Belföld

Megkezdődtek a visszatelepítések

Árvíz percről percre

2001. március 12., hétfő 18:40

Eddig kétszáz összeomlott ház és ezer megfulladt házi állat a mérlege a Felső-Tiszán napok óta tartó árvíznek. Hat községben már tart a lakosság visszatelepítése, és a károk felmérése. A Közép-Tiszán már készülnek az újabb árhullámokra. Előrejelzések szerint Szolnokot március 20-a körül éri el az ár. Az APEH haladékot adott az árvízi térségben élőknek adóbevallásuk benyújtására. Az SZDSZ fásítási programot ajánl Ukrajnának.

18:34

Mátyus homkzsákokat kér

Jelen pillanatban a legveszélyeztetettebb település Mátyus, Tiszakerecseny, Tiszaadony – tudta meg az Index Jüttner Csabától, Vásárosnamény polgármesterétől. Ezeken a településeken folynak most a legaktívabb védekezési mukálatok. Mátyus külön homokzsákokat kért a védelmi bizottságtól. A víz ezeket a településeket fenyegeti leginkább, mert a magyar részen az alacsonyabb területekre terelték a vízet. Ez a víztömeg viszont átfolyt Ukrajnába, ahol a helyi szakemberek visszaterelték magyar oldalra. Információink szerit négy ukrajnai települést kitelepítettek. Megítélések szerint a víz felmehet egészen Lónyáig, ahol a honvédség segít a gátak megerősítésében.

A fertőtlenítés a többi részeken tervszerűen halad, Tarpát, Márokpapit, Hetefejércsét már fertőtlenítették. Ezekre a településekre a lakosság lassan visszatérhet. Jüttner Csaba elmondta: sok olyan család van azonban, akikről az illetékesek nem tudnak semmi közelebbit, mivel nem jelentették be hollétüket. A polgármester azt is hozzátette, hogy a védekezési költségekről még korai beszélni. Annyi azonban már most biztos, hogy az árvízsújtotta önkormányzatok nincsenek tisztában, hogy ki állja majd a költségeket. A polgármester megítélése szerint ez azonban nem jelent gondot, mivel mindenki „hitelbe” dolgozik, amit a katasztrófavédelmi alapból fognak finanszírozni.

Index

16:24

A kormány nem számol az árvízhelyzet romlásával, mivel a Felső-Tisza vízgyűjtőjén szerdára előrejelzett 20 milliméteres átlagos csapadék miatt csak kisebb árhullám levonulása várható - közölte Hajós Béla vízügyi helyettes államtitkár sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter elmondta: a 2001-2002-es központi költségvetésben mintegy 12 milliárd forintot különítettek el gátmegerősítési munkákra, ami négymilliárddal több, mint a korábbi három évben e célra fordított összeg.

Hozzátette: a kormány szándéka az, hogy két év alatt a korábban tervezettnél hosszabb mintegy 100 kilométeres töltést építenek, illetve erősítenek meg a Tiszán, ami duplája az 1998-2000 között elvégzett munkáknak.

MTI

15:55

Az SZDSZ fásítási programot ajánlana Ukrajnának

Szükségtározók létrehozása Szabolcs - Szatmár - Beregben A Szabad Demokraták szövetsége szerint nem elég a gátak magasságát emelni, a védekezés során teljesen új módszereket kell bevetni. Ezek részeként támogatást adnának Ukrajnának és Romániának egy fásítási programra. Az SZDSZ szerint a magyarországi védekezést nem a gátak megemelésével, hanem a megerősítésével kell megoldani. Az elképzelés része lenne az is, hogy Szabolcs – Szatmár – Bereg megyében ideiglenes elöntési területeket hoznának létre, az ár levezetésére.

A SZDSZ szerint elhibázott a kormány azon koncepciója, hogy a gátak emelésével sikeresen lehet védekezni az árvíz ellen – nyilatkozta az Indexnek Kovács Kálmán, a párt parlamenti frakciójának tagja. Az SZDSZ által végzet felmérések szerint az évente ismétlődő árvizek három okra vezethetők vissza.

Az éghajlati viszonyokban beállt változások miatt tapasztalható egy folyamatos felmelegedés, és ezzel együtt megnövekedett a csapadék mennyisége is. Romániában és Ukrajnában is szabályozzák a folyót, ezért az a víztömeg, ami eddig a két szomszédos állam síkságain ömlött ki most már eléri Magyarországot is.

A legfontosabb okként pedig a két államban folyó erdőirtást tartják. A növényzet hiánya miatt felgyorsult a hóolvadás és több csapadék jut el a folyókig. A folyamat gyorsul, mert a csapadék lemossa a vizet valamilyen mértékben felszívó talajt is.

Akár egymilliárd forintot is megérne

A Kovács által vázolt elképzelés szerint Magyarország akár egymilliárd forint támogatást is adhatna az érintetett államok számára, hogy azok újratelepíthessék a letarolt erdők helyét. Ebben az ügyben akár Európai Uniós támogatás is igényelhető lenne.

A képviselő szerint ez sokkal kisebb összeget emésztene fel, mint amit a védekezésre költ a magyar állam. A gátakat nem megemelni kellene, hanem megerősíteni, hogy ne suvadjanak meg a víztömeg súlya alatt. Ideiglenes elöntési területek létrehozására is szükség lenne, hogy a víz ne csaphasson át a gátakon. Ezeket a vízrajzi lefolyás alapján legjobb területeken lehetne kialakítani.

Mivel az Európai Uniós csatlakozás egyik feltétele a mezőgazdasági termőterületek egyharmadának a művelésből való kivonása, ezért az SZDSZ úgy érzi, hogy a kezdeményezésük ezzel is összhangban van. Az ideiglenes víztározókat szerintük szabolcsi területeken lehetne létrehozni, mivel ez a megye a második legaszályosabb, és az árvíz által legjobban sújtott területe az országnak. Végső lépésként pedig Magyarországon is meg kellene valósítani egy fásítási programot.

Index

15:26

Klórmésszel és hipóval fertőtlenítik Tarpát

Továbbra is folyik az ingóságok mentése a beregi térség árvíz sújtotta településein. Tarpán ezekben a pillanatokban is zajlik a település fertőtlenítése, a szakemberek klórmészt szórnak és hipós vízet permeteznek. Egy egy portára egy-két vödörnyi, húsz-negyven kiló fertőtlenítőszer jut. A gázszolgáltatás egyelőre szünetel, de áram sincs mindenhol.

Bereg állatállománya is megsínylette az áradást. Elpusztult többezer pulyka, baromfi, és becslések szerint a juhállomány tizede is odaveszett. A megyei FM-hivatal szakemberei szerint az apróvadak a térségben szinte teljesen kipusztultak, a nagyvad állomány mintegy 100 vaddisznóval és 400 őzzel lett szegényebb.

Index

15:23

Nincs felső plafonja a Generali kártérítéseinek

Nem kétszázmillió forint a felső határa annak az összegnek, amit árvíz esetén a Generali–Providencia biztosító szétoszt a károsultak között – nyilatkozta az Indexnek Bagi Csilla, a cég marketingmenedzsere. Állítása szerint a biztosító az elmúlt három évben majd négymilliárd forintot fizetett ki az időjárás által okozott károk megtérítésére. 2001–re 1,5 milliárd forintot terveztek, de felkészültek arra, hogy ha a kár több milliárdot tesz ki, akkor is kárpótolják minden egyes ügyfelüket, és szó sincs róla hogy létezne egy fizetési plafon. A Generali a szerződések alapján kifizeti az árvízvédelmi töltések mentett oldalán a magas vízállás miatt feltört buzgárok és fakadó vizek okozta károkat is.

Index

15:08

Átvágták a Tiszaadony és Barabás közötti utat

A Felső Tisza mentén most a gátak helyreállítása és megerősítése áll a munkálatok középpontjában. A hatalmas víztömeg több helyen megnyomta a védműveket, és a szakemberek attól tartanak, hogy az olvadások miatt bekövetkező ár a gátak újabb szakaszait is áttöri. Fokozza a veszélyt, hogy sok homokzsák tönkrement, ezeket minél hamarabb pótolni kell. A másik komoly veszélyforrás, amivel a Tisza mentén számolni kell, az - az, hogy a töltések és a környék földje vízzel telítődött. A föld így nem tudja elvezetni a vizet, és egy kisebb ár is elegendő ahhoz, hogy átcsapjon a gátakon.

Domokos János, a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei védelmi bizottság titkára szerint most a helyreállításnál is fontosabb, hogy a mederből kiáradt, körülbelül 140 millió köbméter vizet biztonságosan elvezessék. A víztömeg jelenleg Tiszaadony és Tiszakerecseny között tartózkodik. A szakemberek ezért átvágták a Tiszaadony és Barabás közötti utat, és megpróbálják szakemberek ezért átvágták a Tiszaadony és Barabás közötti utat, és megpróbálják visszavezetni a Tiszához a vizet, ahol vissza tudnák azt szivattyúzni a folyóba. A munkákat nehezíti, hogy több település mellett kell elvezetni a kiáradt vizet, ezért a védelmi bizottság mérnökei folyamatosan felügyelik a munkálatokat, nehogy kitörjön ellenőrzésük alól az ár.

Index

13:38

Csak a záhony-csapi határ üzemel

Továbbra is csak a záhony-csapi határállomáson zavartalan a forgalom a magyar-ukrán határszakaszon, a többi átkelőhely közül - az árvíz miatt - a lónya-haranglábi teljesen, a barabás-mezőkaszonyi, a beregsurány-asztélyi és a tiszabecs-tiszaújlaki pedig részlegesen zárva tart. Barabásnál, Beregsuránynál és Tiszabecsnél csak a mentési és a védekezési munkában résztvevő alakulatokat, felszereléseket, segélyszállítmányokat, valamint az egészségügyi ellátásra szorulókat, illetve a hazájukba visszatérni szándékozó, korábban az árvíz elől menekülőket engedik át. A területileg illetékes Nyírbátori Határőr Igazgatóság kéri az utazókat, hogy az árvízhelyzetre való tekintettel, csak azok induljanak útnak Ukrajnába, akiknek halaszthatatlan dolguk van.

MTI

12:36

Eddig Tivadar, Márokpapi, Beregdaróc és Beregsurány árvíz miatt kimenekített lakói települtek vissza otthonaikba, Tarpa visszaköltöztetése még tart. Dobson Tibor tűzoltó alezredes, szóvivő elmondta: jelenleg 2798 kimenekített lakos még ideiglenes befogadó helyeken tartózkodik, számuk a vasárnapihoz képest mintegy 1000-rel csökkent. Ez azt jelenti, hogy az öt község mellett azokra a településekre is visszamehettek önkényesen néhányan, ahol az árvíz nem tört be a falvakba, a fertőtlenítés miatt azonban a visszatelepítést még nem rendelhették el.

Majd kétszáz összeomlott ház és ezer elpusztult házi állat

A tűzoltó alezredes beszámolt arról is, hogy a jelenlegi adatok szerint 179 magánépület, illetve két önkormányzati létesítmény omlott össze az árvíz sújtotta beregi falvakban, az utóbbiak Hete-Fejércsén. A romba dőlt magántulajdonú épületek között lakóházak, gazdasági és melléképületek egyaránt találhatók, a legtöbbet Gulácsról jelentették, szám szerint 60-at. A sérült épületek száma pillanatnyilag 479, a még veszélyeztetettekké 496.

Eddig két településen szedték össze mentesítésre az árvíz miatt elpusztult állati tetemeket. A kommunikációs központ adatai alapján Tarpán 1 szarvasmarha, 3 kecske, 12 sertés és 400 tyúk fulladt meg az áradatban. Gulácson 165 juh, 2 kecske, 25 sertés, 292 tyúk és 121 pulyka pusztult el.

MTI

11:22

A 41-es úton átvezetett víztömeggel veszélyeztetett települések védelmére tovább erősítik és magasítják az ideiglenes védműveket Tiszaszalka, Tiszavid, Lónya, Mátyus, Tiszaadony, Tiszakerecseny és Barabás községeknél. A Túr folyó töltéseinél a sikeres védekezési munkálatok alapján megszüntették a gátat meghaladó vízátfolyásokat, Sonkádnál az árvíztől megrongálódott töltésszakaszon várhatóan hétfő estére befejezik a nagy biztonságot nyújtó szádfalas lezárást. Záhony alatt változatlanul a Lónyay-főcsatorna alsó és középső szakaszán van a védekezés súlypontja.

Az APEH halasztást ad az árvízi térségben élőknek

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal az árvízzel érintett valamennyi ügyfelének haladékot ad: az akadályoztatásuk megszűnését követő 15 napig szankciómentesen nyújthatják be bevallásukat, fizethetik adójukat, járulékukat és tehetnek különböző, adóval összefüggő nyilatkozatokat. Az adó- és a járulék késedelmes befizetését a hivatal számítógépes rendszere az érintettekre vonatkozóan nem tudja kezelni. Előjegyzi a pótlékot, amelyet a folyószámlák megküldését követően - az egyedi igazolási kérelmek alapján - rendezhetnek majd az árvíz sújtotta területen élők.

Index

10:32

A meteorológiai előrejelzések szerint kedd éjféltől a Felső-Tisza vízgyűjtőjén jelentősebb csapadék várható, körülbelül 15-20 mm. A Közép-Tisza területén vasárnap 1,6-7,0 mm csapadék esett, a holnapi felhőzóna azonban ezt a térséget is érinti, így kedd délutánra várhatóan jelentősebb csapadék várható. A Tisza vízszintje Tiszabecsnél a március 6-i tetőzés óta közel hét métert apadt. Tegnap reggel óta azonban megállt az apadás üteme, néhány cm-es vízszintemelkedés következett be. Vásárosnaménynál tegnap reggel óta 1 m-t apadt a folyó, jelenleg 584 cm a vízállás, az apadás mértéke egyelőre változatlan. A tetőzés jelenleg Tokajnál tart, ahol ma hajnali 2 óra óta 847 cm a vízállás.

Folytatódik a lassú áradás

A Tisza középső szakaszán tovább folytatódik a lassú áradás, az áradás üteme az elkövetkező napokban gyorsul, napi üteme várhatóan 25-30cm lesz. A tokaji vízállás alapján elkészített előrejelzés szerint Szolnokon a tetőzés értéke 810-850 cm között, március 20-21-e körül várható. A közép-tiszai térségben tovább folynak a védelmi előkészületek, amelyek a végleges művek kiépítését, valamint a hullámverés elleni védelem kiépítését jelentik. A magasparti védvonalak mentén tegnap is tovább folyt a gátak kiépítése. Ma reggelig az érintett tíz településen (Tószeg, Tiszavárkony, Vezseny, Tiszajenő, Tiszabög, Lakitelek, Tiszakécske, Martfű, Rákócziújfalu, Nagyrév ) összesen 24 km-en készült el a védvonal. Jelenleg csak ott folyik munka, ahol végleges földművet lehet kialakítani.

Kisköre, Nagykörü, Kőtelek, Tiszasüly térségében folytatódott a hullámverés elleni védelem kiépítése, tegnap további 2 km készült el. A Doba és Kőtelek feletti szakaszon a szivárgó drénrendszer kifolyó végeinek stabilizálása folyik. Szolnok belterületen a Tisza parti sétányon, a Gutenberg téren, a Tiszaliget elején elkészült a rézsű és támfal szivárgás elleni védelme. A kisajátítási eljárás eredményeképpen Szolnokon ma sor kerül a Tiszaligetben a híd lábánál lévő lakóépület birtokbavételére, így elkezdődhet itt is a tervezett védmű megépítése.

Index

07:32

Nyugodt volt az éjszaka a gátaknál

Tetőzik a Tisza Tokajnál, és megállt a Bodrog áradása Sárospataknál, a víz mindkét helyen órák óta azonos szinten áll. Az éjszaka nyugodtan telt el a gátak mentén, rendkívüli esemény nem történt. Dicső Bertalan, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság ügyeletese elmondta: Tokajnál éjfél óta 847 centiméter magasságban stagnál a vízszint, ez azt jelenti: megkezdődött a folyó tetőzése. A jelenlegi vízállás alatta marad a 928 centiméteres eddigi legmagasabb szintnek.

Tiszapalkonyánál továbbra is óránként 1 centiméterrel árad a folyó. A Bodrog áradása Sárospataknál megállt, bár itt még nem beszélnek tetőzésről a szakemberek, a vízmérce jelenleg 654 centimétert mutat. A gátak mindenütt jól bírják a megterhelést, bár néhol megjelentek a fakadó vizek, csurgások. A gáterősítési és magasítási munkákkal mindenütt végeztek, így várhatóan a következő napokban sem kell rendkívüli eseményre számítani. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindkét folyó gátjain továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

MTI

N;
hirdetés