Beperelték a civilek az atomenergia-hivatalt

2004.09.22. 13:37
Nyolc civil szervezet a Fővárosi Bíróságon támadja meg az Országos Atomenergia Hivatalt, mivel az nem hozta nyilvánosságra a radioaktív szivárgás miatt leállított kettes blokk újraindításának körülményeit. Szerintük a blokk működésével járó kockázat továbbra sem zárható ki.
Több zöld szervezet is precedensértékű ítéletet vár a Fővárosi Bíróságtól abban a perben, amelyben a paksi atomerőmű 2-es blokkjának újraindításával kapcsolatos szakmai dokumentáció nyilvánosságra hozatalát követelik az Országos Atomenergia Hivataltól (OAH). A kettes blokkot tavaly áprilisban radioaktív szivárgás miatt állították le.

Schiffer András, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője szerdán sajtótájékoztatón elmondta: a civilek azért fordulnak jogorvoslatért, mert az erőmű üzleti titkokra, illetve szerzői jogokra hivatkozva, kérésük ellenére nem hozta nyilvánosságra az újraindítás biztonságosságát alátámasztó vizsgálatokat.

Ámon Ada, az Energia Klub elnöke jelezte, hogy egy fővárosi bírósági kötelezvény megváltoztathatná a hatóságok jelenlegi hozzáállását a zöld szervezetekhez, hogy a jövőben partnerként kezeljék azokat, és ne tartsák vissza a közérdekű információkat. Ámon felhívta a figyelmet, hogy tudomása szerint már az idén megkezdődik az erőmű 2-es blokkjának kármentesítési engedélyezési eljárása. A kármentesítés az elnök szerint az újraindításnál nagyságrendekkel nagyobb kockázatot rejthet magában.

Hozzátette, az újraindítás dokumentációinak utólagos nyilvánosságra hozatala azért fontos, mert szerintük az újraindítás óta nem csökkent a kockázat. Elmondta, az OAH-t nem ellenségként, hanem szövetségesként kezelik, hiszen a zöldek is a nukleáris kockázat csökkentésében érdekeltek.

Bírálták a BM-et és a Környezetvédelmi Bizottságot

Ámon Ada bírálta Lamperth Mónika belügyminisztert, amiért eddig egyszer sem nyilatkozott a nukleáris biztonságról, holott a témakör csaknem egy éve átkerült a Belügyminisztériumhoz a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól.

Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságát kritizálta, amely szerinte nem tölti be kellőképpen ellenőrző szerepét a paksi atomerőműben zajló tevékenységgel kapcsolatban. Mint mondta, a testületben Illés Zoltán fideszes képviselőn kívül senki sem állt ki az újraindítás dokumentációinak nyilvánosságra hozataláért.

Jávor Bendek szerint a társadalmi kontrollnak meg kell erősödnie a jövőben, ugyanis az intézményi ellenőrzés nem lép fel elég kritikusan Paks ügyében. A pert az Energia Klub, a Védegylet, a TASZ, a Greenpeace, az E-misszió, a Habeas Corpus Munkacsoport, a Zöld Fiatalok és a Reflex közösen indította az OAH ellen.