Mégsem lesz autópálya-rendőrség

2004.06.29. 08:07
Leépítik a gyakorlatilag meg sem alakított autópálya-rendőrséget. A Népszabadság információi szerint mégsem lesz autópálya-rendőrség, miután a megyei főnökök a belügyminiszter távollétében lobbiztak az új testület felállítása ellen.
Lamperth Mónika belügyminiszter február közepén jelentette be az ORFK átszervezését. Ennek részeként a Készenléti Rendőrség bázisán július elsején megalakul a Rendészeti Biztonsági Szolgálat. Egy korábbi vezetői döntés értelmében a Rendészeti Biztonsági Szolgálatot 210, idén végzett rendőr-szakközépiskolással erősítették volna meg. Velük együtt lett volna meg a szükséges többletlétszám az összesen mintegy százfősre tervezett autópálya-rendőrség működésének megindításához és a készenléti rendőrség egy új bevetési osztályának felállítására. Ez utóbbi egységnek a határőrséggel közösen az illegális migráció visszaszorításában, a Magyarországon működő nemzetközi embercsempész-hálózatok felszámolásában lennének (lettek volna) feladatai.

A napokban az ORFK arról értesítette a jogilag még nem is létező szervezet vezetőjét, hogy a július elsejével felszerelő 210 újoncból 160-at november elsején áthelyeznek majd a legsúlyosabb létszámgondokkal küszködő, illetve a legleterheltebb kilenc megyei főkapitánysághoz és hét budapesti kerületi kapitánysághoz. Ennek következményeképpen várhatóan mégsem hozzák létre az ORFK migrációellenes egységét, és a tervezetthez képest fele létszámmal alakul meg az autópálya-rendőrség.

A megyéknek nem tetszett

A Népszabadság belügyi körökből úgy értesült, a korábbi döntés megváltoztatását a miniszter távollétében (Lamperth Mónika vasárnap érkezett haza Kínából) a megyei rendőr-főkapitányságok lobbizták ki a Miniszterelnöki Hivatalhoz közel álló belügyi tanácsadók segítségével.

A megyék ugyanis már korábban is tiltakoztak az ellen, hogy az általuk beiskolázott rendőr-szakközépiskolásokat az iskola befejezése után az ORFK-ra vezényeljék, miközben a miniszter a rendőrség átszervezésekor a "végek", azaz a városi rendőrkapitányságok megerősítését ígérte.