Áder passzív rezisztenciában?

2003.05.14. 14:09
Hónapok óta távol tartja magát a Fidesz jövőjéről szóló tájékoztatóktól Áder János, a párt jelenlegi ügyvezető alelnöke és frakcióvezetője. Az Index információi szerint Áder és Fidesz leendő elnöke között alakult ki komoly nézeteltérés a párt átalakítás egyes részleteiről. Úgy tudjuk, a legfőbb vitapont éppen Orbán Viktor minden korábbinál erősebb pozíciójának megítélése volt.
Feltűnő módon kivonta magát a pártátalakítás kommunikációjából a Fidesz-MPP jelenlegi ügyvezetője. A szombati kongresszus előtti időszakban az Orbán-kormány párttaggá vált egykori miniszterei mellett főként Pokorni Zoltán és Schmitt Pál leendő alelnökök propagálták a változásokat. Áder János azonban hónapok óta nem szólalt meg a párt ügyeivel kapcsolatban.

Vitatott centralizáció

Az Index információi szerint a demonstratív hallgatás oka az, hogy Áder megítélése szerint az új alapszabály szerint a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség túlzottan a leendő elnök, Orbán Viktor személyére épít. Sajtóhírek szerint a párt számos neve elhallgatását kérő politikusa kifogásolta a prezidenciális, túlzottan centralizált berendezkedés tervezetét, amely a volt miniszterelnöknek minden korábbinál nagyobb befolyást biztosít, másrészt a párt működőképességét is túlzottan köti egyetlen személyhez.

Megszűnő pozíciók

Mint ismertes, Áder János jelenleg a nagyobbik ellenzéki párt két legfontosabb operatív posztját tölti be. A szombati pártelnök-választás után azonban az ügyvezető alelnöki megbízatás, amelyet Pokorni Zoltán, édesapja ügynökmúltja miatt lemondott pártelnök távozása óta tölt be, megszűnik. Így a szombati Fidesz-kongresszust követően Ádert már csak a frakcióvezetői poszt jogosítja majd fel az átalakított szövetség elnökségében való részvételre.

A képviselőcsoport irányítására szóló egy éves mandátum, amelyet szintén Pokorni Zoltántól "örökölt", július közepén azonban szintén lejár. Amennyiben nem újítják meg, Áder több, korábbi Fidesz-prominenshez hasonlóan kikerül a párt döntéshozói köréből. Emlékezetes, hogy Áder frakcióvezetői megbízását tavaly nyáron még Orbán Viktor javaslatára fogadta el a képviselőcsoport, jóllehet a leköszönt Pokorni Deutsch Tamást jelölte utódjának.