Elvonultak a traktorok Budapestről

2005.03.14. 11:08
Hétfő reggel nyolcra eltűntek a traktorok a Felvonulási térről. A váratlan vasárnapi megállapodást mind a gazdák, mind a kormány győzelemként ünnepli. Gyurcsány úgy érzi, nem engedett a negyvennyolcból, a gazdák meg úgy, hogy végre egységes érdekképviseletet alkottak.


Február 26., Kossuth tér

Reggel nyolcra három traktor kivételével az összes gazda elhagyta a Felvonulási teret. A gazdák konvoja hajnali négykor indult el a fővárosból a rendőrséggel kötött megállapodás alapján. A traktorok útját a rendőrök biztosították.

A gyors kivonulás annak köszönhető, hogy vasárnap délután megszületett a megállapodás a gazdák és a kormányzat között. A megállapodást fél egy előtt a kormány parlamenti üléstermében írták alá a kormány és a demonstráló gazdák képviselői, közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Gyurcsány a megállapodást a következő kormányülés elé terjeszti.

A Hír Tv szerint az aláírás békülékeny hangulatban zajlott, a tárgyalópartnerek elnézést kértek az esetleges sértésekért, és megköszönték egymásnak a kompromisszumkészséget. Németh Imre megköszönte Jakab István hozzáállását, és kiemelte, hogy a kormány nem győzni akart a tárgyalásokon, hanem megállapodni. "A gazdatársadalmat sosem kívántam megsérteni, remélem, hogy a későbbiekben ezt ők is így fogják értékelni" - fogalmazott az agrárminiszter.

Egészen másképp értékelte a tárgyalások végeredményét Gyurcsány Ferenc. A kormányfő a Nap-Keltének nyilatkozva úgy vélte, a gazdák a legfőbb kérdésekben meghátráltak, elfogadták, hogy a költségvetésen kívül nincs támogatás. "Számomra világos volt, hogy eredmény és siker csak akkor van, ha nem engedünk a 48-ból", jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök szerint nagyon sok pénz, 328 milliárd forint áll rendelkezésre az agrárágazat és a vidék támogatására, hatvan százalékkal több, mint ami 2002-ben volt. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a mezőgazdaság és a vidék sorsa Európa egyik legnehezebb kérdése. Úgy fogalmazott, tartósan fenn kell tartani ezek támogatását, de tudni kell, hol van a határ.

Gazdák tere

A gazdák is a győzelmüket ünnepelték. Jakab István, a gazdák vezére öeömét fejezte ki, hogy ötven év után végre erős, egységes képviselete van a gazdálkodóknak. Egységes erejüket a jövőben az EU-pénzekhez való jobb hozzáférésért mozgósítják, ígérte. A Magosz-elnök délután a gazdákat is tájékoztatta a megállapodásról a Felvonulási téren. "Ez a tér a gazdák terévé vált, ez a magyar gazdák tere", mondta. A gazdák a sátorban és a sátor körül, mások a traktorok tetején ütemes taps kíséretében hangosan ismételték: "Gazdák tere".

A megállapodás hírét nem sokkal egy óra után, a demonstrálók sátrában tartott vasárnapi istentisztelet után közölték a szervezők. Bejelentésük hosszas tapsot, éljenzést és zászlólobogtatást váltott ki, az ünneplő demonstrálók közül többen örömükben megölelték egymást, néhányan még könnyekre is fakadtak.

Jakab István a vasárnap délutáni nagygyűlésen megköszönte a budapestiek támogatását; mint mondta, megerősödött az összetartozás érzése a vidék és város között.

Van, aki tovább tüntet

A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke elégedetlen az eredménnyel. Sákán Antal szerint a nemzeti támogatásokkal és a piacvédelemmel kapcsolatban a kormány nem adott garanciát a gazdáknak, "enélkül pedig a megállapodás nullát ér". Ezért más gazdaszervezetekkel együtt nem kívánják abbahagyni, csupán felfüggesztik a demonstrációt. Az ország tizenöt pontján, illetve Budapest környékén négy ponton tovább demonstrálnak, hiszen március 23-ig kaptak engedélyt, mondta Sákán Antal.

"Kitörő lelkesedéssel" fogadták az agrármegállapodás hírét a vasárnap demonstráló hajdú-bihari gazdák, mondta Kovács Zsigmondné, a Berettyóújfalui Gazdakör elnöke. "Örülünk, hogy esélyt kaptunk a jövőnkre, és mindezt törvényes keretek között", tette hozzá a gazdavezető. Az együttes örömünnep után vasárnap délután két órakor megkezdik a levonulást az utakról.

A Budapest körül demonstráló gazdák nagyobb része vasárnap délután a megegyezés hírére elindult hazafelé, az Alsónémedi mellett tüntetők négy órára már el is hagyták az 50-es utat.

A megállapodás tartalma

A kormány tízmilliárdos keretet biztosít az állatjóléti támogatásra, amely a megállapodástervezet utolsó vitatott pontja volt. A keretből hatmilliárd forintot a sertéstenyésztőknek, négymilliárdot a baromfitenyésztőknek fizetnek ki. A felek a 2003-as aszály- és fagykárokra kapott hitelek visszafizetési határidejét kitolták, így most dupla annyi idő áll a gazdák rendelkezésére.

A kormány húszmilliárd forint átcsoportosításával, a költségvetés módosítása nélkül tesz eleget a gazdák követeléseinek. Az összeg egyik felét az FVM biztosítja, a másikat a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv forrásaiból állják.

A húszmilliárd forint olyan támogatási jogcímekre jut, amelyre eddig az idei évre egy fillér sem volt betervezve, mondta Ángyán József a Magosz tárgyalódelegációjának tagja, a gödöllői Szent István Egyetem professzora vasárnap. Az állatjóléti támogatásokról megjegyezte, a sertéstartók sertésenként 1800 forintot, a baromfitartók pedig kilogrammonként 950 forintot igényelhetnek. Hozzátette, az új jogcímek mind úgynevezett notifikált nemzeti támogatásokra vonatkoznak, azaz az EU engedélyével magyar költségvetésből finanszírozható pénzekre. Ángyán József felhívta a figyelmet, hogy a húszmilliárd forint fedezet még nem biztosított az FVM-nél, hiszen a vidékfejlesztési források átcsoportosítását még nem engedélyezte az EU. A professzor szerint az agrártárca az év végéig hitelekből fedezi a húszmilliárdnyi támogatást, információja szerint a Hússzövetség már jelezte közreműködési hajlandóságát. Az egyetemi tanár elmondta, a megállapodás szerint az eddig tervezett nyolcmilliárd forint helyett csupán kétmilliárd forinttal csökkentik a környezetbarát mezőgazdálkodás támogatásának tavalyi, még ki nem fizetett keretét, ami a tárgyalások egyik sarkalatos pontja volt.

Köszönt és minden jót kíván

Gyurcsány Ferenc az aláírás előtt sajtótájékoztatón többek közt elmondta: "A gazdák aláírták azt a megállapodást, amelyet az elmúlt hetek konzultációin sikerült elérni. Ez szolgálja Magyarország érdekét, ez szolgálja a magyar polgárok érdekét, és ez szolgálja a magyar vidék és mezőgazdaság érdekét." A tájékoztatót eredetileg a Párbeszéd a vidékért programról szóló megállapodás aláírása alkalmából hirdették meg az Országház Munkácsy-termében.


Február 26.
A felelős politizálás nagy sikerének tartja az agrármegállapodás aláírását Hiller István, az MSZP elnöke. Mint mondta, a megállapodás azért is nagy eredmény, mert sikerült külön kezelni a szakmai és a politikai kérdéseket, valamint sikerült a költségvetés keretein belül maradni. Hiller közölte, az elmúlt napokban folyamatosan egyeztetett a miniszterelnökkel, akivel egyetértettek a tárgyalások ügyében. A pártelnök a gazdáknak biztonságos hazatérést, jó utat és jó munkát kívánt.

Az MDF üdvözli és sikerként értékeli az agármegállapodást, mondta Habjanecz Tibor, a párt országos választmányának elnökségi tagja vasárnap. "Helytálltak a gazdák, nagyon nagy küzdelem volt" - mondta. Az MDF szerint az általuk javasolt Nemzeti Agrárkerekasztal lehet a garancia arra, hogy a megállapodást be is tartsák.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője reméli, hogy megállapodás "nem jut a tavalyi sorsára, amelyet a kormány fél év múlva felrúgott". A politikus szerint egyedül Gyurcsány Ferencet és kormányát terheli a felelősség, hogy idáig fajult a helyzet. Három héttel ezelőtt megszülethetett volna ez a megállapodás, "de a kormány húzta az időt" - mondta. "Egy éjszaka alatt kiderült, hogy mégis van 10 milliárd forint" - tette hozzá. Magát a megállapodást a "végre" szóval nyugtázta a Fidesz frakcióvezetője. A gazdáknak végre nem kell az utak mentén fagyoskodniuk, és biztosak lehetnek abban, hogy túlélik az európai uniós csatlakozás első évét, jelentette ki Áder.

Kuncze Gábor SZDSZ-elnök elmondta, hogy "a megegyezés lényegesen nem tér el attól, mint amiben már pénteken is meg lehetett volna állapodni." A politikus szerint le kell vonni a tanulságokat annak érdekében, hogy a jövőben a kifizetések ütemesen bonyolódhassanak le, egyébként pedig menni kell tovább.

Csütörtökön csak egy hajszálon múlt

Csütörtök este és pénteken úgy látszott, holtpontra jutottak a tárgyalások, ugyanis a gazdák képviselői egyetlen kérdésben, éppen az állatjóléti támogatások ügyében nem tudtak megállapodni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) tárgyalódelegációjával. A gazdák akkor kijelentették, Németh Imre agrárminiszterrel a továbbiakban nem kívánnak tárgyalni. Mint pénteken elmondták, csak Gyurcsány Ferenccel hajlandók szóba állni, aki azonban közölte, szakmai egyeztetésre a szakminiszter való, hozzá akkor forduljanak, ha politikai egyeztetésről van szó.

"Ami szerintem igazán felborította a tárgyalásokat, hogy az FVM (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) 2006-ra már mintegy 180 milliárd forint agrártámogatást betervezett áthúzódó tételként" - közölte pénteken Jakab István, a Magosz elnöke.

Politikai szempontok

Szomorú brüsszeli kollégák
Az agrárdemonstrációt kiváltó vitás kérdések nemzeti hatáskörbe tartoznak, de "brüsszeli kollégái" is szomorúak, hogy a magyar kormány a csatlakozás első évében sem tudja kezelni az európai támogatásokat, mondta Glattfelder Béla, a Fidesz európai parlamenti képviselője vasárnap, a megállapodás aláírása előtt. Mint mondta, az EU-ban is mindenkinek az az érdeke, hogy az új tagok minden polgára, köztük a gazdák "sikertörténetnek" érezzék a csatlakozást, amit beárnyékolt az agrárdemonstráció.
Németh Imre agárminiszter szerint ugyanakkor politikai szempontok miatt nem született megállapodás a gazdák és a kormányzat között. Mint pénteken elmondta, "a megállapodás aláírását politikai szempontok akadályozták meg".

A kormánypártok pénteken közölték, a gazdák demonstrációja mögött politikai érdekek húzódnak, máskülönben nem buktak volna meg az egyeztetések azon az egyetlen ponton.

Az ellenzéki pártok felszólították a kormányfőt, hogy tegyen eleget a gazdák kérésének, és jöjjön haza tárgyalni.

Minden eszközt bevetnek

Szombat este a demonstráló gazdák közölték, vasárnap minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy keresztülvigyék akaratukat. A több mint két hete a Felvonulási téren tüntető traktorok egy része szombat este rendőri felvezetéssel elhagyta a teret, hogy Pest megye különböző pontjain demonstráljon. Vasárnap délelőtt Pest megye öt helyén, összességében az ország hatvanhárom pontján demonstráltak, egyelőre törvényes keretek között, mondta az Indexnek Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Szombaton tizenkét főúton engedély nélküli egészpályás útlezárás is volt. Garamvölgyi elmondta, a gazdák 15-30 percig tartották a teljes útzárat, amíg a rendőrök meg nem mondták nekik, hogy amit csinálnak, az törvénytelen.

Jogsértésekre panaszkodtak

Az országos agrárdemonstráció több helyszínén is jogsértéseket követett el a rendőrség szombat délelőtt, jelentette ki Budai Gyula, a demonstrációt szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) jogi képviselője szombaton.

Mint mondta, Soltnál hat demonstráló gazdától is elvették személyi igazolványt, és szombat késő délutánig nem adták vissza nekik. Információi szerint a rendőrség Fejér megyében Szabadbattyánnál megbilincseléssel fenyegette meg a demonstrálókat.