A Fidesz bedobta Mádl nevét

2005.05.24. 14:30
Orbán Viktor kabinetkőnöke szerint megvan az esély arra, hogy Mádl Ferenc újabb öt évre elvállalja a köztársasági elnöki tisztség betöltését. A Fidesz a keddi négypárti egyeztetésen Mádlt nevezte meg köztársasági elnökjelöltnek, az MSZP kitart Szili Katalin mellett.
Nem beszélnek nevekről
A keddi négypárti egyeztetésen nem lesz szó személyi kérdésekről, feltételezte Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője egy kedd reggeli televíziós műsorban.

"Azt gyanítom, hogy ma a négypárti egyeztetésen, legalább is a nyilvánosság felé, nem fognak a résztvevők nevekről beszélni" - mondta az ügyvivő a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Megjegyezte, a Fidesz nem teheti meg azt, hogy ha Mádl Ferenc jelenlegi államfő nem vállalja újra a pozíciót, akkor ne Sólyom Lászlót jelölje köztársasági elnöknek.

Vélekedése szerint a probléme megoldásának a kulcsa az MSZP kezében van.

Nem jutottak megállapodásra a pártok az államfőválasztásról tartott négypárti egyeztetésen kedden. A Fidesz azt javasolta, hogy pártok együtt kérjék fel újra Mádl Ferencet, míg az MSZP Szili Katalin jelölésének támogatását kérte.

A Fidesz május 30-án dönt

Az egyeztetésről távozó Hiller István MSZP-elnök újságíróknak hangsúlyozta: egyetértettek abban, hogy minél nagyobb támogatottságú új köztársasági elnökre van szükség, és jelezték, hogy erre az MSZP alkalmasnak tartja Szili Katalint. Kérdésre válaszolva hozzátette: nem tervezik, hogy újra összehívják a kongresszust a jelölés kapcsán.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke közölte: azt javasolták a négypárti egyeztetésen, hogy a négy parlamenti párt közösen kérje fel Mádl Ferencet, vállalja el egy újabb ciklusra a köztársasági elnökséget. A megbeszélésen azonban nyilvánvalóvá vált, hogy erre nincs mód és lehetőség. Hozzátette: a Fidesz-frakció május 30-án az államfőjelölés határidejének napján ül össze, hogy döntsön a kérdésben, a párt addig nem nevezi meg jelöltjét.

Esélyt adtak Mádlnak

Navracsics Tibor szerint Mádl Ferenc államfő nem zárta ki teljesen azt a lehetőséget, hogy újra elvállalja a köztársasági elnöki pozíciót. Orbán Viktor Fidesz-elnök kabinetfőnöke erről egy kedd reggeli televíziós műsorban beszélt.

Esély

"Adjunk esélyt, lehet, hogy elfogadja, ha megvan a négypárti megegyezés, szerintem Mádl Ferenc ezen elgondolkozik, de ha nem, a szimpátiaszavazás eredménye minket akkor is kötelez a további jelöltek tekintetében is" - mondta a kabinetfőnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Elmondta, hogy ugyan ő személyesen nem beszélt Mádl Ferenccel azzal kapcsolatban, hogy újra vállalná-e a tisztséget, de mint mondta a "párt folyamatosan kapcsolatban volt vele".

Hangsúlyozta, nincs kényszerítő körülmény ami azt indokolná, hogy Mádl Ferenc vállaljon még egy ciklust, "kivéve, azt az esetet, ha a négypárti tárgyalásnak az az eredménye, hogy a négy párt Mádl Ferencet kéri fel, hogy vállaljon még egy ciklust".

Szimpátiaszavazás
A szavazatok nagy többsége, csaknem 600 ezer voks megszámolása alapján Mádl Ferenc jelenlegi köztársasági elnököt támogatták a legtöbben a Fidesz által indított szimpátiaszavazáson. 82 százalékos feldolgozottságánál, 589 ezer szavazat megszámlálása után, Mádl Ferenc 38,6 (232 ezer szavazat), Sólyom László 33,8 százalékot (201 ezer) ért el. Szili Katalin a szavazatok 14,8 százalékát (85 ezer szavazatot) kapta, Glatz Ferenc 11,1 (61 ezer), Gombár Csaba pedig kilencezer szavazatot kapott, a voksok 1,7 százalékát.

Bedobják a nevét

Elképzelhetőnek mondta, hogy a Fidesz "bedobja" Mádl Ferenc nevét. "Van egy sorrendünk, Mádl Ferenc az első, Sólyom László a második, nyilvánvaló, hogy ez egyben egy preferencia rangsor is" - tette hozzá. Megítélése szerint az SZDSZ számára is elfogadható köztársaságielnök-jelölt lehet Mádl Ferenc.

Szólt arról, hogy a jelölési folyamat a jövő hét elején lezárul, tehát legkésőbb a jövő hét elején kell jelöltnek lenni, "ha lesz jelöltünk".

Négypárti egyeztetés
Az MDF kezdeményezésére kedden délben tárgyalóasztalhoz ült a négy parlamenti párt az Országházban, hogy egyeztessen a június 6-7-i államfőválasztásról.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke pénteken jelentette be, hogy a köztársaságielnök-jelöléssel kapcsolatos egyeztetésre hívta a parlamenti pártok elnökeit.