Belföld

A szombati árvízi események összefoglalója

Tokajnál harmadfokú a készültség, Szabolcsban megszüntették a rendkívüli készültséget

2001. 03. 10., 22:39 | Frissítve: 2001. március 11., vasárnap 12:30

Szombaton rendbiztosokat jelöltek ki, akik közreműködnek a települések védekezésében, a rend helyreállításában, valamint a károk felmérésében is. A korábban elöntött beregi területeken azonban egymás után omlanak össze a felázott házak. Szabolcs megyében szombat este mindenütt megszűntették a rendkívüli készültséget. A védekezés költségei folyamatosan nőnek. Szombatra összesen mintegy 30 kilométernyi, átlagosan 70 centiméter magas lokalizációs vonalat építettek ki az árvíz által veszélyeztetett észak-beregi települések köré. Szombaton leginkább Tiszaadonyt fenyegette az áradás. Nyíregyházi látogatása során Orbán Viktor közölte: aggódik a beregi településekért.

Az apadó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók mentén szombaton késő este mindenütt megszűnt a rendkívüli készültséget - tájékoztatta Dobson Tibor, tűzoltó alezredes, a Belügyminisztérium Nyíregyházára kihelyezett árvízi kommunikációs központjának szóvivője az MTI-t. A harmadfokú készenlétet viszont fenntartják a magas vízállás miatt a Tisza Dombrád-Tokaj közötti szakaszán, valamint a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna gátjainál.

Az észak-beregi térségben ukrán területre tartó árvíz szombaton leginkább Tiszaadony községet fenyegette, ahol nyolcvan centiméter magas, homokzsákokból emelt körtöltés védi a települést.

fotó: EPA
Helikopterek visznek homokzsákokat Tiszaadonyba

A lakosság kimenekítése után az otthon maradt férfiak, kiegészülve kétszáz katonával küzdenek azért, hogy megmentsék a falut az elöntéstől. Tiszaadonyba helikopterekkel visznek homokzsákokat, hogy az ottani véderők megerősíthessék a falut mentő körgátat a fenyegető árvízzel szemben.

Kedvező fordulat következett be a Felső-Tiszai árvízvédekezésben szombaton, mivel megindulhatott a tarpai gátszakadás helyreállítása és Tiszaszalkánál megnyitottak egy zsilipet, ami a beregi öblözet vizét vezeti vissza a folyómederbe.

A belügyminiszter utasítására rendbiztosokat jelöltek ki szombaton, akik a települések védekezésében, a rend helyreállításában, a károk felmérésében is közreműködnek. A biztosok a polgármesterekkel együtt dolgoznak majd. Szakértők szerint problémát jelent a felgyülemlett belvíz elvezetése, hiszen sok esetben nincs olyan természetes vízelvezető csatorna, ahonnan visszakerülhetne a főfolyamba a mélyebb pontokon megrekedt állóvíz. A vízügyi szakértők ezért azt tervezik, hogy mesterséges belvízcsatornákkal vezetik majd el a csapadékot. Ehhez a helyi erők továbbra is számítanak a kormányzat anyagi támogatásra.

Árvíz miatt károsult ügyfeleitől eddig közel 50 kárjelentés érkezett a Hungária Biztosítóhoz. A károsultak többsége csekken felvette a 30 ezer forintos kárelőleget. A biztosítótársaság kárszakértői egyébként az ár visszavonulásával folyamatosan jutnak el a korábban elöntött területekre.

Több mint száz ház dőlt már össze

A Belügyminisztérium Nyíregyházára kihelyezett árvízi kommunikációs központjának hivatalosan száz épület összeomlását jelentették be, közöttük zömmel vályogból készült lakóházak, illetve gazdasági melléképületek vannak. Az MTI munkatársa azonban csupán Tarpán 107-ről értesült, a település alpolgármesterétől, Sipos Lászlótól. A településről egyelőre annyi tudható, hogy, hogy ott kilencszáz házat veszélyeztet az árvíz.

fotó: EPA
Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke szombaton késő délután elrendelte, hogy készítsék elő öt község árvíz miatt március 7-én kimenekített lakosságának visszatelepítését. Az első körben Tivadar, Tarpa, Beregdaróc, Beregsurány és Márokpapi lakói térhetnek vissza, de csak akkor, ha a településen végrehajtják a meghatározott óvintézkedéseket. Így el kell végezni az érintett községek teljes fertőtlenítését, az ivóvíz laboratóriumi vizsgálatát, a tisztiorvosi szolgálat katasztrófa utáni helyzetben indokolt ellenőrzéseit, az elhullott állatok tetemeinek összegyűjtését, illetve a visszaköltözés egészségügyi biztosítását.

Orbán aggódik a beregi településekért

"Négy beregi település, Tiszaadony, Tiszakerecseny, Barabás és Vásárosnamény-Gergelyiugornya sorsáért aggódom most, de nagyon bízom benne, hogy a véderők feltartóztatják a vizet a községek házai köré emelt homokzsákos gátaknál" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, késő este Nyíregyházán, miután a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság védelmi központjában tájékozódott a pillanatnyi árvízhelyzetről. A kormányfőt a vízügyi szervezet központjában Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Hajós Béla, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára és Fazekas László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője tájékoztatta a Tisza- és a Lónyay-főcsatorna mentén kialakult súlyos helyzetről.

N;
hirdetés