Belföld

Szerdai összefoglalónk

Robbanóanyag híján áttörik a 41-es főutat

2001. 03. 07., 23:52 | Frissítve: 2001. március 08., csütörtök 00:01

Kötelező kitelepítést rendeltek el azon a 12 településen, amelykről szerda hajnalban már határozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Védelmi Bizottság. Az árvíz miatti intézkedések szerdán összesen 20 község 25 ezer lakóját érintették. A Beregközt a tarpai gátszakadás után 140 millió köbméter víz öntötte el. A belügyminisztérium bankszámlát nyitott, ahová mindenkitől várják az adományokat. Időközben megindultak az első segélyszállítmányok a térségbe. Az egyházak, a pártok, a kormányzati szervek és a köztársasági elnök egyaránt adakozásra szólítanak.

Kötelező kitelepítést rendeltek el szerdán a Beregköz azon 12 településen, amelykről már hajnalban határozott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Védelmi Bizottság. A határozat szerint az emberekkel együtt háziállatokat is kitelepítik.

Rózsaszínnel a veszélyeztetett területek

A beregköziek közül többen nem telepünek ki

A bizottság kitelepítő határozatát azonban nem kényszerítik senkire. Borbély Károly megyei főjegyző az Indexnek elmondta: a lakosok figyelmét mindenhol felhívják a távozásra, a kitelepítést "nagyfokú humanitással és türelemmel" végzik.

Ez a Gergelyiugornyán (a Vásárosnaménnyel szemközti kisebb település) található vízmérce jól mutatja a szélsőséges vízszintingadozást: a mostani és a valaha mért legalacsonyabb vízmagasság között 12 és fél méter a különbség
A beregköziek értesülésünk szerint azonban továbbra is nagy számban kitartanak. Borbély úgy tudja, hogy "a tarpai hegyet megszállták" és megszállva is tartják, a környék falvaiból ide hajtják fel a jószágot is. A hegyen a mentésben résztvevők beszámolói szerint elfogyott az élelem és az ivóvíz, a területet ugyanakkor gyakorlatilag körbezárta a kiáradt folyó.

Gyorsítják a kimentést

Az újabb tizenkét beregi község lakóinak kimenekítését fel kell gyorsítani - utasított a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Nincs elég robbanóanyag

Elegendő robbanóanyag híján nem robbantják, hanem munkagépekkel törik át a 41-es főutat Tákos és Csaroda között. Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke a helyszínen az MTI tudósítójának elmondta: nem tudtak elegendő robbanóanyagot szerezni ahhoz, hogy levegőbe röpítsék az utat, ezért két munkagépet vezényeltek a helyszínre Nyíregyházáról, amelyek már elkezdték bontani az utat Tákos és Csaroda között.

A Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között a legmagasabb, elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelték el. Szakértők szerint március 14-én Tokajnál tetőzik a Tisza.

A napi védekezési költség 150 millió forint

A napi védekezési költség jelenleg 150 millió forint, s eddig húszezren vesznek részt a mentésben – jelentette be Hajós Béla, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta. Hajós elmondta: a 41-es úttól délkeletre élő nyolcezer ember nagy részét már kitelepítették, csak azok maradtak a veszélyeztetett településeken, akik nem voltak hajlandók elhagyni otthonaikat. Az úttól északra tizenhétezer lakó kimenekítése folyik, eddig a harmaduknak sikerült ideiglenes szállást nyújtani.

Lassan halad a gát "befoltozása"

Az árvíz miatti intézkedések szerdán összesen 20 község 25 ezer lakóját érintették. A Beregközt a tarpai gátszakadás után 140 millió köbméter víz önti el. A három helyen átszakadt Tisza-gáton elemi erővel áramlott át a víz.

Bár a Túr délelőtt apadt, a Tiszán sorra dőltek a rekordok. A mérések szerint a tarpai két gátszakadás helyén másodpercenként 400-500 köbméter víz ömlött a környékre. A szakadások 90-100 méterre szélesedtek ki.

A helyszínen közben egyre több kritika éri az érintett falvak polgármestereit és jegyzőit, mivel lassan és nehézkesen halad a lakosság összeírása, a már távozottak kistájának összeállítása.

Újabb halálos áldozatok a kárpátaljai áradásban

Eközben Kárpátalján Szászfaluban egy férfit elázott falú háza temetett maga alá, Csetfalván pedig az ár sodort el egy embert. Kárpátalja 13 járásából tizenkettőt érint az árvíz, jelenleg a beregszászi és nagyszőlősi járásban a legsúlyosabb a helyzet.

A megyében szerdán reggel a legmagasabb vízállást, 1222 cm-t (eddigi maximum 1326 cm) a Tiszán és 750 cm-t (történelmi csúcs 746 cm) a Latorcán mérték Csap mellett - áll a rendkívüli helyzetek kárpátaljai főosztályának szerdán délelőtt Ungváron kiadott jelentésében.

Elindultak az első segélyszállítmányok

A Magyar Vöröskereszt (MVK) szerdán három segélyszállítmányt indított a kitelepített beregi lakosok megsegítésére. Az MVK összesen tíz tonnányi szállítmányban tartós élelmiszert, élelmiszer csomagot, higiénés cikket, takarót juttatott el a térségbe, de a kutak elfertőződtek, ezért szükség van még több palackozott vízre, a kitelepített embereknek pedig főként tartós élelmiszerekre és tisztálkodó szerekre van szükségük. A humanitárius szervezet elsősorban pénzadományokat vár árvízi számlájára.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat elindított egy-egy segélyszállítmányt Kárpátaljára, illetve a folyó magyarországi térségébe.

Az egészségügyi tárcánál nincs pénzügyi határa az árvíz sújtotta területeken történő segítségnyújtásnak - hangsúlyozta Mikola István szakminiszter szerdán Budapesten. A miniszter beszámolt arról, hogy a legkritikusabb helyzetben lévő beregi településeken 165 krónikus betegről tud a minisztérium, az érintettek elhelyezése a környékbeli kórházakban megkezdődött.

A Magyarországi Református Egyház tízmillió forintot különített el tartalékalapjából az árvízkárosultak megsegítésére, amelyből 5 millió forintot fordítanak a kárpátaljai, és ugyanekkora összeget a hazai árvízkárosultak megsegítésére.

A kormány nevében Pintér Sándor belügyminiszter, egy szerkesztőségünkbe eljuttatott felhívás értelmében gazdasági társaságok és magánszemélyek segítségét kéri. Az átutalásokat a Magyar Államkincstárnál nyitott 10023002-01009349-50004009 számú alszámlára, vagy a Magyar Posta valamennyi fiókjában megtalálható utalványon, amely tartalmazza a fenti számlaszámot.

Azok az önkénteseket, akik segíteni szeretnének a védekezésben, a 06-80-630-020 zöld számot hívhatják, ahol megtudhatják, mely településen van szükség a munkájukra.

A helyszínre látogatott az államfő

Mádl Ferenc a helyszínen felhívást bocsátott ki, amelyben arra kért mindenkit, akinek módja van rá, hogy segítse a bajba jutott honfitársait.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggel a Magyar Rádiónak kijelentette: az elsősorban magyar költségvetési pénzből létrehozott ukrán-magyar előrejelző rendszernek köszönhető, hogy az emberek egy éjszaka alatt fel tudtak készülni az árvíz fogadására.

N;
hirdetés