Harminc amerikai katona nyugszik valahol nálunk

2007.08.10. 18:14
A második világháború egyik amerikai áldozatának maradványai hazatérhetnek a pénteken aláírt magyar-amerikai megállapodás alapján. Az ünnnepségen magyar katonák és az amerikai nagykövet mondtak köszönetet annak a kutatócsoportnak, amely Hawaiiról érkezett, és amelyik Nemesvitán találta meg Martin F. Troy törzsőrmester maradványait. Rajta kívül legalább harminc amerikai elesett katona nyugszik még Magyarország területén.

1944. június 30-án Nemesvitán, a Balaton északi partjának közelében zuhant le egy amerikai gép. A személyzet hét tagja túlélte a támadást, ők német fogságba kerültek. A források egymásnak ellentmondanak, hol magyar, hol német gépeknek tulajdonítják az amerikai bombázó lelövését.

Németek lőtték le a gépet

Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója pénteken azt mondta, német Messerschmittek találták el a B-24H típusú, Liberatornak is nevezett amerikai repülőgépet.

A Liberator faroklövésze, Martin F. Troy életét vesztette a földetéréskor, vagy már előtte. Őt 63 évig KIA-ként (Killed in Action: harcban elesett) tartották számon, akinek maradványait azonban nem találták meg.

Hazaviszik az elesetteket

Az amerikai hagyományok és szokások szerint a hadseregnek azonban mindent meg kell tennie azért, hogy hazavigyék akár még a halott katonáikat is, ezért több évtizeddel a második világháború befejezése után is kutatnak az elesettek, eltűntek után.

Nézze meg képeinket!

Az eltűnt és fogságba esett katonákkal foglalkozó, JPAC nevű amerikai katonai szervezet emberei idén júliusban meg is találták Nemesvita közelében, a B-24H becsapódási helyén Martin F. Troy maradványait (néhány combcsonttöredéket, csigolyadarabot és a koponyalemez egy kisebb részét).

Még nem tökéletesen biztos, hogy Troyt találták meg

A körülbelül 30 millió forintba, 150 ezer dollárba kerülő kutatást egy Hawaiiról érkezett antropológus, Bradley Sturm vezette. Sturm pénteken az Indexnek elmondta, hogy a csontok minden kétséget kizáró azonosítása még hosszú időbe telik, a vizsgálatok és az ezekről szóló jelentés várhatóan hat hónap múlva készülnek el.

A csontokat most Hawaiira, a JPAC központjába küldik, ahol DNS-tesztekkel próbálják azonosítani a maradványokat. Ehhez Troy családjának anyai ágon lévő felmenőinek DNS-ére lesz szükség. Lehet férfi is az a családtag, akinek az örökítőanyagát elemzik majd, de mindenképpen az anya egyik rokonára van szükségük a mitochondriális DNS vizsgálatához.

Megemlékezési dokumentum

Mindez azután válik lehetségessé, hogy a Magyarországon megtalált maradványokat hivatalosan is átadják a Honvédelmi Minisztérium képviselői az Egyesült Államoknak. Az erről szóló megállapodást pénteken írták alá. A "Megemlékezési dokumentumot" az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, April H. Foley és a Hadtörténeti Intézet főigazgatója, Holló József szignálta.

B-24 Consolidated Liberator (Kép: Industrial and Public Relations Division, Douglas Aircraft Company, Inc.)

Holló altábornagy az ünnepségen elmondta, hogy Magyarországon feltételezhetően még 30 amerikai katona nyugszik, megtalálásukra további kutatásokat terveznek többek között Szabadegyházán és a Balaton környékén. A nyugalmazott altábornagy szerint a nagyobb folyókban, a Dunában és a Tiszában is lehetnek még repülőgépek.

Új-zélandi katonák Magyarországon

Magyar katonák földi maradványai ugyanakkor 54 országban vannak még szerte a világban - hangsúlyozta beszédében Holló, aki felsorolt több tucatnyi nemzetet, amelynek katonái magyar földön nyugszanak. Ezek közé tartozik, az USA, Nagy-Britannia, Oroszország, Kazahsztán, Románia, Moldávia, Bulgária, Montenegró, Szerbia, Németország, de még Új-Zéland is. (Nálunk az új-zélandiaknak nem volt komoly szerepe a második világháborúban, de a tőlünk nem is olyan messzire lévő Triesztet például ők tartották megszállva Churchill megbízásából 1945-ben.)

A nemesvitaihoz hasonló feltárások elősegítésére a Hadtörténeti Intézet és Múzeum új, hadirégész, hadszíntérkutató és hagyományőrző osztályt is létrehozott, közölte a főigazgató.

Tucatnyi gép lehet még magyar földben

Foley nagykövet az USA kormánya és az elhunyt katona családja nevében köszönte meg az amerikai és magyar résztvevők munkáját. Elismerését fejezte ki azért, hogy a magyar kormányzat, a hatóságok és civilek is segítettek a 63 éve hősi halált halt amerikai katona megtalálásában. A közös feltáró munkát az Egyesült Államok és Magyarország eddig is szoros kapcsolatainak további megerősítéseként értékelte Foley.

Az ünnepség után Holló József az MTI-nek elmondta: Magyarországon "tizes nagyságrendben" vannak még vízben vagy föld alatt világháborús repülőgépek. "Ezek mind hadisírnak minősülnek, ezért fontosabb először az embert keresnünk", azokat a maradványokat, amelyekből megállapítható, hogy kik voltak a gépen.