Pert veszített az Auchan a szólásszabadsággal szemben

2006.09.14. 12:25
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön jogerősen is Lukács Andrásnak, a Levegő Munkacsoport vezetőjének adott igazat abban a perben, amelyet az Auchan nevű cég "jó hírnevének megsértése miatt" indított.

Lukács András egy tavaly májusi, Az Auchan csodái címmel megjelent cikkében a multinacionális cég beruházásait és a hatóságokkal való kapcsolatát elemezte, amelyben többek között a cég építési engedélyének hivatali kiadása körüli szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet. Az Auchan ezután a jó hírnév megsértése miatt beperelte a környezetvédőt.

Egymilliót kapott volna az Auchan

Az elsőfokú ítéletben Lukácsot elmarasztalták, és elégtételként a "jogsértés tényét elismerő nyilatkozatra, illetve egymillió forintos nem-vagyoni kártérítésre kötelezték az alperest". Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla viszont jogerősen megváltoztatta a döntést.

A bíró az Auchan keresetét elutasította. A bíróság szerint Lukács érvelése megállja a helyét, miszerint a "cikk nem tényeket közölt, hanem véleménynyilvánítást tartalmazott". Ebben az esetben azt kellett a bíróságnak megvizsgálnia, hogy a vélemény megalapozott volt-e, vagy bántóan megalázó, áll a bírói indoklásban.

Nem megalapozatlan vélemény

A bíróság szerint azt az Auchan szóvivője is elismerte, hogy szabálytalanságok történtek az engedélyezési eljárás során, továbbá, egy ügyészi vizsgálat is hasonló eredményekre jutott. "Ennek következtében nem lehet azt mondani, hogy a vélemény nélkülözne minden megalapozottságot".

A Lukácsot védő Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet szerint a bíró ítélete megnyugtató, mert ellenkező esetben "a nehezen bizonyítható, közhatalom és multinacionális összefonódásairól egyáltalán nem lehetne a nyilvánosság előtt megszólalni konkrét bizonyítékok nélkül".