A kormányfő támogatja a főváros terveit

2002.11.14. 17:16
A kormány segíteni fogja a fővárost, partnerséget ajánl és partnerséget kér Budapest vezetésétől mondta Medgyessy Péter kormányfő csütörtökön Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 129. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A Fővárosi Közgyűlésben azt is közölte, hogy a kabinet támogatja a 4-es metró megépítését, kormányzati garanciavállalással.
A következő években a kormány részt vállal az M0-ás továbbépítésében, az újpesti híd megépítésében, az elővárosi gyorsvasúti rendszer fejlesztésében és a budapesti közlekedési szövetség létrehozásában, mondta a miniszterelnök. Ugyancsak hozzájárul a kabinet a BKV adósságának csökkentéséhez, és támogatja a városrehabilitációs programot.

Budapest nem ellenfél

A miniszterelnök változást akar Budapest és a kormány viszonyában, mert - mint mondta - sikeres fővárosra van szükség ahhoz, hogy az ország is sikeres legyen. A kabinet számára Budapest nem ellenfél, hanem közös célokért küzdő, együttműködő baráti partner.

"Nincs okunk a sajtóban üzenni, hiszen ajtóm és valamennyi minisztertársam ajtaja nyitva áll a főváros vezetői előtt" - tette hozzá Medgyessy Péter. A kormányfő hangsúlyozta, a fővárost nem a vidék helyett, hanem a vidék mellett kell támogatni.

Kórház, ingyenes jégpálya

"Az egész ország érdeke, hogy Budapest fejlődjék" - jelentette ki Medgyessy Péter. Reményét fejezte ki, hogy sor kerül az Ybl-bazár és a közraktár felújítására, és a Divatcsarnok épülete is "méltóan szolgálhatná a fővárost". A Bajcsy-Zsilinszky Endre Kórház jövő évi rekonstrukciójáról szólva ismertette: a beruházás 6,6 milliárd forintos költségéből 5,5 milliárd forint az állami támogatás. A miniszterelnök bejelentette: a Kossuth tér parkolójában a téli szünetben ingyenes jégpályát hoznak létre.

Több pénz az önkormányzatoknak

A kormányzat önkormányzat-politikájáról elmondta: a helyhatóságok 2381 milliárd forint bevételén belül a központi költségvetésből származó források 254 milliárd forinttal, mintegy harminc százalékkal nőnek.

Kitért arra, hogy az önkormányzatok saját forrásainak növekedését jelenti a személyi jövedelemadóból származó bevétel helyben maradó részének növelése, és az önkormányzatoknál marad gépjárműadó teljes összege.

Világváros

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "Budapest mindannyiunk kincse." Az a befektető, aki jól érzi magát Budapesten, szét fog nézni az országban is, az a turista, akinek tetszik a város, meg akarja majd ismerni az országot is.

"Hiszem, hogy versenyképes, európai szintű világvárossal fog gazdagodni az Európai Unió" - utalt Medgyessy Péter Magyarország uniós csatlakozására.