim doktor már bizonyított: a Szomszédokban egyszer úgy látott el egy bűnözőt, hogy az végig fegyvert fogott rá. Igaz, hol van ez attól, amikor Mikola István interpellál vagy tesz fel azonnali kérdést a parlamentben. Julcsi apukája azért egy próbát megérne.

Tudománypolitikáért, kutatásfejlesztésért és technológiai innovációért felelős tárca nélküli minisztérium

Gyurcsány minisztere: Molnár Károly

Az Index jelöltje: Mekk Elek

Mekk Elek a magyar politikus prototípusa: minden szakterületbe büntetlenül belekontárkodhat. A tudománypolitikában van némi deficitje, ez kétségtelen, a kutatásfejlesztés, és főleg a technológiai innováció, az az ő világa. És nem mellesleg futni is tud, mint az a mellékelt kisfilmből kiderül – egy Gyurcsány-miniszternek erre a képességre mindig szüksége lehet.

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium

Gyurcsány minisztere: Szabó Pál

Az Index jelöltje: Postás Józsi

Szabó Pált több támadás is érte a drága biciklibeszerzések miatt, és különben is, posta-vezérigazgatóként kissé elszakadt a néptől. Nem úgy, mint Postás Józsi, aki élő kapcsolatban van az MSZP számára oly fontos rétegekkel, mint a nyugdíjasokkal és segélyekből élőkkel.

Önkormányzati Minisztérium

Gyurcsány minisztere: Gyenesei István

Az Index jelöltje: Kósa Lajos

Egyesek szerint a független országgyűlési képviselő Gyenesei István azért került a kabinetbe, hogy a kisebbségben kormányzó Gyurcsány biztosítsa a független jelölt szavazatát. Ennél sokkal nagyobb húzás lenne az önkormányzati ügyekben jártas, ráadásul az MSZP-szavazók körében is viszonylag népszerű Fidesz-politikus megnyerése, és máris nem lenne kisebbségi Gyurcsány új kormánya.

N;
hirdetés
N;