Egyforintosokkal dugítanák el az autópályát

2003.07.08. 15:44
Állampolgári engedetlenségi mozgalmat indít egy fideszes képviselő az M5-ös autópálya "csillagos egekben" járó útdíja ellen. Babák Mihály kisebb torlódást okozott, amikor egyforintosokkal fizette ki az autópályán a 2310 forintos útdíjat, ami.
Babák Mihály fideszes képviselő, Szarvas polgármestere szerint tizenöt percig, Garai Valéria, az Alföldi Koncessziós Autópálya Rt. szóvivője szerint egy-két percig tartották fel a Újhartyánt Budapesttel összekötő autópályánál a képviselőt. Babák Mihály ugyanis "tiltakozva Európa legdrágább autópályája" ellen, egyforintosokban kívánta kifizetni a 2310 forintos útdíjat.

Zacskónyi egyforintos

Az eset az AKA Rt. szóvivőjének emlékei szerint úgy történt, hogy miután a cég alkalmazottja szembesült a zacskónyi egyforintossal, a "belső szabályzat" szerint értesítette felettesét. Erre azért volt szükség, mert az autópályán a gyors ügymenet az egyik leglényegesebb elem, a pénz megszámolása viszont jelentős "anomáliát" okozott volna.

A szóvivő tájékoztatása szerint a későbbi esetleges elszámolási hiány elkerülése érdekében kellett tehát bevonni a felettest, aki viszont számolás nélkül engedélyezte a képviselőnek a továbbhaladást. Babák Mihály az Indexet és az AKA Rt.-t is megnyugtatta, előtte pontosan kiszámolta a pénzt, nem lesz gondja az alkalmazottnak.

Egyesület az AKA Rt. ellen

Hogy miért egyforintos? "Mert ezzel akartam felhívni a figyelmet arra, hogy milyen sok pénzt kér az AKA Rt. egy útért. Visszafelé is egyforintosokkal fizettem" - mondta el Babák Mihály.

A kormány akar
A kormány tervei szerint legkorábban a jövő év január elsejétől kerülhet be a matricás rendszerbe az M5-ös autópálya is. Csillag István még a múlt héten azt mondta: ha nem sikerül esetleg megegyezni az M5-öst üzemeltető AKA Rt.-vel, hogy csökkentse az úthasználati díjat, "akkor vannak más lehetőségek", például a kivásárlás. Az első ilyen irányú kezdeményezést még az Orbán-kormány vette tervbe, tavaly január elsején vezették volna be a matricás rendszert.

A fideszes képviselő akciója Békés megyében követőkre is talált: a Végh László fideszes képviselő vezette M5-ös Autópályát Használók Érdekvédelmi Szövetsége, röviden MAHISZ már szervezi, hogy tagjaik mindig egyforintosokkal fizessék a jövőben az autópályadíjat, tudatta a képviselő.

"A kormánynak vissza kellene vásárolnia az M5-öst" - véli Babák, aki szerint, ha már az országban mindenki ugyanannyi adót fizet, akkor biztosítani kell az esélyegyenlőséget a dél-alföldieknek is, és kerüljön mindenhol ugyanannyiba az autópálya. Szerinte egy munkásnak két napot kell dolgoznia egy oda-vissza útért az M5-ön. Mi a tétje az M5 "csillagos egekben járó" útdíjának? "Hogy méginkább leszakad-e a régió az ország többi részétől" - érvelt a politikus.