Csütörtökön hozzák haza a tűzszerész holttestét

2008.07.15. 19:36
Csütörtökön délután érkezik a pápai katonai repülőtérre a hétvégén Afganisztánban elhunyt tűzszerész koporsója. Nemes Krisztián posztumusz őrnagy koporsóját az elhunyt családjával együtt fogadja Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérezredes, vezérkari főnök. A 32 éves tűzszerész az afgán misszió második áldozata.

Csütörtökön, várhatóan délután négy órakor érkezik meg a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtérre a szolgálatteljesítés közben múlt szombaton elhunyt Nemes Krisztián földi maradványait szállító koporsó. A posztumusz őrnagy koporsóját katonai tiszteletadás mellett az elhunyt családjával együtt fogadja Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke.

Nemes Krisztián magyar idő szerint múlt szombaton délután vesztette életét az afganisztáni magyar tábortól ötven kilométerre, a Kunduzba vezető úton, egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben. A 32 éves magyar katonát a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította, és posztumusz őrnaggyá léptette elő. Nemes Krisztián a csaknem egy hónapja, szintén szolgálatteljesítés közben elhunyt Kovács Gyula helyét vette át az afgán misszióban.

Szekeres Imre a második tragédia után utasította Havril András vezérezredest, hogy különleges vizsgáló bizottságot hozzon létre. Ezt Benkő Tibor vezérőrnagy vezeti majd, akinek a szombati és a június 10-i balesetről is részletes jelentést kell tennie.

A minisztérium nem kommentálta érdemben a Havariapress hírügynökség hírét, ami szerint vérdíjat tűztek ki a tálib lázadók a magyar tűzszerészekre Afganisztánban. A hírügynökség úgy tudja, hogy az ázsiai ország tálib felkelői körében külön-külön fejkvótája van a tolmácsoknak, orvosoknak és tűzszerészeknek, utóbbiak "tarifája" például kereken tízezer dollár.

Amennyiben egy-egy merényletet videóra tud felvenni az elkövető, még több pénzt kaphat. A tálibok pszichikai hadviselésének ugyanis komoly részét képezi a speciális szaktudású katonák és szakemberek likvidálása, illetve az, hogy ezek felvételeit egymás közt terjesztik, hiszen az ilyen esetek növelik a harci moráljukat, miközben a szövetségesek számára demoralizálóan hatnak.

A tűzszerészek likvidálására bevett módszer a tálibok részéről, hogy csapdaként kihelyeznek egy kisebb robbanószerkezetet egy út mellett, jól látható helyen, a közelben pedig egy másik, nagyobb hatóerejű bombát rejtenek el, és ezt robbantják fel, mikor megérkezik a tűzszerész járőr. Nem kizárt, hogy ilyen merényletben halt meg a két magyar tűzszerész is.

A Havariapress értesüléseit a Honvédelmi Minisztérium a további vizsgálatok lezárultáig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy továbbra sincs szó a magyar misszió visszahívásáról, többek között folyamatosan zajlik a magyar tűzszerészek felkészítése is.

Szekeres Imre mindezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: honvédelmi miniszterként elsődleges kötelessége a magyar katonák biztonságának növelése. "Ezért arra kérem a magyar média szereplőit, hogy a meleg és a hírhiány ne vezesse őket félre" - fogalmazott. Szekeres közölte: ha és amennyiben ilyen információ jutna birtokukba, akkor azt természetesen nem hoznák nyilvánosságra, hanem megfelelő katonai és titkosszolgálati lépéseket tennének.