Belföld

Javult az árvízi helyzet

Tiszai állapotjelentés percről percre

2001. 03. 11., 11:06 | Frissítve: 2001. március 11., vasárnap 20:39

A Tisza vízgyűjtő területén a csapadék utánpótlása csökkent, ennek hatására az árvízi helyzet tovább javult, és Vásárosnamény felett a folyó visszatért medrébe. Tarpára, Tivadarra, Márokpapira és Beregdarócra megkezdődött a kitelepített lakosság visszaköltöztetése, a beregsurányiak közül pedig kétszázkilencen saját felelősségére tértek vissza otthonukba. Szabolcs megyében szombat este óta már nincs érvényben a rendkívüli készültség.

20:32

Putyin segítséget ígért Kucsmának

A kárpátaljai árvíz okozta károk felszámolásához Ukrajnának nyújtandó segítségről beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök Leonyid Kucsma ukrán államfővel. Putyin tájékoztatta Kucsmát arról, hogy a rendkívüli helyzetek minisztériumán keresztül Oroszország nagyarányú segítséget készül nyújtani Ukrajnának. Az ukrán elnök köszönetet mondott azért, hogy Oroszország ilyen gyorsan reagált az Ukrajnát ért katasztrófára.

MTI

20:21

Visszatért a Tisza a medrébe Vásárosnamény felett

A Tisza vízgyűjtő területén a csapadék utánpótlása csökkent, ennek hatására az árvízi helyzet tovább javult, és Vásárosnamény felett a folyó visszatért medrébe az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint. A védekezés napi költségei a szombatihoz hasonlóan elérték a 248 millió forintot, így a halmozott kiadások megközelítik az egymilliárd forintot.

A térségben eddig százhuszonhét vályogház dőlt össze, és a következő napokban még várhatóan legalább száz-másfélszáz épület juthat hasonló sorsa. Jelenleg még 3403 kitelepített lakos tartózkodik a közösségi befogadóhelyeken, további mintegy 3000 polgár rokonoknál kapott elhelyezést. A evakuált falvak lakosai közül több mint 4500-zan az otthonaikban maradtak és részt vesznek a védekezési munkálatokban.

MTI

15:45

Visszaköltözhetnek a tarpaiak

Tarpára, Tivadarra, Márokpapira és Beregdarócra megkezdődött a kitelepített lakosság visszaköltöztetése, a beregsurányiak közül pedig kétszázkilencen saját felelősségére tértek vissza otthonukba.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a hét folyamán három kamion segélyszállítmányt juttatott el Ukrajna magyar lakta területeire. Aaz ukrán hatóságok jelentősen megnehezítették a szállítmányok vámkezelését, így olykor hét-nyolc órát kellett várakozniuk a határállomásokon.

MTI

14:21

Nyolcezren a gátakon

A tiszai védvonalakon vasárnap is csaknem nyolcezren dolgoznak. A védekezésben közel 1500 jármű és gép vesz részt, szombaton 500 ezer darab homokzsákot és 2200 tonna követ, kavicsot raktak le és leterítettek több mint százezer négyzetméter fóliát is. A napi védekezési költség 246 millió forint volt - tájékoztatott az Országos Műszaki Irányítótörzs.

MTI

14:00

Acéllemezekkel zárják el a tarpai gátszakadást

fotó: EPA
Nagy erőkkel dolgoznak a vízügyi szakemberek a tarpai gátszakadások acéllemezes (szádfalas) elzárásán – tájékoztatott a Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig). A tarpai gátszakadásokon kifolyt víztömeg újabb beregi területeket öntött el: az árvíz elérte Tiszakerecseny térségét és az ukrán területeket is. A térségben szombaton óriási erőkkel megkezdődött a tarpai szakadásokat megközelítő felvonulási út építése, amely lehetővé teszi a gátszakadás munkagépekkel történő megközelítését.

A Tisza gyors apadása folytán megnyithatták a nagyarnál és olcsvaapátinál is a zsilipeket, így felgyorsult a korábban a Túrból származó árvízi kiöntések levezetése. Vasárnap a kora reggeli órákban megnyitották a tiszaszalkai zsilipet is, amely a beregi területek víztelenítését gyorsította meg.

MTI

13:30

Kevés az oltóanyag Tarpán

Hepatits-A ellen oltják be a visszatérő tarpaiakat, de a szükséges ezer helyett csak 500 adag oltóanyag áll rendelkezésre. Ezért először azokat oltják be, akik közvetlenül részt vettek a mentésben. Nyéky Pál, a község polgármestere arra kérte a falu lakóit, hogy legyenek még néhány napig türelemmel, egyelőre ugyanis nem ismert, kiknek a házai váltak teljesen lakhatatlanná, a kárfelmérést ugyanis még nem tudták megkezdeni.

Elmondta, 29 ház dőlt eddig össze, 82 épület van olyan állapotban, hogy bármikor leomolhat, míg összesen 180 házat árasztott el a víz. Mint mondta, az otthontalanná vált tarpaiak átmeneti szállását lakókonténerekkel, vagy sátrakkal megoldják. A polgármester még nem tudott választ adni arra, hogy milyen segítségre lenne szüksége a falunak az újjáépítésben.

MTV

13:15

Visszatér az élet Tivadarra

Fokozatosan a rendes kerékvágásba zökken az élet a Felső-Tisza-vidéki Tivadar településen, ahol vasárnap délelőtt elvégezték a fertőtlenítési munkálatokat is - közölte Dobos Lajosné polgármester. A munkálatok során hypóval, illetve klórmésszel fertőtlenítették az utakat, majd két locsolókocsival végigmosták a települést. Dobos Lajosné elmondta, hogy már minden korábban kitelepített lakos visszatért a faluba. Tivadart az idén nem öntötte el a víz, csupán körülkerítette, de ezúttal a házakba nem folyt be a Tisza.

MTI

12:45

Árad a Tisza Tokajnál, a Bodorg vízszintje is emelkedik

Mind a Tisza, mind pedig a Bodrog tovább árad Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ám a gátak egyelőre jól bírják a megterhelést, és vélhetően kitelepítéseket sem kell elrendelni a térségben – tájékoztatott az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság. A Tisza jelenleg Balsánál tetőzik, Tokajnál a késő esti órákban, illetve hétfő hajnalra – 850 centiméterrel – várják a legnagyobb magasságot körüli vízállásnál; ez alatta marad a valaha mért legmagasabb szintnek, amely 928 centiméter volt.

A Tisza vízszintje Tokajnál jelenleg 838 centiméter, óránként 1 centiméteres az áradás, akárcsak a Bodrogon, ahol ugyancsak 1-2 centiméterrel nő a Bodrog szintje Sárospataknál, a vízmérce jelenleg 648 centimétert mutat. A határszélen, Felsőbereckinél igen lassú apadást figyeltek meg. A Tisza és a Bodrog gátjain továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség, ezeken jelenleg több mint kétezren védekeznek.

MTI

10:45

Elmarad a rekordtetőzés a Közép-Tiszán

fotó: EPA
Előrejelzett értékeknél lényegesen kisebb tetőzések, a vízgyüjtők csapadékmentes időjárása miatt a Közép-Tiszán az előzetesen prognosztizáltnál jelentősen kisebb tetőzési szint várható – jelentette a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG). A rekordtetőzés elmaradásában szerepet játszik a felső-tiszai szakadásokon kifolyt nagymennyiségű víz is. A szolnoki tetőzés értékét hétfőn, a tokaji tetőzés után tovább pontosítják.

Index

10:30

Nem várható jelentős csapadék vasárnap

A Tisza és felső mellékfolyói vízgyüjtőjén az elmúlt huszonnégy órában nem hullott számottevő csapadék, és a vízügyi szakemberek vasárnap is mérsékelt csapadékra és továbbra is enyhe időre számítanak. A Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság Indexhez is eljuttatott közleménye szerint a folyó vízszintje Tiszabecsnél a tetőzés óta közel hét métert, tegnap reggel óta 27 cm-t apadt. Vásárosnaménynál óránként 4-5 cm az apadás üteme. A tetőzés jelenleg Tiszabercel és Tokaj között tart, míg a Bodrog tetőzése tegnap elhagyta Felsőbereckit.

Index

10:15

A kormány a beregi falvak fejlesztéséhez is hozzájárul

fotó: EPA
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapra virradóra az árvíz sújtotta Beregben felkereste Tákost és Csarodát. A kormányfő Csarodán betért a polgármesteri hivatalba, ahol biztatta az emberfeletti védekezést végző helyieket, akik elmondták éjjel-nappal mindent megtesznek lakóhelyükön a kár mérséklésére. Orbán Viktor megerősítette: a kormány természetesen a magánházak újjáépítéséhez is segítséget nyújt, úgy mint a korábbi katasztrófák idején. Az ország gazdasági helyzetének az erősödése lehetővé teszi, hogy a támogatási összeget akár növeljük is - fűzte hozzá.

A miniszterelnök Helmeczy Lászlóval, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védelmi bizottság elnökével arról is szót váltott, hogy a kormány nemcsak a víz által elmosott házak újjáépítéséhez ad majd támogatást a beregi térségnek, hanem a falvak fejlesztéséhez is hozzá kíván járulni az elkövetkezendő időszakban. A Kelet.Index tudósítása a miniszterelnöki látogatásról

MTI

10:00

Orbán: a gáton küzdők mindent megtettek

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapra virradóra - nyíregyházi látogatása után - Baktalórántházát és Vásárosnaményt is felkereste. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága vezetőjének a kíséretében Baktalórántházán a Tiszaadonyból, Tiszaszalkáról és Tiszavidről kimenekített lakosokat – idős embereket, nőket és gyermekeket – kereste fel, akiket együttérzéséről biztosított.

A miniszterelnököt tájékoztatta a Helmeczy László, a megyei védelmi bizottság elnöke és Jüttner Csaba, térség védelmi testületének vezetője tájékoztatta a kritikus beregi helyzetről. Elhelyezésükkel, ellátásukkal - mint azt később útjának következő állomásán elmondta - a körülményekhez képest elégedett volt. Orbán Viktor a tájékoztató meghallgatása után úgy vélte: a gátakon küzdők szervezetten és összehangoltan mindent megtettek a települések megvédéséért, illetve a további károk mérsékléséért.

A Kelet.Index tudósítása a miniszterelnöki látogatásról

MTI

N;
hirdetés