Úgy kell olvasóinknak egymillió ázsiai, mint üveges tótnak a hanyattesés

2007.02.23. 16:19
A várható eredménnyel zárult az Index szerdán indított szavazása, amelyben azt kérdeztük olvasóinktól, hogy ha a kormány tényleg behív az országba egymillió ázsiait, akkor melyik országból hozza az alapanyagot. Két nap után a napnál is világosabban látszik: esetleg Japánból, de leginkább sehonnan.

Miután Semjén Zsolt megszellőztette, hogy a kormány az egyre fogyó magyar népességet ázsiaiakkal egészítené ki, az Index kiderítette, hogy bizony tényleg van szó valami ilyesmiről, még ha arról nem is, hogy Vecsésen már elkezdték felállítani az első jurtákat. Ezután kértük fel olvasóinkat, hogy legyenek szívesek eldönteni, honnét is jöjjön az az egymillió ázsiai.

Az eredmények azt mutatják, hogy olvasóink egyáltalán nem szeretnének egymillió ázsiait látni Magyarországon. Az általunk javasolt tíz nép közül egyetlen egyet, a japánt nem utasították el elsöprő többséggel a szavazók. 75 százalékuk gondolta úgy, hogy igenis jót tenne a magyaroknak, ha egymillió térdzoknis iskoláslány és munkamániás üzletember keveredne velük össze. A többiek maradjanak ott, ahol vannak.

Nem meglepő módon az Index olvasói a legkevésbé a két, aktuálisan legbalhésabb ázsiai országból, Afganisztánból és Irakból szeretnének egymillió vendéget. Az afgánokat olvasóink 93, az irakiakat 92 százalékuk nem látná szívesen az országban. A Borat körüli felhajtás egyértelműen rosszat tett a kazahok megítélésének, a legelutasítottabbak dobogóján övék a harmadik hely, 81 százalékkal. Őket követik az indiaiak (80 százalék), a kínaiak (78), az izraeliek (77) és a törökök (76).

Viszonylag jól jöttek ki a voksolásból a japánok után leginkább elviselt két nemzet, a fülöp-szigetekiek és a vietnamiak. Az előbbieknek az olvasók 69, az utóbbiaknak 68 százaléka üzeni azt, hogy tartsák magukat távol a Kárpát-medencétől. A szerkesztőségben nem sikerült kielégítő magyarázatot találnunk arra, hogy a szorgos japánok mögött miért pont ez a két nemzet van. Egyik hipotézisünk szerint a vietnami és a filipinó nőket a magyarok vonzónak találják, a másik szerint viszont csak arról van szó, hogy ezzel a két néppel a legtöbb magyar még a tévében sem nagyon találkozott. A lényeg mindenesetre az, hogy - legalábbis olvasóink szerint - lehetőleg ők is maradjanak veszteg.