Belföld

Navracsics nem élvezte úgy a vacsorát, mint Dobrev

2008. május 6., -

A Fidesz frakcióvezetője egyáltalán nem őriz olyan szép emlékeket a Gyurcsányéknál tett vacsoralátogatásról, mint Dobrev Klára. A miniszterelnök felesége az Indexnek adott interjújában kedvenc ellenzéki politikusai közé sorolta Navracsicsot, és azt is elárulta, hogy a fideszes politikust vendégségben is járt náluk. A 2003-as háttérbeszélgetés azonban Navracsics szerint emelthangú veszekedésbe fulladt.

Dobrev Klára szerint, miután egy egyetemen tanítanak, kiváló a kapcsolata Navracsics Tiborral. Ennek köszönhető, hogy az ellenzéki politikus vacsorázni is volt náluk. Gyurcsány Ferenc felesége az Indexnek adott múlt heti interjújában emlékezett meg kedvenc ellenzéki politikusaként a Fidesz frakcióvezetőjéről, aki még kinevezése előtt vizitált a Szemlőhegyi villában.

Navracsics Tibor szerint viszont a látogatásnak semmi köze sem volt a közös egyetemi munkahelyhez. Orbán Viktor kabinetfőnökeként kapott meghívást Medgyessy Péter miniszterelnök főtanácsadójától. A találkozót az akkoriban Gyurcsánynak dolgozó Szigetvári Viktor készítette elő, aki Navracsicsban viszont korábbi tanárát tisztelhette. A fideszes kabinetfőnök igent mondott, de az ismerkedési célú meghívásról azért szólt Orbánnak is.

Dorbrev pozitív hivatkozása arra indította Navracsicsot, hogy saját emlékeit a jobbklikk.hu blogon tegye közzé. A fideszes politikus szerint neki Gyurcsány "azt üzente, ha nem bánom, vendégül látnak egy vacsorára, hogy beszélgessünk és megismerkedjünk egymással. Gyurcsány Ferencet akkor már sokan emlegették úgy, mint a jövő MSZP-jének vezető politikusát, ezért aztán kíváncsi voltam rá, és igent mondtam a meghívásra."

"Amikor megérkeztem, Gyurcsány közölte, hogy a találkozónak semmilyen konkrét célja nincs, pusztán abnormálisnak tartja, hogy a kormány és a legnagyobb ellenzéki párt háttéremberei között még minimális beszélő viszony sincs, ezért jó lenne, ha megismerkednénk, hogy amennyiben valami történik, és a másik oldallal fel kell venni a kapcsolatot, tudjunk kihez fordulni. Ezzel a céllal egyetértettem - örültem is neki, hogy konkrét ügybe nem akarnak belehúzni - majd megkezdődött a beszélgetés."

Az este általános belpolitikai csevegéssel indult, azonban ahogyan haladtak előre, Gyurcsány mindinkább elveszítette önuralmát, és egyre kevésbé viselkedett házigazdához méltóan. "A dialógus monológgá kezdett válni, a támadó hangnemben feltett - azóta már a parlamentből mindenki számára ismert - számonkérő kérdések egyre gyakoribbak és agresszívebbek lettek. A hangulat kínossá vált. Különösen akkor, amikor - akkoriban még szokatlan, azóta már tőle megszokott módon - "leszélsőjobboldalizta" a Fideszt."

Navracsics az Indexnek azt mondta, különösen Lovas István neve röpködött gyakran az étkezőben. Mint mondta, a beszélgetés egy pontján jelezte, hogy ő itt a vendég, és Gyurcsánynak vendéglátóként kéne viselkednie. Az elmérgesedett beszélgetést Dobrev Klára próbálta menteni, igyekezett éreztetni férjével, hogy Navracsicsnak is lehet egyes kérdésekben igaza. "Dobrev Klára közbelépett, és igazi háziasszonyhoz méltóan próbálta csitítani férjét és oldani a kialakult rendkívül kínos hangulatot. Ezt követően - érthető okokból - viszonylag hamar véget is ért az este." Az egykori kabinetfőnök szerint a menű hidegtál volt.

N;
hirdetés
N;