Dávid kikosarazta Orbánékat

2006.04.10. 15:11
Nem hatotta meg Dávid Ibolyáékat a Fidesz együttműködési ajánlata, hogy néhány körzetben visszalépnének az MDF javára, és a kormányfői posztot is átengednék a kisebbik ellenzéki pártnak. Dávid Ibolya délután bejelentette, nem lesz visszaléptetés a Fidesz javára.

Az MDF elnökség zárt ülését megszakítva Dávid Ibolya pártelnök hétfőn délután reagált a Fidesz-ajánlatokról szóló hírekre: az MDF elnöksége nagy szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy egyetlen választókerületben sem lépteti vissza jelöltjeit a Fidesz javára. A pártelnök hozzátette, arról is döntöttek, hogy nem kezdenek koalíciós egyeztetést a Fidesszel. Arra a kérdésre, hogy Orbánék felajánlották-e neki a miniszterelnöki posztot, azt válaszolta: "így születnek a legendák".

Hétfőn délelött rendkívüli tanácskozásra hívta állva maradt választókerületi elnökeit, azaz a képviselőjelölteket Orbán Viktor Fidesz-elnök. Forrásaink szerint a megbeszélés elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a kampányban elfáradt és az első fordulós vereség miatt fásult aspiránsok kibeszélhessék magukat, és technikailag felkészüljenek az erők átcsoportosítására.

Szokatlan gesztus

A pártelnökség hétfői ülésén megfogalmazódott javaslat szerint az MDF-et egy szokatlan gesztussal próbálták volna összefogásra kényszeríteni. Az ajánlat szerint 4-5 fórumos vezető körzetében, ahol a Fidesz első helyet szerzett vasárnap, visszaléptették volna saját jelöltjüket, hogy szabad utat és támogatást adjanak az MDF-nek.

A visszaléptetéssel "bemutatott áldozat" a miniszterelnöki poszt esetleges átadásával együtt a fideszesek szerint olyan ajánlat, amely a visszautasítás esetén egyértelműen Dávid Ibolya vállára helyezi a jobboldali együttműködés elmaradása miatt a felelősséget. A Fidesz cserébe természetesen az MDF állva maradt jelöltjeinek visszalépését várta, és annak deklarálását, hogy a kormányváltás elkötelezett híveként a nagyobbik ellenzéki párt mögé állnak.

Hétfőn Orbán elküldte a tárgyalások megindítását javasló levelét Dávid Ibolyának. Orbán ebben gratulál az elsőfordulós sikerhez, majd leszögezi : "A választások első fordulója után egyértelművé vált, hogy az MSZP és az SZDSZ nem képes a mandátumok többségét megszerezni. Az új polgári kormány megalakulása a Magyar Demokrata Fórumon múlik." A néhány soros üzenet szerint a Fidesz nyitott a Fórummal való együttműködésre és eltökélt a kormányváltás mellett, ezért kezdeményezi, hogy a két párt között mihamarabb kezdődjenek egyeztető megbeszélések.

Az egyetlen menekülési út

Úgy tudjuk, hogy a Bara Hotelben tartott hétfői tanácskozáson több fideszes választókerületi elnök felvetette, hogy az egyetlen lehetőség a győzelemre, ha a miniszterelnök-jelölti posztot átengednék az MDF-nek, sőt megvitatták azt az eshetőséget is, hogy Tamásiban Dávid Ibolya javára visszaléptetnék az első helyen végzett Hirt Ferencet. Orbán azt latolgatta a megbeszélésen, hogy milyen arányban lehetne MDF-es voksokra számítani, ha az MDF elutasítaná a fideszes gesztust, de néhol bíznak azoknak a liberálisoknak a voksában is, akik nem hajlandóak a szocialistákra szavazni.

Szijjártó Péter pártszóvivő az Index kérdésére azt mondta, hogy a Fidesz ajánlatának tartalmáról egyelőre felesleges találgatásokba bocsátkozni, hiszen még nem tudható, hogy Dávid Ibolya hajlnadó-e tárgyalni a Fidesszel. Eközben Orbán Viktor a Nap-keltében arról beszélt, most a kormányváltás a fontos, nem pedig az, hogy ki lesz a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc hajnalban felhívta Dávid Ibolyát, gratulált neki, és a telefonbeszélgetésen Dávid megerősítette, hogy az MDF önállóan indul a második fordulóban, és nem segíti elő Orbán hatalomra kerülését. Arra a kérdésre nem érkezett válasz, hogy elősegíti-e Gyurcsány Ferencét.

Az MDF elnökségében egyedül Gémesi György szavazott az ellen, hogy a párt képviselői ne lépjenek vissza a Fidesz javára. Gémesi szerint meg kell adni a lehetőséget az MDF jelöltjeinek arra, hogy helyben megállapodást köthessenek az esetleges visszalépésekről.

Forrásaink szerint a Fidesz választókerületi elnökeinek tanácskozásán többen felvetették Mikola István felelősségét is a vereségért. A résztvevők közül sokan vélekedtek úgy, hogy akár 5-6 százalékos mínuszt is okozhatott elszólásaival a pártnak, és a fiatal szavazók passzivitását, amit a rendelkezésre álló adatok is alátámasztanak, is az ő számlájára írták.