A lemezlovas is közszereplő

2008.06.23. 09:55
Arató András lemezlovas is közszereplőnek minősül, mondta ki a Legfelsőbb Bíróság. Az ítélet alapján nem kifogásolható, hogy korábban nyilvánosságra hozták az ügynökmúltjára vonatkozó személyes adatokat, írja a Népszabadság.

A Blikk 2005 márciusában írt arról, hogy Arató András „Dejkó” fedőnéven jelentett az állambiztonsági szolgálatnak. Az ismert koncertszervező többek között a Beatricéről, Szűcs Judithról vagy Karda Beátáról adott információkat.

Arató András később annyit ismert el, hogy a nagyobb rendezvényeken olykor találkozott a belső elhárítás embereivel, akikkel beszélgetett is.

A Népszabadság cikke szerint a dokumentumokat Arató egyik megfigyeltje, Danyi Attila kérte ki az Állambiztonsági Szolgálat Történeti Levéltárából. Arató a róla szóló írások megjelenése után feljelentette a cikk szerzőjét és Danyi Attilát, illetve 400-400 ezer forint nem vagyoni kártérítésért pert is indított ellenük.

Az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a büntetőeljárást. A személyiségi jogi pert Arató később első és másodfokon is elveszítette. Az Arató elvesztett polgári pereit felülvizsgáló Legfelsőbb Bíróság most mondta ki, hogy a lemezlovas közszereplőnek minősül. Ezért tehát ügynökmúltjára vonatkozó személyes adatainak nyilvánosságra hozatala nem kifogásolható.

Az ítélet indoklásában szerepel, hogy Arató a 80-as években koncertszervezőként meghatározó személyisége volt a magyar könnyűzenei életnek. A fiatalságra, a zenei életre gyakorolt politikai befolyása a KISZ-rendezvényeken való közreműködése által is közismert volt.

Arató András a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, miután minden bírói fórumot megjárt, tudomásul veszi az ítéletet. Megjegyezte még, hogy akikről állítólag jelentett, illetve "ártott", azok Állami Ifjúsági Díjat kaptak, filmszerepeket, s könyveik jelentek meg.