A Fidesz rendkívüli parlamentet akar a Déli Áramlat miatt

2008.02.26. 13:53
A Fidesz rendkívüli parlamenti ülést akar a Déli Áramlatról, még mielőtt Gyurcsány Ferenc aláírná a gázvezetékről szóló szerződést az oroszokkal. A miniszterelnök csütörtökre tervezte az aláírást.

A Fidesz rendkívüli parlamenti ülés összehívását kéri az Országgyűlés elnökétől. Az ülésen a Déli Áramlat nevű új gázvezetékről lenne szó. A vezeték megépítéséről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn egyezett meg Dmitrij Medvegyevvel, a Gazprom vezetőjével, az orosz elnöki szék várományosával.

A vezeték Közép-Ázsiából szállítana gázt. Ezzel párhuzamosan az EU is akart egy vezetéket a térségből, de a Nabucco néven emlegetett terv lényege éppen az lett volna, hogy Oroszországot kihagyják az üzletből és ezzel csökkentsék a kontinens egyoldalú függőségét. A Nabucco előkészítésében benne van a Mol is.

A magyar kormány hol a Nabucco hol a Déli Áramlat (korábban nevezték Kék Áramlatnak is) mellett érvelt, a hétfői aláírással azonban inkább az orosz megoldás mellett kötelezte el magát. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint mindenképpen szükség van arra, hogy a parlamentben megvitassák a szerződést. Elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányfő úgy írjon alá egy 300 milliárdos szerződést, hogy arról még csak nem is tájékoztatják a képviselőket. A Fidesz régóta kritizálja a kormányt, mert túl szívélyes viszonyt ápol Oroszországgal.

Az SZDSZ is aggályosnak tartja, hogy a miniszterelnök olyan hosszú távú stratégiai döntést hoz Magyarország gázellátása ügyében, amelynek háttere és részletei mindössze néhány ember előtt ismertek. "Magyarország gázellátása nem kizárólag energiapolitikai, hanem biztonságpolitikai és geostratégiai kérdés is. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezek a szempontok a miniszterelnök döntésében megfelelő súllyal estek latba" - áll Szent-Iványi István közleményében.

Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese azt mondta az MTI-nek, korábban már kezdeményezték az Országgyűlés három illetékes bizottságának szerdai együttes ülését, hogy a képviselők tájékozódhassanak a témában, de erre a külügyi bizottság fideszes tagjai bejelentették, hogy nem mennek el.

A miniszterelnök keddi blogbejegyzésében azt írta, a franciák, a belgák, a görögök és a bolgárok is megállapodták már Oroszországgal, így "elég nagy butaságnak" hangzik, hogy szembe megyünk Európával. "Magyarországnak az az érdeke, hogy megépüljön a Déli Áramlat is és a Nabucco is, azért, hogy legyen választási lehetőségünk" - szögezte le, és kiemelte: a verseny jó Magyarországnak, a kiszolgáltatottság viszont rossz.