Belföld

Az esőzés megemelte a vízszintet

Árvíz percről percre

2001. 03. 17., 19:39 | Frissítve: 2001. március 17., szombat 20:25

Az elmúlt két nap esőzései 72 centiméterrel emelték meg a Tisza vízszintjét Tiszabecsnél. Az igazi probléma azonban a 120 négyzetkilométert borító víz, az eddig összeomlott 211 ház, és az állatok pusztulása.

19:39

Karitász koordinálja a szegélyek szétosztását

Az árvízkárosultaknak szánt segélyek szétosztására a Magyar Karitász a napokban egy háromfős koordináló teamet telepít Nyíregyházára - mondta el az MTI-nek Adányi László, a szervezet főtitkára szombaton. Hozzátette: azt követően döntöttek így, miután Mádl Ferencnével, a Magyar Karitász jószolgálati nagykövetével bejárták az érintett településeket, hogy tájékozódjanak, hol, milyen típusú segítségre van szükség.

A főtitkár értékelése szerint az adományok az ország minden pontjáról özönlenek az árvíz sújtotta régióba, ám a szétosztás sokszor nem megy zökkenőmentesen. A Magyar Karitász eddig 46,5 tonna segélyszállítmányt, 14,2 millió forint értékű tartós élelmiszert, ruhát, tisztítószert juttatott el a rászorulóknak. Az adományok célba juttatását segíti majd a jövőben egy átmeneti bázisraktár is, amelyet Vásárosnaményben hoznak létre - közölte Adányi László. A szervezet emellett napi ezer élelmiszercsomagot szállít Kárpátaljára.

MTI

17:32

Csökkentik a védekezésben résztvevő katonák számát

A tiszai árvíz miatt szombaton a folyó és mellékfolyóinak összesen 1.269 kilométernyi szakaszán volt érvényben védelmi készültség. A Beregi öblözetben folytatódott a kárelhárítás, a töltések helyreállítása, az elöntött területekről a víz kiszivattyúzása. Szabolcsban hét árvíz sújtotta település lakói hazatelepítésükre várnak, a mentesítés és a fertőtlenítés 11 faluban folytatódik.

A veszély csökkenésével megkezdődött a honvédségi erők egy részének kivonása a megyéből, a munkákban részt vevő katonák száma hétfőre 860 főre mérséklődik. A Tisza árhulláma Kisköre-alsónál vasárnap, illetve hétfőn tetőzik, az előrejelzések Szolnokig III. fok feletti, de a korábbi három év árhullámaitól elmaradó tetőzési értékekre utalnak. A Közép-Tisza vidékén nem számítanak súlyos helyzet kialakulására, annak ellenére sem, hogy a hétvégére várt eső tartóssá teszi a magas vízállást.

MTI

15:45

Nyolc halálos áldozat Kárpátalján

Szombati adatok szerint nyolcra emelkedett a kárpátaljai árvíz halálos áldozatainak száma - áll a rendkívüli helyzetek minisztériumának tájékoztatójában, amely nem tér ki arra, hol történtek az újabb halálesetek. A hivatalos beszámolók korábban hat áldozatról tettek említést. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának első teherautó-konvoja már megérkezett a katasztrófa sújtotta térségbe.

Viktor Juscsenko kormányfő a tervek szerint a jövő héten Kárpátaljára látogat - közölte szombaton Natalja Zarudna, a miniszterelnök szóvivője. Viktor Juscsenko várhatóan kedd este érkezik a nyugat-ukrajnai megyébe, szerdán helikopterről megtekinti az árvíz sújtotta járásokat, majd Ungváron tanácskozást tart a katasztrófa következményeinek elhárításáról és a lakosságnak nyújtott segítségről.

MTI

13:20

Záhonyban tanácskoznak az ukránokkal

Az árvíz sújtotta Bereg felett helikopterekről tartottak közös magyar-ukrán szemlét szombaton délelőtt a két ország katasztrófavédelmi és vízügyi szervezeteinek képviselői. A magyar szakemberek a határ túloldalán, míg az ukránok a határon inneni részén tájékozódtak a levegőben arról, hogy hol tart a gátszakadásokon kizúdult tiszai ár Kárpátalján, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A szemlét követő egyeztetésen kiderült: az árvíz megrekedt Lónya és Mátyus, illetve az ukrajnai Nagybakos és Bagolyszállás térségében, ezért a két ország illetékes szervezeteinek közös intézkedésére van szükség a víz szabályozott elvezetésének biztosításához.

Az együttes feladatok meghatározásáról a felek szombaton 12 órakor Záhonyban kezdtek tárgyalásokat. A megbeszéléseken a magyar delegációt Orovecz István vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vészhelyzet-kezelési helyettes főigazgatója, Helmeczy László a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védelmi bizottság elnöke és Fazekas László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, míg ukrán részről Vaszil Durdinec katasztrófa-elhárítási-, Iván Zajec ökológiai és környezetvédelmi miniszter, Iván Ivancso, a kárpataljai terület tanácselnöke, illetve Viktor Baloga, az adminisztráció kormányzója vezeti.

MTI

12:50

Műemlékvédelem a veszélyeztetett területeken

A Közép-Tiszavidéken már nincs olyan műemlék, amelyet az árhullám közvetlenül veszélyeztetne - közölte Várhegyi Attila, a kulturális tárca politikai államtitkára az MTI-vel. Az államtitkár az Országos Műemlékvédelmi Hivatal és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Damjanich Múzeum szakembereivel, illetve Szolnok polgármesterével együtt áttekintette a veszélyeztetett műemlékek helyzetét.

Tószegen, a világon egyedülálló bronzkori település régészeti lelőhelyének megmentésére tízmillió forintot biztosított a közlekedési és vízügyi tárca, de a teljes körű védelemre a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium ötmillió forintos gyorssegélyére is szükség volt. A XV. századból származó tiszaburai református templomban az árvíz nyomán - csakúgy mint az előző évben - feltört a víz. A pénteki egyeztetésen a felek megállapodtak abban, hogy a református egyház és a polgármester haladéktalanul megteszik a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy elzárják a templom felé átszivárgó víz útját.

A veszélyeztetett műemlékek felmérését a következő napokban a Tisza alsó szakaszán folytatja a kultusztárca, a műemlékvédelmi hivatal és az önkormányzatok szakembereiből álló csoport.

MTI

09:25

Nem okoz problémát a csapadék

Az elmúlt 48 órában hullott csapadék kisebb vízszint emelkedést indított el a Tiszán, ami azonban nincs kedvezőtlen hatással a védekezési munkálatokra - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság főmérnöke az MTI-vel szombat reggel. Az eső 72 centiméterrel emelte meg Tiszabecsnél a Tisza vízszintjét, de ott már napok óta a medrében vonul a folyó, s lejjebb, egészen Záhony térségéig, hasonló a helyzet. - A fő feladat jelenleg a 120 négyzetkilométeren elterülő, a tarpai gátszakadásokon kizúdult ár elvezetés - mondta a helyettes védelem vezető.

Az összegyűlt víz gyorsabb levezetésére az ukrán védelmi erők a Csaronda gátját öt helyen átvágták. A Csaronda magyar oldalán a gát homokzsákos magasítása megtörtént, Tiszaadony, Tiszakerecseny, Mátyus és Lónya községeket pedig ugyancsak homokzsákból emelt lokalizációs töltés védi az elöntéstől.

- A Tiszán Tiszabecs és Záhony között, a Túron, valamint a Szamos és a Kraszna torkolati szakaszán a sok helyen megsérült és átázott gátakra tekintettel, továbbra is érvényben van a rendkívüli árvízvédelmi készültség - közölte Bodnár Gáspár. A folyó Záhony alatti részén folytatódik az apadás, ezért Gávavencsellőig első fokúra mérsékelték a készenlétet. A Lónyay-főcsatorna mentén Kemecse és Kótaj között másod-, a többi helyen szintén elsőfokú a készültség.

Bodnár Gáspár arról is tájékoztatott, hogy a tarpai gátszakadások helyén, az ideiglenes védelmet biztosító szádfal mentén nagy ütemben folyik a földes rátöltés, illetve a megközelítő út építése.

MTI

09:01

Eddig 211 ház dőlt össze

Még hét árvíz sújtotta beregi település - Gulács, Tákos, Jánd, Lónya, Mátyus, Vámosatya és Vásárosnamény-Gergelyiugornya - 1.151 lakosa vár visszatelepítésre ideiglenes befogadási helyén – tudta meg az MTI Holes István alezredestől, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferensétől.

Szombaton a mentesítés és a fertőtlenítés 11 településen folytatódik. A sajtóreferens beszámolt arról is, hogy a beregi térségből az árvíz miatt kimenekített összesen 20 településen 209 magán- és 2 önkormányzati épület omlott össze. A veszélyeztetett magán építmények száma 5.867, míg az önkormányzati tulajdonban lévőké 59.

Holes István ismertette a házi- és a vadállományban bekövetkezett, a március 15-ig felmért kár összegét is, amely 168 millió 987 ezer forint. A háziállatok közül 4.449 szarvasmarha, sertés, juh, kecske, házinyúl és baromfi pusztult el az árvíz következtében, ez utóbbiak száma 4.103. A vadon élő állatok közül háromezer fácán, kétezer mezei nyúl, valamint kisebb számban fogoly, vaddisznó, őz, gím- és dámszarvas, összesen 5.770 állat veszett oda.

MTI

08:44

A honvédségi erők 60 százaléka visszatér a laktanyákba

A veszély csökkenésével kivonják a honvédségi erők egy részét az árvíz sújtotta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, az egységek mintegy 60 százaléka visszatér a laktanyákba. Szombaton a tervek szerint a 2.269 összlétszámból 897 katona indul útnak saját helyőrségébe és vasárnap is folytatódnak majd a csapatkivonások. A védekezési-helyreállítási munkálatokban részvevő katonák száma hétfőtől várhatóan 860-ra mérséklődik.

A speciális járművek közül három helikopter marad a nyíregyházi repülőtéren, három pedig Szolnokon tartózkodik majd készenlétben az esetlegesen adódó újabb feladatokra.

Szombaton hat PTSZ-t a fehérgyarmati vasútállomáson létrehozott ideiglenes telephelyre vonnak vissza, míg kettőt Lónya térségébe vezényelnek a további lokalizációs védekezés segítésére. A térségben jelenleg 4.334-en vesznek részt a védekezésben.

A vízügyi-, katasztrófa- és a polgári védelmi szervezetekben 569-en dolgoznak, a helyi közerő létszáma 878, és 254 önkéntes is részt vesz a védekezésben. A honvédség, a határőrség, a rendőrség, a tűzoltóság és a speciális mentők létszáma összesen 2.633.

MTI

N;
hirdetés