Belföld

A kormányszóvivő előre tudta, mit fog mondani a Fidesz

2008. június 14., -

A belpolitikailag unalmas szombat váratlanul izgalmas fordulatot hozott: Daróczi Dávid már háromnegyed 1-kor reagált egy 1 órakor kezdődő fideszes sajtótájékoztatóra. A bizonyító erejű mai közleményeket és MTI-tudósításokat eredeti formában, szó szerint közöljük.

Negyed tizenkettőkor kaptuk a hírt, hogy kora délután lesz egy izgi fideszes sajtótájékoztató, miniszterelnökünk legutóbbi külföldi útjával kapcsolatban.

PRO DOMO - Ágh Péter (Fidesz) sajtótájékoztatója

Budapest, 2008. június 14., szombat (MTI) - Ágh Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tart 13.00 órakor. Téma: Dupla áron Szarajevóba. Helyszín: Képviselői Irodaház 357. terem.
bri

MTI 2008. június 14., szombat 11:17

Másfél óra múlva, háromnegyed egy előtt pár perccel jött a hoppá: a kormányszóvivő már reagált is a még el sem kezdődött sajtótájékoztatón még el sem hangzott szapulásra.

OS - Kormányszóvivői közlemény - Repülőgépbérlések: a kormány mindig a legolcsóbb megoldást választja

Budapest, 2008. június 14., szombat (OS) - Orbán Viktor akár még saját magát is lebuktatja, csak hogy álbotrányokkal elterelje a figyelmet kiszivárgott megszorító csomagjáról. Ha ugyanis van, akinek kellemetlen lehet a repülőgépbérlések ügye, az éppen Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnökként többször élt a repülőgépbérlés lehetőségével, mint az utána következő két miniszterelnök másfélszer annyi idő alatt összesen. Orbán Viktornak ugyanis 4 év alatt 50-szer béreltek repülőgépet külföldi utazásaihoz. Ezzel messze ő a csúcstartó, hiszen ezt a számot 6 év alatt sem sikerült elérnie az őt követő két miniszterelnöknek: Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt 41 alkalommal béreltek repülőgépet.

Ennél is beszédesebbek az összegek. Orbán Viktor esetében ugyanis 2001-ben, tehát egyetlen év alatt összesen 176 millió forintot költöttek el repülőgépbérlésre. Ezzel szemben a 2002-2006-os kormányzati ciklus során, azaz négy év alatt összesen 151 millió forintba kerültek a különgépes utazások.

A számok tehát világosan mutatják, hogy a Fidesz ott keres botrányt, ahol nincs. Gyurcsány Ferencnek nincs takargatni valója ebben az ügyben sem, ha valakinek kínos lehet a repülőgépbérlések ügye, az sokkal inkább Orbán Viktor.

Gyurcsány Ferenc olyat sem tenne soha, mint amit Orbán Viktor megtett: azért utazott Bostonba bérelt repülőgéppel, hogy átvehesse egy egyetem díszdoktori címét. A Gyurcsány-kormány ugyanis a lehető legtakarékosabban bánik az adófizetők pénzével, és kizárólag abban az esetben bérel különgépet, ha az feltétlenül szükséges, illetve az a legolcsóbb megoldás.

Mint ismert, csütörtökön Gyurcsány Ferenc és 18 fős kísérte a Bannert Air-től bérelt különgéppel utazott Szarajevóba. A repülőgép bérlése 5,2 millió forintba került. Menetrendszerinti járattal az utazás egy nappal tovább tartott volna, vagyis a szállás- és napidíjköltségek többletkiadással jártak volna. Ráadásul így a miniszterelnök kora reggel indult, és koradélután vissza is érkezett Budapestre, így délután már ismét hivatali teendőit láthatta el.

Daróczi Dávid
kormányszóvivő

Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

© Copyright MTI Zrt.
bzs \ bri

MTI 2008. június 14., szombat 12:42

Ekkor már izgatottan rágtuk a körmünket, hogy vajon mit is fogott mondani, húsz perc múlva Ágh Attila (pardon: Péter, jujj, az a fránya Freud) Gyurcsány Ferencre. Negyed háromkor megkaptuk a kínzó kérdésre a választ.

Fidesz: Gyurcsány szarajevói pazarlása egy kisnyugdíjas évi megélhetése

Budapest, 2008. június 14., szombat (MTI) - A Fidesz országgyűlési frakciójának számításai szerint egy kis odafigyeléssel és szervezéssel felére lehetett volna csökkenteni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "csütörtöki pazarlásának" költségét, 2,6 millió forintból meg lehetett volna oldani a kormányfő által vezetett 19 tagú delegáció egynapos szarajevói látogatását azzal az 5,2 millió forinttal szemben, amit ezért az útért kifizettek az adófizetők pénzéből - mondta Ágh Péter képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki párt képviselőjének meglátása szerint a Miniszterelnöki Hivatalban lévő fizetett emberek dolga lett volna erre odafigyelni. Mint elmondta: elég felkeresni a Malév honlapját, hogy látni lehessen, fejenként 71 ezer forintba kerül a szarajevói repülőjegy a nemzeti légitársaság járatán, Gyurcsány Ferenc és két kísérője pedig még aznap Münchenen keresztül vissza tudott volna jutni Budapestre, együttesen 627 ezer forintért. Hozzáfűzte: a delegáció 16 tagja a visszaútig, fejenként 50 ezer forintos elhelyezési költségért, még Bosznia-Hercegovina fővárosában maradhatott volna.

Ágh Péter meglátása szerint az "elherdált milliárdokat" nézve ez az összeg semminek tűnik, de rossz szemléletet fejez ki, különösen annak tükrében, hogy a statisztikai hivatal adatai szerint Magyarországon 270 ezer ember él kevesebb mint havi 25 ezer forintból.

A képviselő kitért arra is, hogyha igaz, amit a miniszterelnök május 1-jén mondott, vagyis hogy védi a nyugdíjasokat, akkor ne pazaroljon ennyit, a kiutazottak személyenkénti költségére vetítve egy kisnyugdíjas évi megélhetését.
kls \ bzs \ bri

MTI 2008. június 14., szombat 14:16

N;
hirdetés
N;