Orbán biztosította Albrighot, nem antiszemita

2004.01.29. 21:58
Madeleine Albright szerint az amerikaiak általánosságban aggódnak „néhány olyan nacionalista vagy szélsőséges kijelentés miatt, amelyeket Orbán Viktor pártjából és egyes csoportokból némelyek hangoztatnak”. A volt amerikai külügyminiszter beszámolt róla, hogy beszélgetett Orbán Viktorral, aki biztosította őt arról, hogy nem antiszemita, és nem tett ilyen kijelentéseket.
Az Egyesült Államok volt külügyminisztere szerint az amerikaiak általánosságban aggódnak „néhány olyan nacionalista vagy szélsőséges kijelentés miatt, amelyeket Orbán Viktor pártjából és egyes csoportokból némelyek hangoztatnak”, és aggódnak az Európában növekvő antiszemitizmus miatt is. ”Orbán Viktor nekem azt mondta, ő nem antiszemita, és nem tett ilyen kijelentéseket” – jelentette ki Madeleine Albright csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva.

Medgyessy–Albright találkozó

A Clinton-kormány volt külügyminisztere a fővárosban Medgyessy Péter jelenlegi és Orbán Viktor volt kormányfővel is megbeszélést folytatott, és részt vett egy egészségügyi témájú szimpóziumon. A magyar állampolgárok amerikai vízumkötelezettsége eltörlésének lehetőségeivel kapcsolatban Madeleine Albright kifejtette, amint Magyarország az Európai Unió tagja lesz, az ügy napirendre kerül, „de nem tudok részleteket mondani arról, miként áll ez a kérdés”.

Találkozójukon Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország szoros partneri és szövetségesi viszonyt kíván kialakítani az Egyesült Államokkal, és Európa és az Egyesült Államok együttműködését szorgalmazza. Magyarország egy erős és önálló Európa létrehozásában érdekelt, de az uniós csatlakozás az ország számára nem jelent választási kényszert az európai integráció és az atlanti szövetség között.