Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

2008.06.10. 11:38
Meghalt egy magyar katona Afganisztánban, miközben magyar idő szerint reggel hét órakor egy házi készítésű bombát próbált hatástalanítani, ám az felrobbant. A katona a Baglán tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport tűzszerész részlegének volt a tagja.

Magyar idő szerint reggel hét óra előtt kihívták az illetékes hatóságok az Afganisztánban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész tagjait, mert Baglán várostól nem messze, egy másodrendű úton bomba robbant és át kellett vizsgálni a területet.

A területen egy afgán civil autó alatt robbant bomba, mondta el Hajdú Gábor ezredes a Honvédelmi Minisztériumban kora délután tartott sajtótájékoztatón. A detonáció után a területért felelős magyar egység tűzszerészeitől kértek segítséget. A terület átvizsgálásakor újabb robbanószerkezet került elő.

A szakemberek először robottal próbálták meg elmozdítani és hatástalanítani az újabb bombát, de nem sikerült. Kovács Gyula, 30 éves tűzszerész főtörzsőrmester, a szakaszparancsnok úgy döntött, hogy elvontatják a szerkezet, de amikor hozzálátott a horgok rászereléséhez, a bomba felrobbant. Bár a magyar katonán az egyik legkorszerűbb nehéz tűzszerészruha volt, a robbanás akkora volt, hogy a felszerelés nem tudta megvédeni az életét. Egy másik magyar katona könnyebb sérüléseket szenvedett, a harmadik tűzszerész és a műszaki autó sofőrje sértetlen maradt.

Elképzelhető, hogy a robbanószerkezetet távirányítással hozták működésbe a merénylők, de mivel házi készítésű bombáról van szó, több verzió is lehetséges a felrobbanás körülményeit illetően.

Szekeres Imre intézkedett az eset kivizsgálásáról. A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Kovács Gyulát, aki 2001 óta szolgált a honvéd tűzszerész és hadihajós zászlóalj speciális tűzszerész századában és második afganisztáni küldetésében vett részt, a honvédség hősi halottnak nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptették elő. Jó szakember, képzett, felkészült tűzszerész volt, tudta mi a dolga és bár a vizsgálat még nem fejeződött be, az biztos hogy ezúttal is helyesen járt el, mondta róla Hajdú Gábor.

A Honvédség már értesítette a katona hozzátartozóit. A honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak, ahogy Sólyom László köztársasági elnök is.

A bagláni tartományi újjáépítési csoport (PRT) vezetését 2006 óta látja el Magyarország. Az afganisztáni akció a NATO jelenlegi legnagyobb katonai művelete: a közép-ázsiai országban 47 ezer fős erő állomásozik, köztük 250 magyar katona szolgál. Az afganisztáni magyar újjáépítési csoportban kilenc tűzszerész szakember dolgozik, feladatuk az úgynevezett improvizált robbanószerkezetek felderítése, hatástalanítása és megsemmisítése.

A robbanószerkeezetről nem sokat tudni még, ami biztos, hogy legalább huszonöt kilogrammnál nehezebb volt, mivel az Andros nevű, amerikai robot, legfeljebb ekkora szerkezetekkel tud megbirkózni. A robbanás erejéről a helyszínen keletkezett jókora kráter is sokat elmond. A területről sincs még konkrét információ, egyelőre nem érkeztek hírek arról, hogy milyen földrajzi, domborzati viszonyok között vezetett az út, rejtőzködhettek-e elhagyott házakban, romok, dombok, növényzet között ellenséges erők, esetleg csalhatták-e csapdába a magyar katonákat.

Kedden gyásznapot tartanak a tűzszerészek, az Afganisztánban lévő kilenc szakembernek pszichológus és tábori lelkész igyekszik segíteni a történtek feldolgozásában.

A Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka, Hajdú Gábor mérnök ezredes korábban az MTI-nek azt mondta, hogy nagyon komoly vizsgakövetelményeket támasztanak a tűzszerészekkel szemben, sőt a tűzszerészeknek minden évben vizsgázniuk kell. A tűzszerészek itthoni és külföldi feladatairól azt mondta, minden nap, minden egyes feladat veszélyes, nincs rutinmunka, még a legkisebb eszköz megsemmisítése is óriási veszéllyel jár és teljes embert kíván.

Az afganisztáni misszióban ez volt az első magyar halálos áldozat. Irakban 2004-ben egy robbantásos támadásban halt meg Nagy Richárd szakaszvezető. Az akkori vizsgálatban megállapították, hogy nem volt kivédhető a merénylet, és azt is, hogy nem a magyar szállítókonvoj volt a támadás célpontja.

Június 17-én temetik Szeghalmon Kovács Gyulát, azt a tűzszerész katonát, aki kedden Afganisztánban vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben - mondta el Macsári József polgármester az MTI-nek. A polgármester elmondta, szerdán a városi zászlót félárbocra eresztik. Intézkedik - tette hozzá -, hogy Szeghalom saját halottjának tekintse az elhunyt katonát.