Négypárti lesz a Gyurcsány–Orbán-vita

2006.03.06. 16:44
Deutsch-Für Tamás szükségesnek nevezte, hogy a miniszterelnök-jelölti vitában Gyurcsány Ferencen és Orbán Viktoron kívül az SZDSZ és az MDF is képviseltesse magát. Gyurcsány Ferencnek nincs kifogása az ellen, hogy Orbánon kívül más is résztvevője legyen az eseménynek, az SZDSZ és az MDF pedig élni is kíván a lehetőséggel.

A Fidesz fenntartja a Magyarország 2006 vitasorozatra vonatkozó kezdeményezését, ezért a keddi kormányülés előtt a párt képviselői személyesen fogják átadni az érintett kormánytagoknak a vitára szóló meghívót, jelentette be Deutsch-Für Tamás frakcióvezető-helyettes. Kérdésre válaszolva közölte, hogy helyes lenne, ha a miniszterelnök-jelölti vitán Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor mellett Dávid Ibolya, az MDF miniszterelnök-jelöltje is részt venne, ugyanakkor véleménye szerint az SZDSZ-t sem szabad kihagyni a vitából.

Kétpárti szakmai vitákat

Arra a felvetésre, hogy Magyarország 2006 vitasorozatban miért ne vehetne részt a másik két parlamenti párt is Deutsch-Für Tamás úgy válaszolt, hogy "talán egy kicsit a realitástól elrugaszkodott lenne az az értelmezés, hogy valamifajta vélt demokratikus játékszabály jegyében" mostantól kezdve szocialista és fideszes politikus csak MDF-es és SZDSZ-es kísérőkkel folytathatnának vitát egymással.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint a kormány tagjai "politikai cirkusz" helyett inkább a párt programját vennék át a kormányülés előtt a Fidesz képviselőitől. Közölte, a vitáknak nemcsak két párt, hanem a parlamenti pártok között kell zajlaniuk. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltnek nincs kifogása az ellen, ha az április 5-ei kormányfőjelölti vitában, a Fidesz máig hivatalosan meg nem nevezett miniszterelnök-jelöltje mellett más kormányfőjelölt is részt vesz.

Kuncze és Dávid ott lesz

Az SZDSZ közölte, hogy az április 5-i vitában Kuncze Gábor, pártelnök is részt vesz. Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese elmondta, Dávid Ibolya ott lesz az április 5-ei vitán. Az MDF programja markánsan eltér a többi parlamenti pártétól, ezért is szükséges, hogy az MDF elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje részt vegyen a vitában, mondta. Ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg csak az MDF-nek és az MSZP-nek van hivatalosan megnevezett miniszterelnök-jelöltje.