A gumigyár elkaszálása miatt visszahívták a gyöngyösi fideszeseket

2008.08.29. 18:52
A szocialista többségű gyöngyösi önkormányzat valamennyi önkormányzati tisztségből visszahívta a Fidesz Polgári Frakció képviselőit, miután az ellenzéki párt népszavazása miatt nem települ a városba az Apollo Tyres indiai gumigyár. A Fidesz politikai bosszúról beszél, a város MSZP-s polgármester azt mondta: ezzel akarták jelezni, hogy egy párt nem okozhat kárt saját városának.

A 24 tagú testület 13 szocialista tagjának szavazatával zárt ülésen visszahívták tisztségükből a Fidesz Polgári Összefogás Frakció valamennyi önkormányzati bizottsági elnökét. Valamennyi felügyelőbizottsági tagot, amelyet a frakció delegált az önkormányzati cégekbe, sőt Fidesz Polgári Összefogás Frakció által delegált külső bizottsági tagokat is. Az SZDSZ tartózkodott a szavazáskor, illetve kivonultak a helyi lokálpatrióták és az Együtt Mátrafüredért Egyesület képviselői is.

A Fidesz Polgári Frakció helyi vezetője, Tatár László szerint az Apollo Tyres indiai gumigyár ügyében képviselt álláspontjuk miatt állt bosszút rajtuk a szocialista többség. A szerintük törvénysértő döntés megsemmisítése érdekében a közigazgatási hivatalhoz fordulnak, illetve rágalmazás miatt kártérítési pert is indítanak. Információik szerint ugyanis Hiesz György, a város polgármestere félmilliárd forintos károkozással vádolta őt magát és a frakció helyettes vezetőjét, közölte.

Hiesz György szerint a döntés sem az érvényes jogszabályokat, sem az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát nem sértette. A tisztségviselőkről, a képviselők kinevezéséről és visszahívásáról is a képviselő-testület dönt - szögezte le. Ugyancsak cáfolta a félmilliárdos károkozás vádját.

A polgármester hangsúlyozta: nem bosszúállás történt, csupán jelezni kívánták a Fidesznek, hogy egy politikai párt - visszaélve demokratikus jogával - nem okozhat kárt saját városának.

Az Apollo Tyres indiai gumigyár nemrégiben visszalépett Gyöngyösre tervezett 200 millió euró értékű beruházásától. Minderre azután került sor, hogy a Fidesz népszavazást kezdeményezett a beruházás meghiúsítása érdekében.