Algopyrin: lesz még egy roham

2007.01.23. 11:11
A gyógyszer-nagykereskedők még egy felvásárlási rohamra számítanak februárban, amikor valóban vénykötelessé teszik az Algopyrint, a Quarelint és más, eddig recept nélkül kapható gyógyszereket. Január elején a forgalom a korábbi sokszorosa volt, mintegy 3 millió doboz Algopyrint vásárolhattak meg a patikákban.

Várhatóan február közepétől teszik vénykötelessé az Algopyrint, a Querelint és más metamizol és aminofenazon tartalmú gyógyszereket. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet február 15-i határidőt említett, ám egyelőre nem biztos, hogy pont ettől a naptól nem lehet már szabadon megvenni ezeket a gyógyszereket.

Az egészségügyi tárcánál az Index kérdésére azt mondták, a gyógyszerek akkor lesznek vénykötelesek, ha megállapodnak a gyártókkal. Ez időt igényel, de várhatóan februárra sikerül lezárni a tárgyalásokat.

Kifogytak a készletek

Európai gyakorlat
A metamizolt és aminofenazont tartalmazó gyógyszerek Európa legtöbb országában receptkötelesek. Mint a legtöbb gyógyszernek, az Algopyrinnek és a Quarelinnek is lehetnek ritka mellékhatásai, de mint szakértők hangsúlyozzák, a gyógyszereket nem emiatt teszik vénykötelessé. Az egészségügyi tárca indoklása szerint mindössze arról van szó, hogy Magyarország igazodni akar az európai gyakorlathoz.

Amikor január elején közzétették, hogy receptkötelesek lesznek ezek a gyógyszerek, először duplájára, majd tízszeresére nőtt a forgalom – mondta az Indexnek Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója.

A készletek az ország legnagyobb nagykereskedőjénél két nap alatt kimerültek, tudtak még rendelni a gyártó tartalékaiból, de azok is kifogytak. Ilyen rohamra nem volt felkészülve senki, s a gyártónak is időbe telt, amíg pótolni tudta a rendeléseket – mondta Feller Antal.

Időközben a közvélemény is megnyugodott, hogy csak később lesznek receptkötelesek az ismert gyógyszerek. Január 17-re sikerült feltölteni a készleteket Algopyrinból, így azóta, aki akar, tud vásárolni az ismert fájdalom- és lázcsillapítóból. Quarelinből ugyanakkor továbbra is előfordulhat hiány.

Feller Antal szerint biztosan lesz még egy felvásárlási hullám, amikor pontosan tudható lesz, mikortól teszik vénykötelessé ezeket a gyógyszereket. Erre felkészült a nagykereskedő cég.

Felíratják receptre


Az eddigi januári forgalom a tavalyi háromszorosa volt

Algopyrinből egy évben országosan 12-13 millió doboz fogy el, Quarelinből 2 millió. Az eddigi januári forgalom a tavalyi háromszorosa volt. Ha átlagot vonunk, akkor ez csak januárban 3 millió dobozt jelenthet Algopyrinből.

Egy másik nagykereskedő pár nap alatt Algopyrinből két havi mennyiséget adott el. Küttel Sándor a Phoenix Pharma Rt. kereskedelmi igazgatója azt mondta, a felvásárlási láz idején a gyógyszert nem tudták olyan gyorsan beszállítani, hogy elég legyen. A huszas kiszerelésből negyedéves mennyiség fogyott el, a tizesből 7-8 hetes mennyiség.

A nagykereskedők szerint az ismert gyógyszerek forgalma akkor sem fog jelentősen csökkenni, ha csak receptre lesznek kiválthatók a patikákban. „Ezeket megszokták a betegek, így ha orvoshoz mennek, mellesleg feliratnak majd maguknak egy doboz Algopyrint is”, vélekedett Küttel Sándor.