Beüzemelték az első vizitdíj-automatát

2007.02.02. 15:57
A miskolci egyetemi oktatókórházban felavatták az ország első vizitdíj-automatáját. A betegeknek ide kell majd február 15-től befizetni a 300 forintot a vizsgálat előtt.

Az országban elsőként Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházban állítottak fel vizitdíj-automatát.

A betegeknek a vizsgálat előtt ezekbe kell bedobniuk a 300 forintos díjat. A befizetésről kapnak egy bizonylatot, s ezzel fordulhatnak az orvoshoz.

Vizitdíjat február 15-től kell majd fizetni a kórházakban és a háziorvosoknál. Az automata csak az egyik megoldás, a díjat lehet készpénzben vagy bankkártyával is fizetni.

A borsodi megyeszékhely kórházában nyolc automatát szerelnek fel. Az első bizonylatot próbaképpen Horváth Ágnes az egészségügyi tárca államtitkára szakította ki a gépből.

Az automata lehetőséget teremt a hálapénz visszaszorítására, az orvoshoz fordulók ezzel a bizonylattal igazolhatják a vizitdíj befizetését - mondta Horváth Ágnes.

Az államtitkár szerint ne gondolja senki, hogy egyszerű lesz a reformot véghezvinni az egészségügyben: lesznek, lehetnek problémák mind az egészségügyben dolgozók, mind pedig a betegek körében.

A kormány 20 milliárd forint bevételre számít a február 15-től fizetendő vizitdíjból. Nem kell vizitdíjat fizetniük a 18 éven aluliaknak, valamint nyolc betegségcsoportban, köztük a daganatos betegeknek és a cukorbetegeknek.