Forgatókönyv a kormánypárti vereség elkerülésére?

2005.06.06. 11:28
Bizonytalan eredménnyel, a jelenlegi számítások alapján kudarccal végződne a kormánypártok számára az államfőválasztás, ha a harmadik fordulóban is a jelenlegi két jelölt, Szili Katalin és Sólyom László maradna versenyben. A vereség elkerülésének egyik módja az lehet, ha Szilit visszaléptetik, Sólyomot leszavazzák és a kormánypártok új, közös jelöltet találnak.
Az SZDSZ nem szavaz
Az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja nem változtatott múlt heti döntésén, miszerint nem vesznek részt az államfőválasztás szavazásában - közölte újságírókkal a párt elnöke a hétfő délelőtti frakcióülés után. Kuncze Gábor elmondta, a képviselők közül senki nem kért felmentést a frakciódöntés alól. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn megjelent az SZDSZ frakcióülésén, ahol azt kérte a szabad demokratáktól, hogy az államfőválasztáson legyenek tekintettel a kormányzás érdekére.
(MTI)
Sokat sejtető forgatókönyvet vázolt az államfőválasztási procedúra miatt kialakult koalíciós konfliktus feloldására Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő.

A kisebbik kormánypárt politikusa egy hétfő reggeli tévéműsorban fejtegette, mi lenne, ha a keddi választáson már csak Sólyom Lászlóra lehetne szavazni. Horn szerint "merőben más helyzet jönne létre, már csak azért is, mert lehet nemmel szavazni. Ennek megfelelően, ha kialakulna ez a helyzet, nyilván összegyűlnénk kedden délben, és eldöntenénk, hogy hogyan szavazzunk".

Ezek szerint elképzelhető olyan forgatókönyv is, amely alapján a második, vagy a harmadik forduló előtt Szili Katalin, a szocialisták államfőjelöltje visszalép, vagy visszaléptetik, így csak az ellenzék favoritja, Sólyom László maradna versenyben. Ebben az esetben viszont már leadnák szavazatukat az SZDSZ képviselői is, és Sólyom nem kapná meg az összes leadott szavazat több mint felét.

Új procedúra?

Ha Szili Katalin visszaléptetése mögött koalíciós "összeborulás" lenne, amely új, közös jelölt állítását is magában foglalná, úgy Sólyom László megválasztásának esélyei elszállnának. Egy jelölt jelölése esetén ugyanis igennel és nemmel is lehetne szavazni, a kormánytöbbség így könnyedén elutasíthatja az ellenzéki jelöltet, azaz sikertelen lenne az államfőválasztás, és ezáltal - az alkotmány rendelkezései alapján - új jelölési procedúra kezdődhetne.

Azt a szabad demokraták többször is kijelentették, hogy egy közös jelöltet tudnának támogatni és szerintük lehetne is ilyen személyt találni.

A fent vázolt forgatókönyv életbe lépéséhez a szocialisták elszántsága kellene, hogy a parlamenti többséget nem élvező jelöltjük elkerülje az esetleges harmadik fordulós kudarcot. Ennek esélyét csökkenti, hogy az MSZP vezetői - sőt Szili Katalin is - többször egyértelművé tették, a végsőkig kitartanak jelöltjük megválasztása mellett.

Ha sikertelen lesz az államfőválasztás hétfői, első fordulója, akkor aznap estig lehet megtenni az új jelöléseket a keddi fordulóra. Horn a tévéműsorban arról is beszélt, hogy szerinte kedd estére sem lesz új köztársasági elnöke az országnak.

Mádl Ferenc jelenlegi kormányfő augusztus 3-ig tölti be posztját. Ha a keddi választás sikertelen lesz, akkor Mádl mandátuma lejártáig marad hivatalában, ha addig sem sikerül új köztársasági elnököt választani, az Országgyűlés elnöke veszi át ideiglenesen az államfői jogok korlátozott gyakorlását.