Ádert hadvezérként ünnepelték

2005.06.09. 13:52
Hosszas ovációval ünnepelte Áder Jánost a Fidesz frakciója, amikor Sólyom László megválasztása után elõször jelent meg képviselõtársai között. A fideszesek szerint Áder taktikai húzásainak, és a nyilvánosság elõtti keménykedéseinek köszönhetõ a kormányoldal feletti gyõzelemmel felérõ eredmény.

A csornai Charles Bronson számolta a szavazatokat, foglalta össze Áder Jánosról alkotott véleményét az MDF-es Csapody Miklós, akirõl a fideszes politikus az államfõválasztás idején azt állította, engedett az MSZP-nek és Szilire szavazott. Az MDF-ben többen is zokon vették, hogy a Fidesz frakcióvezetõje fõként az MDF nyílt inszinuálásával teremtett olyan helyzetet, amelyben követhetõ volt: a parlamenti csoportok közül ki hova adja a voksát. Herényi kifejezést is alkotott, pártjának az "áderizmus hazugságáradatával" szemben kellett megküzdeni, pedig szerinte a taktikai kitérõk nélkül is minden ment volna a maga útján.

2006 volt a tét

A Fideszben azonban egészen másként ítélik meg Áder államfõ-választási teljesítményét: a harmadik forduló után hosszú taps fogadta a frakcióba érkezõ politikust. A képviselõk szerint ugyanis egyértelmûen a választás levezényléséért felelõs frakcióvezetõ húzásainak volt köszönhetõ, hogy a taktikai harcban végül legyõzték az MSZP-t. Az ellenzéki pártban általános értékelés szerint az eredmény a kormányoldal értékelésétõl függetlenül jelentõsen befolyásolhatja a 2006-os országgyûlési választások esélyeit is.

A kiiratkozás ideje

Nincsenek napirenden a renitensek

A szabad demokraták egyelõre nem foglalkoznak azzal, hogy mivel büntessék meg azokat a képviselõket - Béki Gabriellát, Mécs Imrét, Wekler Ferencet -, akik a frakció tilalma ellenére részt vettek az államfõválasztás valamelyik fordulójában. "Ez egy ideig nem lesz napirenden" - fogalmazott egyik forrásunk, aki szerint az egyik elképzelhetõ szankció az lehet, hogy a renitenseket nem indítják a jövõ évi választásokon.

A csütörtöki Napkeltében Vitányi Iván MSZP-s képviselõ elmondta, hogy õ is megmutatta szavazatát párttársának. Vitányit azért hívták meg, mert a sajtóban olyan állítások jelentek meg róla, amelyek szerint néhány frakciótársával együtt õ is Sólyom Lászlóra szavazott. A képviselõ a vitában végül elárulta, hogy Szili Katalinra szavazott és több MSZP-s prominensnek megmutatta a szavazócéduláját, köztük Toller Lászlónak is.

Az Index információi szerint Áder "hadvezéri" taktikázását megkönnyítette, hogy a Fidesz képviselõivel éreztették: a frakciófegyelem megtörése politikusi karrierjük végét jelentheti. A frakció tagjaival a pártelnök, Orbán Viktor érzékeltette, hogy a képviselõcsoportba be is lehet iratkozni, és ki is lehet belõle iratkozni, a köztársaságielnök-választás azonban a kiiratkozás ideje, azaz, ha bárkivel szemben felmerül a kétely, hogy nem Sólyom Lászlót támogatta, azt a legszigorúbban büntetnék. A választás napjaiban ezért "az ügy súlyát átérzõ" képviselõk gyakorlatilag szóba sem álltak a sajtóval, mindenkit Áderhez irányítottak, aki egyedüli jogosult volt a választási ügyekben nyilatkozni.

Az utolsó pillatban

A szûk körû Fidesz-vezetés által kifundált "cselekrõl" egyébként a kiszivárgás esélyének minimalizálása érdekében a Fidesz képviselõi is csak az utolsó pillanatban értesültek. Áder a hétfõi elsõ forduló idején negyedórával a szavazás megkezdése elõtt hívta össze kör-sms-ben a frakcióülést, ahol közölte párttársaival, nem lesz szavazás. A frakcióvezetõ meggyõzte párttársait, a távolmaradás ellenére el lehet érni, hogy Szili Katalin bent maradjon a következõ fordulóban is. Az egész parlamentet meglepõ taktikai lépést a frakcióvezetõ még azzal is megtoldotta, hogy az átláthatóvá vált szavazási eredmény alapján megvádolta az MDF és a Nemzeti Fórum képviselõit az átszavazással. Az egyik átszavazó "vakond", Horváth Balázs ráadásul szerdán egy darabig azt állította, õ és társai - miközben Áder vádolta õket - titokban a Fidesz tudtával adták szavazatukat az MSZP-s jelöltre.

Olyan volt a helyzet

A harmadik forduló elõtt is Áder lépett a színre, amikor néhány perccel a kezdés elõtt drámai bejelentést tett. Azt állította, tudomást szerzett arról, hogy a szocialisták tízmilliós nagyságrendû összegeket ajánlottak Szili támogatásáért, és az ajánlatot többen el is fogadták. A vádak három MDF-es politikust céloztak meg. Herényi, Csapody és Karsai Péter a párt bejelentése szerint beperli Ádert, a Fidesz azonban elérte célját, a jobboldalon olyan helyzet alakult ki, hogy szinte összes képviselõje bemutatta valamelyik társának szavazatát, de volt olyan is, aki fényképet készített arról, hova húzta az ikszet, nehogy vád érhesse a késõbbiekben.