Belföld

Fizessen kulturális járulékot mindenre!

2008. április 23., -

Miután Schiffer János a nyakkendő, öltöny, kosztüm és más ruhadarabok kulturális járulékkal sújtását javasolta, birtokunkba került egy másik, reformlendületben lévő MSZP-s képviselő levele Hiller István oktatási és kulturális miniszterhez. A jövőben az utazás, a foci, a bazmegelés, szeretkezés, sőt, még a sodronyszorító bilincs után is kulturális járulékot kellene fizetni a tervezet szerint. A levelet kommentár nélkül idézzük, és olvasóink további ötleteit várjuk a szerző címére.

WC-papír

Ár: 100-1000 forint

Adótartalom: 0,8-8 forint

Jellemző felhasználási mód: székelés után

Kulturális vonzat: A papír a kultúra része. Hogy mást ne mondjak, verset is lehet írni rá. A pottyantós versek amúgy is a versirodalom gyöngyszemei közé tartoznak. Ennek szemléltetéséül álljon itt egy Dömötör Lászlótól: "Ez az egy, mi itt a földön, / Még a szegénynek is öröm. / Ez a dolog nem más pajtás, / Mint jó szarás!." (Elnézést Hiller Úr, a költőt idéztem, magam nem használok ilyen szavakat.) Ez a vers csak WC-papíron mutat jól, a kulturális adó indokolt.

BKV-jegy

Ár: 270 forint

Adótartalom: 2 forint 10 fillér

Jellemző felhasználási mód: utazás a BKV járművein

Kulturális vonzat: Most készült el egy barátom MEH-nek írt tanulmánya 15 millió forintért. A dokumentum, a magyar közigazgatás történetében először, azt mutatta ki, hogy valamennyi budapesti színházba el lehet jutni BKV-járművekkel, a legtöbbnek egyenesen a bejáratánál van megállója, de még a legtávolabbi sem esik két sarokra a legközelebbi megállótól. Aki azért használja a BKV amúgy is túlzsúfolt járatait, hogy kulturálódjon, az igenis fizesse meg. Mivel demokráciánkban nem tudunk különbséget tenni aszerint, hogy ki hová utazik, ezért célszerű valamennyi jegyvásárlót megadóztatni, így senki se bújik ki az adófizetés alól.

Sör

Ár: 100-1500 forint

Adótartalom: 1-12 forint

Jellemző felhasználási mód: szájon át frissítés, stresszoldás, berúgás céljából

Kulturális vonzat: Sok író és költő nem tud alkohol nélkül alkotni, miközben az alkoholra nincs kiróva kulturális járulék. Vagyis, ha úgy vesszük, ingyen, sőt, a mi pénzünkön, Tisztelt Oktatási és Kulturális Miniszter Úr, úgyis, mint Pista, a mi pénzünkön (!) húznak busás hasznot ocsmány tivornyázásukból. Részegen hazaténferegnek hányásszagú odújukba, írnak negyven sort, másnap meg eladják jó pénzért. A fentiek miatt javaslom az összes alkoholfajtára kivetni a kulturális járulékot. Ha az értelmiség akadékoskodik – csak ők fognak, a proletariátus lenyeli a söráremelést –, akkor dörgöljük bele borgőzös orrukat ebbe a Petri-szövegbe: "Konstatálom, hogy kocsma, nos kocsma az van. Ezt meg kell hagyni. / Valósággal a bőség zavara. Nyomás, be az elsőbe. Ez az! Ez nekem való: / a füstöt vágni lehet, sör, vodka, húgy és hagymás hering-illat." (A költő ráadásul egy Szovjetunióbeli utazást figuráz ki, amiért 1990 előtt külön is haragudtunk volna:))

Focilabda

Ár: 1500-30 000 forint

Adótartalom: 12-240 forint

Jellemző felhasználási mód: focizás

Kulturális vonzat: Köztudomású a magyar írók vonzódása a labdarúgás nevű sportághoz. Van külön íróválogatott, tagjai meccseket játszanak más országok íróválogatottjával. (Munkaidőben!!!) Születnek művek is a labdarúgás témakörében. Ha az ellenzék hazugsággyárosai kifogásolják majd tervezetünket, elég ha a Pénzügyminiszter Úr Esterházy Péter, Darvasi László vagy Moldova György nevét említi a vitában. Esterházy egy mondatával akár érvelhet is amellett, hogy a focilabda igenis kulturális termék: "Előbb voltam futballista, mint író". Mi ez, ha nem a nyílt beismerése a kultúra és futball bűnös nászának?

Kultúrbazmegelés

Ár: ingyen

Javasolt járulék: 10 forint/bazmeg, nagyfogyasztók esetén (napi húsznál több) 7,5 forint/bazmeg

Jellemző felhasználási mód: dühkitörés, nyomaték, kötőszó

Kulturális vonzat: A kifejezés a nevében hordozza a kultúra szót. Úgy tudom, a világon elsőként mi vezetnénk be ezt a fajta járulékot, a nép felé hungarikumként lehetne kommunikálni. Nem lenne könnyű ellenőrizni, hogy a magánszférában hány bazmeg röpköd járulékfizetetlenül, ezért javaslom, hogy év végén mindenkire átalányt szabunk ki, ahogyan a borravalós szakmáknál jól bevált. Egyházi emberekre, hatvan éven felüli nőkre, süketnémákra kevesebbet, munkásokra, parasztokra, értelmiségiekre többet, azon belül is differenciálni lehetne nők és férfiak között. A döntés hatásvizsgálata folyamatban van, de annyit máris el lehet mondani, hogy a reformok feltétlen támogatói (nagyjából a lakosság mintegy 3,2 százaléka) nem tiltakoznának a döntés ellen. Az ágazati szakszervezetekkel mindenképpen egyeztetni kell.

Szeretkezés

Ár: ingyen

Javasolt járulék: 100 forint/szeretkezés, nagyfogyasztók esetén (napi háromnál több) 75 forint/szeretkezés

Jellemző felhasználási mód: kéjvágy, gyerekcsinálás, unalom

Kulturális vonzat: Mivel a pornó már most járulékköteles (ebből finanszírozzuk a magas kultúrát, legalábbis ezt mondjuk a választópolgároknak), önkéntelenül felmerült bennem az ötlet: a szexet is meg lehetne adóztatni. Kulturális vonzata a Káma-Szútra óta nem kérdéses, az emberek, különösen a fiatalok és/vagy friss párkapcsolatban lévők szívesen művelik, és talán az sem lankasztja lelkesedésüket, ha ezért alkalmanként száz forintot kell majd fizetniük. Hiszen a jó szex nem lehet pénzkérdés. A pénz behajtásának módját lásd a kultúrbazmegelés címszó alatt!.

Sodronyszorító bilincs 10-11 mm sodornyhoz

Ár: 136 forint

Adótartalom: 10,88 forint

Jellemző felhasználási mód: sodronyszorítás

Kulturális vonzat: A minisztériumot a témakörben a legtöbb kritika azért éri, mert évekkel ezelőtt járulékköteles lett a gabonatároló építése is. Az ilyen fanyalgóknak adhatunk csattanós választ, ha egy másik, a kultúrától látszólag távol eső termékre vetünk ki adót. Bevallom, ezt inkább csak afféle szívatásból tettem bele a listába.

N;
hirdetés
N;