Agrárinnovációs templomok

2000.10.19. 15:25
Több mint harmincmillió forint közpénzt osztott szét az agrártárca pénzeit kezelő Agrárinnovációs Vidék és Területfejlesztési Kht. (AVT) Torgyán József személyes utasítására - közölte a Népszava. A lap értesülései szerint a tárca pénzeinek kezelésével megbízott szervezet alapító szerződéseit megszegve az ország több régiójába - elsősorban a miniszter választási körzetébe - utalt át milliókat, templomok és iskolák renoválására.
A napilap információi szerint a támogatásért folyamodó önkormányzatok a tárcához eljuttatott személyes hangvételű leveleit maga Torgyán bírálta el, majd válaszaiban olyan pénzek folyósítására tett ígéretet, melyeket eredetileg vidékfejlesztési pályázatok támogatására különített el a költségvetés.

Torgyán József
Torgyán József nagyvonalúan osztogatta a pénzt
A királyi nagyvonalúsággal osztogatott milliók a legtöbb esetben a miniszter egyéni választókörzetében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében landoltak. Mivel a pénzek közvetítője, az AVT, (melyben az FVM részéről Szabadi Béla politikai államtitkár gyakorolja a tulajdonosi jogköröket) alapító iratai és közhasznú szerződése szerint nem támogathat sem egyházközséget, sem középiskolákat, a kifizetéseket valahogy legalizálni kellett. A megoldás a legtöbb esetben az volt, hogy az adott önkormányzat vidékfejlesztési témájú tanulmányt készített, melyet a minisztérium éppen annyi pénzért vett meg a településtől, amennyibe a helyi templom homlokzatának festése került.

Előzmények
Az ügy előzménye, hogy szerdán nyomozás indult az AVT vezetője ellen, mely eljárás azt hivatott kideríteni, hogyan került az agrárminiszter vezette Ferencvárosi Torna Club számlájára több mint negyvenmillió állami forint. A miniszter szerdai nyilatkozatában nem kívánt elébe menni a rendőrségi vizsgálatnak, és nem nyilatkozott. Az Agrárinnovációs Kht. május elején kötött szerződést az FTC-vel. Eszerint az FVM tulajdonában álló kht. május 2-től az év végéig bérbe veszi a klub szabad hirdetési felületeit 32 millió forint plusz áfáért, vagyis összesen 40 millió forintért, hogy biztosítsa a szeptemberben megrendezendő "életmódnap" programjához kapcsolódó kreatív anyag, valamint szponzorainak megjelenését. A rendezvény célja a "helyes életmód népszerűsítése, a családok összetartásának erősítése". A buli elmaradt, a pénz kifizetése nem.
A Népszava írásában több konkrét esetet is megemlít. A Torgyán választási körzetébe tartozó Mátészalka város egy alkalommal levelet írt a miniszternek, melyben arra kérte Torgyánt, hogy segítsen a helyi görög katolikus templom újjáépítésében. Az eredmény: tízmillió forint közpénz, melyet - hogy a kifizetésre ne vonatkozzon a közbeszerzési törvény - két részletben utalt a minisztérium, arányosan két tanulmányért cserébe.

Az egyházközség gondjai végül a ,,Mátészalka és térsége EU-csatlakozást megelőző roma kisebbség felzárkóztatási lehetőségei" és a ,,A térség agrárszakember-ellátottsága, mezőgazdasági vállalkozók helyzetének felmérése és képzési, utánképzési lehetőségeinek felmérése" - című, a tárcához eljuttatott dolgozatok ellenében oldódtak meg.

Feljelentés
Boros Imre tárca nélküli miniszter Bánk Attila független kisgazdapárti frakcióvezetővel együttesen tesz rágalmazás miatt büntető feljelentést ismeretlen tettes ellen azzal a névtelen levéllel kapcsolatban, amelyet a frakció néhány tagja kapott e hét elején.

A miniszter minden alapot nélkülözőnek tartja a levélben leírtakat és rendkívül sajnálatosnak ítéli, hogy a politikai közélet olyan mértékben lesüllyedt, hogy ilyen hangvételű közlések egyáltalán napvilágot láthatnak. Megütközéssel tapasztalta, hogy a sajtótörvény világos megfogalmazása ellenére némely elektronikus, illetve írott média a névtelen levélben foglaltakat ellenőrzés nélkül közzétette. Ezzel kapcsolatban a miniszter további jogi lépések megtételét fontolgatja.

A mátészalkai polgármester, Szilágyi Dénes egésznapos tárgyalását nem szakította meg az Index kedvéért, de titkárságán közölték, a város vezetője senkinek sem hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Az ügyben érintett minisztériumban érdeklődésünkre nem kommentálták a vádakat, mert - ahogy megtudtuk - még nem született meg a tárca hivatalos állásfoglalása a problémáról. Balogh Gyula, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisgazda elnök sem munkahelyén, sem parlamenti irodájában nem volt elérhető.

Az FKgP Szabolcs megyei szervezete szintén nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a napilap értesüléseit, tartva magát a szerdai elnöki nyilatkozathoz, miszerint ,,nem illik" az ügyben állást foglalni, amíg tart a rendőrségi vizsgálat. Annyit azért elmondott a helyi szervezet egy tagja, hogy nem tud a Népszavában nyilvánosságra hozott ügyekről.