Őrizetbe vették a Lelkiismeret '88 öt aktivistáját

2004.03.27. 18:20
A Lelkiismeret '88 csoport több aktivistája demonstrált szombaton Budapesten a Szabadság téri szovjet emlékműnél, mert ottlétét indokolatlannak tartják. A rendőrség több tüntetőt előállított. A vasárnapi sajtótájékoztatón bemutatták a lefoglalt eszközöket, így öt acélláncot, gázálarcokat, festékszóró spray-ket, kalapácsot és vésőt, valamint két műanyag csövet is.
Kocsis Imre, a csoport elnöke elmondta: személyesen nem volt jelent a helyszínen, de arról értesítették, hogy a tiltakozók közül néhányan átmásztak az emlékművet körülvevő kordonon, amikor rohamrendőrök "erőteljes beavatkozást" követően elhurcoltak legalább öt személyt, köztük a csoport több aktivistáját is.

Rongálást akadályoztak meg a rendőrök?

A Lelkiismeret '88 közleményében úgy fogalmaz, hogy "semmi sem indokolja, hogy a Magyar Szabadság terén egy szovjet kommunista háborús emlékmű álljon".

Véleményük szerint, ha az emlékmű alatt halottak vannak, nekik a temetőben van a helyük. "Ha viszont csak egy Magyarországot leigázó és többször eltipró hatalom jelképe az emlékmű, úgy régen megérett az eltávolításra" - írják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ügyeletese az MTI-nek sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az MTI információját, miszerint többen festékszóróval és az emlékmű megrongálásához szükséges eszközökkel felszerelkezve átmásztak a védőkerítésen. A BRFK az ügyről délután tartott sajtótájékoztatót.

Átmásztak a kordonon

"Volt jelzés, hogy március elején vagy március 15-én rongálják meg a szobrot, ezért a folyamatos őrzés mellett fokozott ellenőrzést szerveztünk" - mondta el Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese. Nemcsak az előzetes információk, hanem a Pajzs Szövetség korábbi Kossuth téri rendezvénye miatt is fokozott figyelmet fordítanak a Szabadság tér, Nádor utca, Vértanúk tere és a Kossuth tér környékére. Az ezredes elmondta: a hét személy a Szabadság téren egy külföldi turistacsoportból vált ki. Körülbelül 10 óra 45 perckor átmásztak az emlékmű körüli kordonon és felmásztak a szobor talapzatára. A rendőrök, köztük a Készenléti Rendőrség bevetési csoportja ekkor lépett közbe.

"Az volt a szándékuk, hogy úgy tiltakozzanak az emlékmű ottléte ellen, hogy a náluk található eszközökkel részben az emlékművet megrongálják", részben pedig az emlékműhöz láncolják magukat - közölte az ezredes. A rendőrség a sajtótájékoztatón bemutatta a lefoglalt eszközöket, így öt acélláncot, gázálarcokat, festékszóró spray-ket, kalapácsot és vésőt, valamint két műanyag csövet is.

'Ismerik' őket

A hét embert rendzavarás szabálysértése miatt vette őrizetbe az V. kerületi rendőrkapitányság. Ez a szabálysértés bírói hatáskörbe tartozik, ezért a bíróság tűzi majd ki a tárgyalás időpontját, fűzte hozzá Lapid Lajos.

Mint elmondta "ezekkel a személyekkel, ezek közül néhánnyal már találkoztunk korábban is a Gesztenyés kertben, az Erzsébet hídon, a Kvassay-zsilipnél". Kérdésre válaszolva a rendőrtiszt közölte: nem tud arról, hogy bármelyik elkövető sérülést szenvedett volna, ugyanakkor elmondta, hogy őrizetbe vételük előtt kötelezően orvosi vizsgálaton vesznek részt. Az intézkedés során a rendőrök testi kényszert és bilincset alkalmaztak.

"Ennek a rendőri intézkedésnek semmiféle politikai töltete nincs" - mondta Lapid Lajos, hozzátéve, hogy a rendőrség bármely fővárosi emlékmű, szobor rongálásakor hasonlóan intézkedett volna. A szovjet emlékművet legutóbb szilveszterkor öntötték le vörös festékkel, az megelőzően pedig olajjal. Visszahelyezése ellen tavaly novemberben a Magyar Revíziós Szövetség szervezett tüntetést.