Gyurcsány bemegy az 'Apró-Gyurcsány' ülésre

2005.10.07. 16:35
Az Index információi szerint Gyurcsány Ferenc megjelenik az "Apró-Gyurcsány érdekkör" gazdagodását vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság következő ülésén. A testület fideszes elnöke a miniszterelnöknek küldött levelében azonnal megkérte, hogy ha már megjelenik, hozzon magával 11-féle iratot a "Fittelina-ügy" kielégítő színvonalú tárgyalásához.

Úgy tudjuk, hogy Szijjártó Péter az "Apró-Gyurcsány érdekkör" gazdagodását vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság fideszes elnöke levélben kérte meg Gyurcsány Ferencet, hogy az október 12-i ülésen bocsásson a testület rendelkezésére számos önkormányzati és cégbírósági iratot.

Az igazság kiderítése

Szijjártó azért fordult levélben a miniszterelnökhöz, mert az MSZP-s testületi tagok jelezték, hogy Gyurcsány személyesen is megjelenik a tavasz óta működő bizottság következő ülésén. A levélben foglaltak szerint a bizottsági elnök szükségesnek tartja, hogy a sajtóban az elmúlt hetek folyamán megjelent írásokban felmerült adócsalás gyanújával kapcsolatban is a testület feladata, hogy kiderítse az "igazságot".

Szijjártó ezért felkérte Gyurcsányt, hogy "az ügy eredményes megtárgyalásához szükséges dokumentumokat" hozza magával. A Fidesz politikusa a Fittelina-ügyben való tisztánlátáshoz összesen 11 fajta iratot sorol fel: számos olyat, amelyet az II. kerületi önkormányzattól kell megkérni, több olyat, amit a cégbíróság és a földhivatal ad ki.

Szijjártó ezen kívül az Altustól, mint a Fittelina utójától is bekért több évnyi adóbevallási anyagot valamint a Fittelina azon szerződéseit, melyek alapján tagi hiteleket, vagy más kölcsönöket vett fel a cég.

Az APEH nem talált kivetnivalót

Az adócsalás gyanúja az 1995-ben alapított Fittelina Kft.-t érinti, a cég ugyanis több százmillió forintot költött a Gyurcsány család otthonául szolgáló Szemlőhegy utcai villa átalakítására, miközben valós tevékenységet nem végzett. A gyanú szerint a magáncélú luxusberuházások (úszómedence) után is igényelt vissza adót a Fittelina, amely végül 2003-ban beolvadt az Altus Rt.-be.

Gyurcsány Ferenc és az Altus Rt. kijelentette, hogy a nem történt törvénysértés, ugyanis az APEH 2000-ben és 2001-ben is átvizsgálta a céget, és mindent rendben talált.