Kiengedték Bácsfit

2004.09.15. 06:32
A kihallgatás során arra igyekeztem felhívni a rendőrök figyelmét, hogy a hungarizmus nem kíván kiirtani, megsemmisíteni senkit, harcunk szellemi harc, amely nem egyes egyének ellen irányul - hangsúlyozta újságíróknak nyilatkozva a magát hungaristának valló Bácsfi Diána szerda hajnalban Budapesten.
A Magyar Jövő Csoport vezetőjét őrizetbe vételének 72 órás határideje lejártával szabadon bocsátották szerda hajnali 1 órakor.

"Ez egy világnézeti harc, amelyet vívunk"

Bácsfi Dianát több fotós várta a rendőrség Aradi utcai épülete előtt, ahonnét a rendőrök egy civil gépjárművel szállították haza. A fotósok és az újságírók több gépkocsival követték a járművet a városon keresztül Bácsfi Diana otthonáig.

Bácsfi Diana hazaérkezésekor az utcán újságíróknak elmondta: "itt egy princípium-háborúról van szó, tehát tulajdonképpen ez egy világnézeti harc, amelyet vívunk. Uszításra nem került sor".

Közölte, hogy nem tervez panaszt emelni az őrizetbe vétel ellen, mint mondta, "már csak azért sem, mert számítok rá, hogy azt a bizonyos épületet, amelyet most meglátogattam belülről is, mint zárkalakó, mint fogoly valószínűleg még sokszor fogom látni életem során".

Az MTI kérdésére közölte: "akármennyire próbálnak egy mesterséges hisztériakampány, hecckampány során az ellenséges ideológiákat valló szervezetek keresztbe tenni nekünk, nincs törvényes akadálya annak, hogy október 15-én hungarista gyűlés legyen a hűség háza előtt".

Bácsfi Diána elmondta, hogy közösség elleni izgatással, uszítással gyanúsítják egyfelől a Sopronban megtartott alapszervezeti gyűlésen elmondott beszéde kapcsán, másrészt pedig egy napilapban "manipulatív módon" megírt interjú kapcsán.

"Karlendítsek?"

Bácsfi Diana nyilatkozata után megkérdezte: "karlendítsek?", majd jobb kezét feltartva több percen keresztül állt mereven a fotósok előtt.

A rendőrség közösség elleni izgatás és tiltott önkényuralmi jelkép használatának megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal küldte kedden meg az ügyészségnek a magát hungaristának valló Bácsfi Diána ügyét - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t.

"A mai napon a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) B. Boglár Diána ellen a közösség elleni izgatás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást befejezte" - áll a rendőrség MTI-hez eljuttatott közleményében.

"Az iratokat egy rendbeli közösség elleni izgatás, valamint egy rendbeli tiltott önkényuralmi jelkép használata bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslattal az V-XIII. kerületi ügyészségnek megküldte" - áll a közleményben.

A Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóreferense hétfőn azt közölte: a bűnismétlés veszélye miatt kezdeményezték az előzetes letartóztatás indítványozását a Fővárosi Főügyészségen.

Az ügyészség szóvivője, Dobos Gabriella kedden az MTI-nek elmondta: a Fővárosi Főügyészség várhatóan csak szerdán alakítja ki álláspontját arról, hogy továbbítják-e a bíróságra a magát nyíltan hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjének, Bácsfi Diánának az előzetes letartóztatását indítványozó rendőrségi előterjesztést.

Az 1998. évi büntetőeljárásról szóló törvény szerint az őrizetbe vétel szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény megalapozott gyanúja - különösen tettenérés - esetén rendelhető el, feltéve, hogy a terhelt előzetes letartóztatása valószínűsíthető. A törvény szerint az őrizet legfeljebb hetvenkét óráig tarthat, ennek elteltével - ha a bíróság nem rendeli el az előzetes letartóztatást - a terheltet szabadon kell bocsátani.

A 72 óra Bácsfi Diána esetében szerdán éjjel egy órakor lejárt, így mivel eddig az időpontig nem született bírósági határozat, a gyanúsított szabadlábon védekezhet.

A rendőrség hétfőn közölte, hogy közösség elleni izgatás megalapozott gyanúja miatt szombaton késő este őrizetbe vette Bácsfi Diánát, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjét. Az indoklás szerint "a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a Magyar Jövő Csoport be nem jegyzett szervezet vezetőjeként a médiában és gyűléseken olyan uszító jellegű nézeteket hangoztatott, melyek alkalmasak valamely nemzeti, faji, vallási csoport elleni gyűlöletkeltésre".

Árulók, kivégzendők

Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóreferense az MTI érdeklődésére közölte: a rendőrség álláspontja szerint közösség elleni izgatással ér fel, amit például szombati lapinterjúkban mondott Bácsfi Diána.

A szombati lapokban volt olyan kijelentése, hogy aki nincs velük, az ellenük van, és aki ellenük van, azt meg kell semmisíteni. Emellett - mint mondta - hungarista államot szeretnének, és vallja, hogy nincs helye ettől az eszmétől eltérő véleménynek. Mint mondta, nyíltan árulónak tekintik azt, aki nem azonosul ezzel az eszmével, és elmondta azt is, hogy ők diktatúrát szeretnének - fejtette ki a sajtóreferens.

Horváczy Emese elmondta: gyanúsítottként már kihallgatták Bácsfi Diánát, aki kihallgatásán is vallotta a korábban már hangoztatott nézeteket, "ő azonban ezt nem érzi uszításnak".

A Magyar Jövő Csoport október 15-re demonstrációt jelentett be a budapesti Andrássy út 60., a Terror Háza Múzeum elé, amelynek épülete korábban Szálasi Ferenc "nyilas nemzetvezető" Nyilaskeresztes Párt - Hungarista Mozgalom nevű pártjának is otthont adott.