Nem lehet szülésznőt választani az ÁEK-ban

2008.07.22. 16:18
A kismamák nem választhatnak szülésznőt az Állami Egészségügyi Központban (ÁEK), a felső vezetők döntésük meghozatalakor a munkaidőnormák megsértésére hivatkoztak. Török Miklós, a szülészeti osztály vezető főorvosa nem ért egyet a döntéssel, szerinte a szülésznők nem számolják el túlóraként azt az időt, amit olyan szüléseknél töltenek, ahol a kismamák kérték a közreműködésüket.

Az Állami Egészségügyi Központban (ÁEK) egy felső vezetői döntés miatt a kismamák nem választhatnak szülésznőt. Az osztály vezető főorvosa kedden azt mondta, hogy ellenzi a döntést.

Török Miklós, a szülészeti osztály vezető főorvosa kifejtette, az intézmény ápolási igazgatója szóban tájékoztatta őt arról, hogy a szülni készülő anyák - a korábbi gyakorlattól eltérően - a jövőben nem kérhetik az általuk választott szülésznőt arra, hogy ő segédkezzen gyermekük világra hozatalánál.

A főorvos hangsúlyozta, a segédkezésre kért szülésznők szülést nem vezethetnek le, azonban jelenlétükkel sokat segítenek a kismamáknak a vajúdás és a szülés ideje alatt, hiszen felkérésük a terhesség idején kialakult bizalmi viszonyon nyugszik.

Török Miklós elmondta, a kórház vezetése a döntés meghozatalánál a munkaidőnormák megsértésére hivatkozott. Ő azonban vitatja, hogy a szülésznők túlóraként számolnák el azt az időt, amelyet olyan szüléseknél töltenek, ahol a kismamák kérték a közreműködésüket. Az az átlagosan 20-30 túlóra, amelyet a munkaidő-kimutatások szerint havonta teljesítenek a szülőszobán, nem tartalmazza a felkért szüléssel eltöltött időt.

Az ÁEK-ban évente 3200 szülést vezetnek le, ezek 10 százalékánál segédkezik felkért szülésznő.

Török Miklós - mint mondta - nem érti, a kórház miért akar fogást találni a szülészorvosokon és szülésznőkön, akik amúgy is rendkívül túlterheltek, hiszen az ÁEK több kórház összevonásából jött létre, így a szülészeti osztályokon is több lett a munka.

A szülésznők túlterheltségét az ÁEK vezetőségi vizsgálata is megállapította, az intézmény közleménye szerint "megengedhetetlen ugyanis, hogy a kötelező munkaidőn túl a felkért, választott szülésznők további hosszú órákat töltsenek - pihenőidejükben - a szülőszobán". Ugyanakkor hangsúlyozták, a kórház a biztonságos és magas szintű ellátás megteremtése érdekében minden dolgozójától elvárja, hogy az érvényes törvényeket és jogszabályokat betartsa. A kommüniké rámutat, a vezetőség állásfoglalása a szülészet-nőgyógyászati osztály részéről korábban nyilatkozó osztályvezető főorvossal egyetértésben született.