Kellemetlen meglepetésekkel jár a kórházbezárás

2008.09.03. 22:02
Másfél évvel az egészségügyi miniszteri döntés után most már hivatalosan is végleg bezár 3 fővárosi kórház: az egészségügyi és a pénzügyminiszter határozata szerint a Svábhegyi Gyermekkórház augusztus 31-ével, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) szeptember 30-ával és a Szabolcs utcai kórház október 30-ával szűnik meg végleg. A bezárt intézmények ingatlanai a Nemzeti Vagyonkezelőhöz, az ingóságok az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézethez (EKI) kerülnek. Az EKI, mint jogutód ezen kívül "megkapta" a kórházak adósságainak, műhibapereinek kezelését is, ez összesen 4,5 milliárd forint.

2 milliárd forintra perli például elmaradt haszon címen az államot az a laboratórium, amely az OPNI diagnosztikai vizsgálatait végezte. 1 milliárdos a perérték egy műhiba perben is, amelyet évekkel ezelőtt a Szabolcs utcai kórház ellen indítottak. Kárpáti Zsuzsa, az EKI főigazgatója szerdán elmondta: szintén az intézetnek kell helytállnia azokban a peres ügyekben is, amelyek lezárultak és a bezárt kórházak úgy veszítettek, hogy a felperesnek járandóságot ítéltek meg.

A 3 intézmény felszámolása alatt számos megdöbbentő felfedezést tettek az EKI dolgozói. A főigazgató elmondta: például az OPNI területén találtak egy hatalmas víztározót, amelyről kiderült, hogy a budai területek vízellátásának zömét innen oldják meg. Így a vízműnek muszáj a területen fenntartani a szolgalmi utat. A Szabolcs utcai kórház területén pedig van egy csap, amellyel el lehet zárni azt a vezetéket, amely a Széchenyi fürdőt látja el vízzel. Ráadásul a kórháznak ez a része épp bérbe van adva egy magáncégnek.

Szintén a Szabolcs utcai kórház felszámolásánál derült ki, hogy egy az intézményhez nem tartozó kutató laboratórium teljes rezsi költségét, például magas telefonszámláit a Szabolcs utcai kórház fizette. A kutató laboratórium továbbra is működik, az EKI figyelmeztette őket, hogy ne csodálkozzanak, ha október 30-a után, maguknak kell rendezniük a számláikat.

Az EKI sok feljelentést is tett, mivel a bezárt intézményekből számos ingóságot elloptak. Volt olyan eset, hogy egy orvos szemtanuk előtt a kerítésen át adott ki egy mobil fénymásolót, nem törődött azzal sem, hogy a biztonsági őr figyelmeztette és felvétel is készült róla. A főigazgató elmondta: a rendőrség a nyomozást megszüntette, mert az EKI nem tudta megmondani az eltulajdonított fénymásoló gyári számát.

Nemcsak a lopások miatt nem maradt túl sok értékes orvosi berendezés a bezárt intézményekben - mondta a főigazgató. A felszámolás során kiderült, hogy a legtöbb műszer valójában nem az intézmény, hanem alapítványok, magáncégek tulajdonában volt, így ezeket ki kellett adni. A sok alapítványi és céges berendezést állami pénzből, az intézmény költségvetéséből működtették - tette hozzá kérdésre válaszolva.

A megmaradt ingóságokat az EKI internetes árverésen próbálja értékesíteni. A Svábhegyi Gyermekkórház után csütörtökön lezárul az OPNI eszközeinek licitje is. Ezután következik a Szabolcs utcai kórház ingóságainak árverése. Az árverések után megmaradt tárgyakat az EKI raktáraiba viszik és a későbbiekben az intézet jutányos áron adja majd el, például a megmaradt több száz, vagy akár ezer lepedőt párnahuzatot rászoruló szociális intézményeknek, hajléktalan szállóknak.