Belföld

A sodronyszorító háromszázzal verte a bazmegelést

2008. április 25., -

A nyakkendőadó tervezetének atyja, az MSZP-s Schiffer János után a Pufajkás Turul is előállt a maga kulturális járuléktervezetével. Most az olvasók jönnek.

Gyermekkorunkban elborzadva olvastuk a történelemkönyvekben, hogy a sötét középkorban füstadót, hídpénzt, kapuadót és még ki tudja, mi mindent szedtek.

A ruha után járó adót – ezzel az ötlettel állt elő a szocialista Schiffer János, aki a nyakkendőt, az öltönyt, a kosztümöt sújtotta volna kulturális járulékkal – már gyerekkorunkban is túlzásnak éreztük volna.

A tárgyilagosság kedvéért jegyezzük meg: cikkünk megjelenése után másfél órával a kormány közleményben tudatta, hogy nem támogatja Schiffer János tervezetét.

A szerdai szavazásunkon a legtöbben a sodronyszorító bilincset (1940 szavazat) sújtották kulturális járulékkal, utána a sorrend: bazmegelés (1613), WC-papír (1016), szeretkezés (763), sör (313), BKV-jegy (259), focilabda (171).

És most nézzük, mit tanácsoltak az olvasók:

D. B. éppen a győztest, a sodronyszorító bilincset kivonná a járulékfizetés alól, mert maga után vonná a kerékpársodrony, lánc, és u-lakat zárjának megadóztatását, mivel ezek aztán mégiscsak kultúrát képviselnek: a kerékpáros kultúrát. (Hát ez az, minden kultúra, erre gondolhatott Schiffer is.)

A. L. a hónaljszagot adóztatná meg. Hogy miért? "1. könnyű lenne ellenőrizni, ki kellene adni a BKV jegyellenőreinek és egyből be is szedhetnék a pénzt. 2. ezt a pénzt a BKV-járművek légkondicionálására lehetne költeni." Olvasónk szerint ezzel a módszerrel végre kulturáltan lehetne utazni. (Olvasónkat egyúttal javasoljuk a BKV megüresedett vezérigazgatói székébe.)

T. G. megosztotta velünk azt a levelet, amit cikkünk megjelenése előtt írt Schiffer Jánosnak és Gyurcsány Ferencnek. A levelet teljes terjedelmében közöljük, hogy lássák, mivel telik meg egy-egy ötletroham után politikusaink postaládája:

"Képviselő úr, Mint diplomás alkalmazottnak, lenne még 1-2 ötletem különböző adónemekre. 1. vizeletadó, 2. székletadó, 3. hányásadó, 4. nézésadó, 5. vakaródzásadó, 6. szexadó, 7. lábgombaadó, 8. takarításadó, 9. zsebkendőadó (persze havi takonymennyiség-bevallással), 10. adóadóadó (plusz áfa persze).

Legyenek szívesek már szólni a közvéleménynek ha valami épeszű ötletük is támad. Bár végülis a fizetésekből még csak 53-54 százalékot sikerül elvonni havonta, lehet tényleg növelni kellene az adóterheket (plusz áfa), különösen ilyen egetverő baromságokkal mint internetadó, meg ruhaadó. Szeretnék gratulálni a stábnak ezekhez a (költségvetési egyensúlyhoz nyilván nélkülözhetetlen, és társadalmilag-gazdaságilag tökéletesen indokolható) ötletekhez.

Némi politikusellenességet vélünk felfedezni Gy. G. levelében is, aki nem átallná megadóztatni a képviselőket a költségtérítésükhöz benyújtott számlák után. Nem menekülnének a KRESZ-táblák vásárlói sem, hiszen mégiscsak egy alkotásról van szó, vannak jól és gyengébben sikerült ásóember-, gyalogos-, biciklisfigurák.

Félő, hogy J. Á-t hamarosan a Pénzügyminisztérium munkatársaként látjuk viszont: "Megadóztatnék minden adónak befizetett forintot."

Sz. G. a gyanútlan tévénézőkre csapna le, megadóztatná a távszabályzókat. "A televízióban mindenféle kultúrprogramot lehet nézni. Az természetesen nem a mi hibánk, hogy a tévéadók semmi ilyen műsort nem kínálnak évek óta, de a lehetőség adott" – írta.

B. B.-t talán az Index bajuszhónapja ihlette meg, szakáll-, illetve borostaadóért kiált. További ötletei is voltak, kettőt emelünk ki: "Külföldi utazások után is legyen kulturális járulék, hisz a kiutazó kulturálisan fejlődik, segítse a szegény hazai kultúrát is. A beszedéséhez természetesen nyilatkozni kell arról, hogy az utazás célja üzleti vagy magán út, és természetesen az üzleti utaknál vélelmezni kell 30 százalék magán kulturális használatot is. Az ellenőrzést a Magyar Utazások Kulturális Ellenőrzése Hivatal fogja ellátni, szúrópróbaszerűen."

A hivatalvezetői posztra magát B. B.-t javasoljuk. Levelét azzal zárta: "Természetesen minden ceruzára és tollra is ki kell vetni a járulékot." Na, itt gyorsan abba is hagyta terjedelmes levelét.

N;
hirdetés
N;