Megfeddték a katasztrófavédelem vezetőjét

2006.08.30. 20:26
Az augusztus 20-i tűzijáték alatt bekövetkezett tragédiát feltáró, most lezárult vizsgálat során kiderült, hogy a különféle hatóságok között "nincs megfelelő, élő, operatív kapcsolat", a katasztrófavédelem, a polgári védelem is hibázott, és a rendszer nem mentes a szervezeti, információáramlási, tájékoztatási, vezetési és szabályozási hibáktól, hiányosságoktól. A vezetőket megfeddték, az ügyeleteseket kirúgták.

Felmérés a felelősökről
A HVG csütörtökön megjelenő lapszámában ismertetett felmérés szerint az emberek 52 százaléka úgy véli, "ha minden szerv jól végzi a munkáját, akkor meg lehetett volna előzni a tragédiát". Összességében elég bizonytalan a közvélemény abban, hogy ki és hogyan előzhette volna meg a súlyos következményeket. A tűzijáték utolsó pillanatban történő lemondásával például 46 százalék szerint elkerülhető lett volna a baj, ám 48 százalék szerint ez csak a pánikot növelte volna. A megkérdezettek bő négytizede nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy elsősorban kit terhel felelősség a történtek miatt, a legtöbben a tűzijátékot szervező céget és a katasztrófavédelmi igazgatóságot hibáztatják. A politikusok felelősségét viszonylag kevesen tartják egyértelműnek, és a lakosság közel háromnegyede szerint "egy olyan természeti katasztrófából, amelyben emberek vesztették életüket, nem helyes politikai ügyet csinálni." (MTI)
Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a riasztási rendszer működési hiányosságai és a kellő figyelem hiánya miatt Tatár Attilát, az Országos Katasztrófavédelem főigazgatóját feddésben, Muhoray Árpádot, az ügyeleti szolgálatot irányító, veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettest, pedig megrovás fegyelmi fenyítésben részesítette, olvasható a minisztérium az Országos Sajtószolgálaton keresztül nyilvánosságra hozott közleményében.

Hol a lelkiismeret?

A minisztérium az augusztus 20-i tűzijáték alatt bekövetkezett tragédiát feltáró vizsgálatot indított az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál. A vizsgálat befejeztével kiderült, hogy "2006. augusztus 20-án az intézmény főügyelete és a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság ügyelete nem lelkiismeretesen látta el munkáját".

Az augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört viharban öten meghaltak háromszázan megsérültek. A közleményben az olvasható, hogy a rendezvény idején szolgálatot teljesítő OKF ügyeletvezetőt azonnali hatállyal felmentették. "Őt ugyanis nem mentesíti a riasztás késedelmes észlelésének felelőssége alól az sem, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által átküldött jelzés túl általános volt és nem felelt meg a működési rendben előírtaknak".


Nézze meg képeinket!

Az OKF szervezetén belül további fegyelmi eljárás zajlik a veszélyhelyzet-kezelési szakterületnél. A jelentés megállapítja, hogy a rendszer nem mentes a szervezeti, információáramlási, tájékoztatási, vezetési és szabályozási hibáktól, hiányosságoktól, ezért Lamperth Mónika szükségesnek tartja a riasztási rendszer felülvizsgálatát és továbbfejlesztését, az ügyeleti fegyelem megszilárdítását, és a jelentés által feltárt hiányosságok jogszabályi rendezését.

A Fidesz továbbra is parlamenti vizsgálatot követel
Csak a Fidesz által már korábban javasolt, független szakértők bevonásával végzett parlamenti vizsgálat tudja megnyugtatóan tisztázni az augusztus 20-i, öt halálos áldozatot követelő tragédia körülményeit - áll a Kontrát Károly fideszes országgyűlési képviselő által csütörtökön kiadott közleményben, amely szerint a kormány csődöt mondott. "

A közlemény kitér arra is, hogy az "OKF jelenleg nincs kellően felkészülve a klímaváltozás által okozott veszélyhelyzetekre. Fel kell készülni a jövőben bekövetkező felhőszakadásokra, kiterjedt ivóvíz szennyeződésekre és egyéb szélsőséges helyzetekre".

A vizsgálat azt is megállapította, hogy nincs megfelelő, élő, operatív kapcsolat a különböző hatóságok között, ezért új típusú, regionális védelmi operatív törzsek létrehozásáról és egy olyan riasztási rendszer kialakításáról, amely egyértelmű és lehetővé teszi, hogy a nap minden percében képessé váljék a katasztrófavédelem a mozgósításra és a cselekvésre előterjesztést készítenek.

A katasztrófa után lefolytatott vizsgálatok nem megnyugtató válaszokat adtak arra, hogy ki és miért felelős, és hogy miként lehetett volna elkerülni tragédiát. Erről összefoglaló cikkünkben olvashat.

Egy másik vizsgálat
A nemzeti ünnepen történt tragédiát vizsgáló Miniszterelnöki Hivatal két nappal az események után az ügyeletes meteorológust, a katasztrófavédelmist és a MEH szerződéskötő osztályvezetőjét találta hibásnak. Szilvásy György különösen az Országos Meteorológiai Intézet passzivitását bírálta.