(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Kárháború az árvíz után

A kormány összesen 15 milliárd forint árvízkárral számolt a beregi térségben, ezzel szemben a valódi kárösszeg felülmúlja az 50 milliárd forintot - véli Helmeczy László, a megyei újjáépítési bizottság elnöke. Az új házak típustervei közül tizenhetet fogadott el egy szakmai zsűri; a családoknak péntekig kell dönteniük arról, hogy melyiket választják közülük. Kedden aláírták az újjáépítésre létrejött konzorcium és a kormány közötti szerződést, de az építkezés megkezdését akadályozza, hogy a falvak zömében még nem készültek el a vízügyi véleményezések és a talajmechanikai vizsgálatok.

Barta Balázs (bartab@mail.index.hu)
2001. április 19., csütörtök 16:02



A mi számításaink szerint az árvíz okozta összes kár összege meghaladja az 50 milliárd forintot. Ez szöges ellentétben áll a kormány 15 milliárd forintos becslésével - nyilatkozta az Indexnek Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Újjáépítési és Helyreállítási Bizottság elnöke, a megyei közgyűlés elnöke. Helmeczy hozzátette, hogy tárcaközi egyeztetéseket szorgalmaznak egyéb költségvetési források felszabadítására.

A konkrét kárfelmérések szerint 600 házat kell újjáépíteni
fotó: EPA
Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint "Helmeczy állításai egy szabolcsi politikus állításai". Szentes emlékeztetett arra, hogy március közepén az Újjáépítési és Helyreállítási Tárcaközi Bizottság - 15 munkacsoport adatait figyelembe véve - 15 milliárd forintban állapította meg az árvíz okozta károkat. A kormány ezt a szakértői adatot vette figyelembe, amikor az újjáépítésre elkülönítette a 22,8 milliárd forintot.

A konkrét kárfelmérések szerint 600 házat kell újjáépíteni, de még most is vannak olyan épületek, amelyek sorsa bizonytalan. Az ötszáz fedél nélküli család háromnegyede a saját településén marad.

"Nem figyelnek a részletekre"

Bélyegnagyságú, fénymásolt fekete-fehér látványterveket kapnak kézhez Tarpán azok az emberek, akiknek az árvíz elpusztította a házaikat. Az új házak típusterveit szerdán szállították ki a településre, és az ukáz szerint péntek délig a közel kilencven családnak ki kell választania a számára legszimpatikusabb tervet.
Ez gyakorlatilag képtelenség. Az egyszerű embereknek nem lehet ilyen gyorsan elmagyarázni az előnyöket és a hátrányokat. Ráadásul nincs jól megmutatható látványterv sem, így még elképzelni sem tudják a házakat - panaszkodott Nyéky Tamás, Tarpa polgármestere. Ezenkívül problémát jelent, hogy nem készültek el a vízügyi véleményezések és a talajmechanikai vizsgálatok is hiányoznak - fűzte tovább a gondolatmenetet Nyéky.

Jogilag tisztázatlan helyzetek

"Ha már ekkora beruházásról van szó, érdemes lett volna odafigyelni a részletekre" - zárta le a beszélgetést Nyéky. Lukovics Bertalan, Csaroda polgármestere optimistán nyilatkozott az Indexnek, lévén községe már a múlt héten megkapta a terveket, így már csütörtökön öt családdal aláírják a szerződéseket. Lukovics szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy több esetben "jogilag tisztázatlanok az ingatlanok tulajdonviszonyai". A polgármester tájékoztatása szerint senki sem hagyja el a falut.

A pályázók is bíráltak

Vincze István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főépítész tájékoztatása szerint az új házak négyzetméterenkénti ára 100 és 110 ezer forint között mozog. A tizenhét típustervet egy tizenkét tagú zsűri választotta ki 192 javaslat közül. A zsűri tagjai között kivitelezők és építészszakemberek szerepeltek. A bírálóbizottságban azonban információink szerint helyet kaptak olyan szakemberek is, akik konkrét terveket készítettek.
Igen ez így van: a fair-play szabályok jobban is érvényesülhettek volna - reagált az elfogultsági kritikákra Helmeczy László. Az újjáépítési bizottság elnöke azonban hozzátette, hogy "ennek azért nincs jelentősége, mert a szakemberek ingyen ajánlották fel a terveket, tehát jogdíjat nem kapnak a nyertes tervekért".

Az Index úgy tudja, a legtöbb győztes tervet a Kós Károly Egyesület építészei készítették, akik szoros kapcsolatban állnak Makovecz Imre stúdiójával. Balogh Balázs, a Magyar Építészeti Kamara elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy annak ellenére, hogy őket nem kérték fel a zsűrizésre, nem sértődtek meg, hiszen "a megyei szervezet jobban ismeri a helyi viszonyokat".
A típustervek kiválasztásánál az elsőszámú szempont a tájjellegű stílus érvényesítése volt, ami a tornácos, a parasztházakhoz hasonlatos tervek jelenítettek meg - mondta Vincze.

Ötféle szerződés

Helmeczy az Indexnek elmondta, hogy a károsultak részére öt típusszerződést készítettek elő. Az első azoknak készült, akik a régi telkükön akarnak építkezni; a második azoknak, akik ugyanazon településen, de más telken; a harmadik pedig azoknak, akik egy másik településen akarnak új házat építeni. Idős embereknek készült a negyedik verzió, amelyben szociális intézményben való elhelyezést biztosítanak, az utolsó variáció pedig lehetőséget biztosít arra, hogy az elbontott házak ellenértékét vegyék fel a károsultak. Az új és régi lakóházak közti árrés miatt az új házakat 15 évig jelzálog terheli.

Az újjáépítést végző konzorcium fővállalkozói között szegedi, budapesti székhelyű cég is szerepel, de az alvállalkozók megyei érdekeltségűek. A konzorcium és a kormány közötti szerződést kedden írták alá; a munka - a tervek szerint - május közepén indul meg.

Vége

az oldal tetejére