Gyurcsány-cég-adatokat lophatott ki egy APEH-munkatárs

2005.10.12. 15:57
Az APEH megerősítette azt az információt, amely szerint egy ellenőrzés során fény derült arra, hogy az adóhivatal egyik alkalmazottja adatokat mentett le az informatikai rendszerről Gyurcsány Ferenc egyik cégéről. Egyelőre nem tudta megindokolni tettét. Vélhetően a Gyurcsányék villájában korábban működő Fittelina Kft.-ről van szó.

Jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt azonnali hatállyal belső vizsgálatot rendelt el a mai napon Szikora János, az Adó és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal elnöke, írta az MTI. Az Index úgy tudja, hogy szeptember közepén egy apehes köztisztviselő Gyurcsány Ferenc kormányfő egyik - azóta már megszűnt cégéről - szerzett be adatokat.

Informatikai rendszerről

Az adatok, amelyeket az APEH belső informatikai rendszeréről töltötték le, adótitoknak minősülnek. "Az Adóhivatal elsődleges kötelességének tekinti megvédeni minden magyar állampolgár és minden magyar vállalkozás adatait és adótitkait a jogosulatlan adatkezeléstől, attól, hogy ezekkel az adatokkal bárki visszaéljen, azokat szabályellenesen bármilyen egyéb célra felhasználja", írja közleményében az APEH.

"Miért néz meg valaki egy évek óta megszűnt céget", indokolta Nagy József titkárságvezető az Indexnek, miért ellenőrizték szúrópróbaszerűen a tisztviselőt. Az alkalmazott egyelőre nem indokolta meg tettét. A cégről az APEH nem ad tájékoztatást a vizsgálat befejezéséig.

Fittelina és a pecó

Az Index felvetésére, hogy a Fittelina Kft.-ről van e szó, Nagy József sem cáfolni, sem megerősíteni nem akart. Az MTI szerint viszont a Fittelina-ról van szó, amelynek adózási ügyeiről a Magyar Nemzet című napilap közölt részleteket korábban. A lap szerint Gyurcsányék medencéjének építésére - adóelkerülésre - hozták létre a céget.

A vizsgálat bejelentésével egyidőben zajlik a kormány "meggazdagodásának vizsgáló bizottság ülése, amelyen a kormányfőt cégeinek dolgairól kérdezik. Az onlájn közvetítésünket ezen a linken követheti. Szijjártó Péter vizsgálóbizottsági-elnök éppen a Fittelina Kft. ügyeiről kérdezte a kormányfőt.