Államtitkárok lesznek a bukott miniszterek

2007.01.11. 18:53
A második Gyurcsány-kormányban nem kaptak miniszteri bársonyszéket, most államtitkárok lesznek. Magyar Bálint, Baja Ferenc a nagy túlélők között.

Öt új államtitkárt neveznek ki a Miniszterelnöki Hivatalba (MEH): Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István és Németh Imre eddig a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT) tagjaként, Magyar Bálint a testület alelnökeként tevékenykedett.

Az öt politikust pénteken nevezi ki a MEH államtitkárává Sólyom László köztársasági elnök, mondta az MTI érdeklődésére csütörtökön Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke. A kinevezések 2007. január 1-jei hatállyal történnek.

A FIT-et az új fejlesztéspolitikai intézményrendszer részeként tavaly nyáron hozta létre a kormány. A testület a kabinet, illetve a Nemzeti Fejlesztési Tanács irányításával működik.

A kormányszóvivő, Danks Emese a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján a FIT tagjainak összkormányzati projekteket koordináló felelősségével és a hatékonysággal indokolta a kinevezések szükségességét.

A FIT-et Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezeti, alelnöke Magyar Bálint, tagjai között Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István, Németh Imre, Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos szerepel, állandó meghívottként részt vesz a munkájában az államreformért felelős kormánybiztos, Draskovics Tibor.

Fidesz: Gyurcsány újabb ígéretét szegte meg

A Világgazdaság szerint az „ötök” kinevezésére a decemberben a koalíciós többség által elfogadott, a kormányzati szervezetalakítással foglalkozó törvény adott lehetőséget. Ez tette lehetővé, hogy a kancellária ettől az évtől az eddigi négy helyett tíz államtitkárt foglalkoztasson. (A kormány tavaly nyáron csökkentette az államtitkárok számát, a minisztériumokban csak egy-egy, a minisztert helyettesítő államtitkár dolgozhat.) A mostani kinevezéssel kilencre nőtt a MEH államtitkárainak száma.

A Fidesz képviselője, Cser-Palkovics András szerint Gyurcsány Ferenc újabb korábbi ígéretét szegte meg, ugyanis a kormányfő azt ígérte, a kormány magán kezdi a megtakarításokat és a megszorításokat. "Ráadásul ezt úgy teszi, hogy a testület létrehozásakor azt mondták, hogy az nem fog pénzébe kerülni a magyar előfizetőknek" - mondta.

Gyurcsány őszödön a leépítésekről
Gyurcsány az elhíresült balatonőszödi beszédében a sötét jövő vázolása után a szocialista frakciót próbálta meggyőzni a személyi felelősségről. "És talán most, innentől jobban érthető, hogy miért mondom azt minden barátomnak, hogy áldjon meg a jó Isten, tudom, tudom, hogy államtitkár szeretnél lenni, áldjon meg a jó Isten, tudom, tudom, hogy nem akarod leadni az autódat. [...] Sokkal többről szól [...]ez, mind egyébként egyénileg rendkívül jogos [...] problémák sokaságáról, amely a frakcióban nagyon sok embert érint. 20-30-40 embert érint. Kevesebb bizottsági elnöki hely van. Kevesebb államtitkár, kevesebb minisztérium, kevesebb tanácsadó. Mindenből kevesebb van".