Azonnali gikszer az Amőbában

2005.04.11. 17:00
Véletlenül már az első körlevéllel szétküldte az MSZP-s Amőba-játék központja az addig regisztráltak adatait valamennyi címzettnek. A Modern Baloldalért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint nem probléma a nevek kikerülése. A regisztráció adatvédelmi kérdéseiről a szervezet megkérdezte Péterfalvi Attila ombudsmant is, aki levélben küldi meg véleményét az Amőba rendszeréről.

Horváth Lóránt a Modern Baloldalért Alapítvány kuratóriumi elnöke az Indexnek elismerte, hogy első, a játékszabályokat ismertető levelükkel együtt mintegy 500 regisztrált amőba-tag nevét és emailcímét is "postázták".

Nem probléma

Ahol tudtuk, egy órán belül visszahívtuk a leveleket, de 150 tagnál kint maradtak az adatok, mondta Horváth, aki úgy értesült a malőrről, hogy ő is benne volt a névsorban, így amikor megkapta a levelet, kelleténél több információval szembesült. Szerinte "nem probléma", hogy kikerültek a nevek, mert ugyan jelenleg még nem, de a játék két hét múlva esedékes elindulása után úgyis megismerhetővé válnak a regisztrált tagok számára a többiek emailcímei.

Még a héten megküldi

Az Amőba adat-nyilvántartási módszerei miatt a Modern Baloldalért Alapítvány már a játék indulása előtt az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult. Péterfalvi Attila az Indexnek azt mondta, hogy az alapítvány még a héten megkapja írásbeli véleményét a bejelentkezés rendszeréről, de szót ejt majd az emalcímekkel feldúsított levélről is. Péterfalvi Attila lezárta ugyan a vizsgálatot, ám mint mondta, nem szeretné, hogy az érintettek a sajtóból tudják meg a részleteket. A Modern Baloldalért Alapítvány kuratórium elnöke hétfőn egyébként találkozott az ombudsmannal. Horváth szerint megállapítást nyert, hogy az alapítvány nem sértett törvényt.

Úgy is megkapják

A játékosok április 25-e után kapják meg egymás emailcímét, nevét, valamint azt a várost, ahonnan az illető regisztrált. A résztvevők aktuális tartózkodási helye, telefonszáma viszont rejtve marad, részletezte Horváth Lóránt az Amőba működési szabályait. Az MSZP-s fiatalok mobilizálására hivatott játék részesei azonban nem másolhatják ki, és nem használhatják fel a regisztrált tagok adatait, mert ezzel törvénysértést követnének el, tette hozzá a kuratóriumi elnök. Jelenleg ezer regisztrált tagja van az Amőbának.