Belföld

Ünnepeljen Tűvel, Ütővel vagy Lángossal

2007. október 19., -

Az ünnep előestéjén lesz nagy kormányellenes tüntetés, és beszél Gyurcsány Ferenc az Operaházban. 23-án a koszorúzások és a pártünnepségek jönnek. A Turul három segítője végigkalauzolja a programok során!

"Egy forint a krumplis lángos, le van szarva Kádár János" - mondta ittasan Hart András a rakamazi italbolt előtt 1956 novemberében, reagálva a Kádár János vezette Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakulására. Ezért (és még két hasonló mondatért) 1 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték 1958. február 3-án. A tanulságos történeten felbuzdulva megkértük Istvánt, a krumplis lángost, hogy segítsen eligazodni az október 23-i ünnepségek között. Istvánt azonban nyomasztotta a nagy felelősség - "mégiscsak egy krumplis lángos vagyok, hogyan tudnék én maradéktalanul megfelelni az Index olvasóinak", szerénykedett. Ezért két segítőt is beszerveztünk mellé. Iván, Horn Gyula teniszütője mostanában ráér, szívesen segített. Erzsivel, Wittner Mária varrótűjével már nehezebb dolgunk volt, de végül a cérnához szokott alkalmatosság mégis kötélnek állt.

Október 22.

Operaház 20.00 - Gyurcsány beszéd, hivatalos ünnepség

István, a lángos - A büfében itt engem ne is keressenek, sőt, a családomból sem lesz senki fogyasztható az ünnepségen. Ide nem lehet csak úgy bejönni, aki eddig nem kapott meghívót, az már nem is fog. Viszont a televízión keresztül együtt nézhetjük élőben Román Sándor tánckoreográfiáját és Gyurcsány Ferenc beszédét. Meghengergőzöm 7 deka reszelt trappistában, az asszony teleköpköd fokhagymás vízzel, és ha folyó hó 22-én még jut tejfelre, hát azzal is fenékig kenem magam. Javaslom önöknek is a televíziózás ilyen ínycsiklandó módját! Korzózni úgysincs értelme, a fél belvárost lezárják, a helyieket is rendőr kíséri majd haza, egyenként.

Szabadság tér 17.00 - Kormányellenes tüntetés

Erzsi, a tű - A forradalom kicsit olyan, mint én vagyok. Képes fájdalmat okozni, kilyukasztani dolgokat, de ha jó ügy érdekében használják, hát akkor csodákat lehet kihozni belőle. Nem tudom, hogy a Magyar Önvédelmi Mozgalomnak a televízió elé szervezett megemlékezése mennyire lesz forradalmi. Megkérdeztem a Gombostűt, neki van feje is, mégse tudta eldönteni. A szervezők mindenesetre fogadkoznak. Fellép a Romantikus Erőszak és a Titkolt Ellenállás, beszél Toroczkai László (ex-Hatvannégy Vármegye), Vona Gábor (Jobbik - Magyar Gárda), magnóról a házi őrizetes Budaházy György. Bízom a békés ünneplésben, de aki gyáva, húzzon hétfőn gyűszűt a fejére!

Október 23.

Kossuth tér 10.00 - Hivatalos állami ünnepség 1.

István, a lángos - "Zászlónak! Tiszteeee! Legj!" - ezt kiáltja majd valaki. Reggelire én még nehéz vagyok, de lehet, hogy egy tányérsapka alól leskelődve mégis végignézem a hivatalos ünnepséget. Lesz egy zászlósor is, egy lyukas - egy teli - egy lyukas - egy teli stb.

Vértanúk tere 10.30 - Hivatalos állami ünnepség 2.

Iván, az ütő - A közjogi méltóságok (nem értem, hogy Lángos miért hagyta ki őket az előbb) a zászlófelhúzástól átvonulnak a tér sarkán lévő Nagy Imre szoborhoz, és csendesen emlékeznek. Semmi aktuálpolitikai hepaj, kérem! Teniszezés közben sincs idegesítőbb a hangosan nyögdécselő játékosnál és a sustorgó közönségnél. Ha valaki mégis odamenne óbégatni, hát az úgy lepattanna a méltósággal emlékező közjogi méltóságokról, mint gazdám fonákja után a labda a pályáról.

Ötvenhatosok tere 11.00 - Hivatalos állami ünnepség 3.

István, a lángos - Oké, tehát a közjogiak. Szóval átvonulnak majd a szobortól a Városligethez, a tavaly avatott emlékműhöz. Lesznek katonai díszegységek és sok koszorúzás. Ugyanitt egész nap játékosan szórakoztatnak minden kedves érdeklődőt, úgynevezett térszínművek, harmonika, meg múzeumi sátrak lesznek. A gyerekeknek játékbarikád épül, és most itt lesznek a korabeli járművek, nem a Deák téren. Bő olajban pirult forró szívvel ajánlom az egész családnak!

301-es parcella 11.30 - MDF program

Erzsi, a tű - Dávid Ibolya koszorúz, de este beszél is, hétkor, Lébényben. Egy Ibolya nevűvel egyébként én is dolgoztam együtt, teljesen normális volt. Átdöftünk néhány vég posztót, mire Máriát kiengedték, és varrónőként tudott elhelyezkedni. Akkor átkerültem az ő fiókjába.

301-es parcella 13.00 - SZDSZ program

Iván, az ütő - Egy szál fehér virágot kell vinni erre a rendezvényre. Nem ígérkezik "ütős" programnak, én inkább a kórházba viszek virágot a gazdám gyógyulását segítendő. Akinek persze inge, nyugodtan vegye magára. De szerintem nem volt forradalom, és ebben egyetért velem több tapasztalt, sajnos már kibolyhosodott labda is.

Astoria 15.00 - Fidesz program

Erzsi, a tű - Egy gombostűt sem lehet majd leejteni, annyian lesznek szerintem, és remélem, hogy engem sem ejt majd le senki. A Fidesz programjára gyertyát kell vinni, úgyhogy sötétedésig biztos eltart a rendezvény. Szívesen közreműködnék a politikai paletta átszabásában, és nem bánnám, ha ehhez a program fő szónoka, Orbán Viktor varrná biztos kézzel az öltéseket.

Ötvenhatosok tere 19.30 - Hivatalos állami ünnepség 4.

István, a lángos - Szenzációs látványosság, leesik majd mindenki álla, csak ki ne pottyanjon egy félig rágott gőzölgő tésztadarab :) Szóval az lesz, hogy egy óriási gömbön a levegőből egy női alak jelenik majd meg, és az ő kezében a tér fölé érkezik az égből a forradalom jelképes lángja. A csuda előtt híres színészek szavalnak majd: Jordán Tamás, Hollósy Frigyes, Molnár Piroska, Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Simon Kornél, Peller Anna. Aztán este már ne legyen több torkoskodás, másnap reggel dolgozni kell, és senkinek sem hiányzik egy hasfájós éjjel!

N;
hirdetés
N;